Als ze maar gezond zijn. Een huizenhoog cliché maar een waarheid als een koe. Want je wil je kroost toch het liefst van al kerngezond door het leven zien hollen. Dat betekent bij tieners ook omgaan met van die typische tienerverleidingen, die kunnen leiden tot slechte gewoonten.

Met stip bovenaan: drank, drugs en sigaretten.

1. Alcohol bij tieners

Wanneer je tieners uitgaan, is de kans groot dat ze dorst krijgen. En dat ze dan niet bij cola of plat water blijven plakken maar één of meerdere pinten pakken. Want drank hoort er gewoon bij. Met een houten kop als gevolg. En kopzorgen voor jou.

De wet windt er geen doekjes om. Onder de zestien jaar is alcohol verboden. En die wet heeft effect: meer dan de helft van de tieners onder zestien jaar dronk nog nooit een glas alcohol. De keerzijde is wel dat ze vanaf zestien duchtig drinken. Gezond is anders.

Verbieden is geen goed idee

Wetenschappelijk onderzoek toont namelijk aan dat alcohol de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van tieners verstoort. Hoe vroeger ze ermee beginnen, hoe groter de kans dat ze later verslaafd raken.

Alcohol compleet verbieden? Geen goed plan: het is sociaal aanvaard en makkelijk te verkrijgen, dus het komt er vooral op aan om je tieners ermee leren om te gaan en erover te praten.

LEES OOK: Hoe kunnen we onze tieners leren omgaan met alcohol?

Tom Evenepoel (De DrugLijn): “Speel open kaart en vertel dat ook jij soms moeilijk aan verleidingen kunt weerstaan. Je kroost ziet je genieten van een glas wijn, dus je kunt niet ontkennen dat alcohol ook een aangename kant heeft. Geef dat gerust toe, maar praat ook over de risico’s, zónder horrorverhalen boven te halen.”

“Ik ben al een paar keer dronken geweest, maar nooit heel erg. Een meisje dat ik ken heeft door alcohol bijna in coma gelegen. Daar was ik zo fel van geschrokken dat ik nu extra hard oplet en rekening hou met mijn grenzen.”

-Lore, 17

2. Druggebruik bij tieners

Zelfs al ben je gezegend met de allerbraafste soort pubers, je mag ervan uitgaan dat ook die van jou op één of andere manier met drugs in contact zullen komen. Het is dus zeker geen overbodige luxe om hen te informeren.

Net zoals bij alcohol praat je met je tieners over de risico’s die eraan vasthangen, en dat doe je best al vóór ze er effectief mee in aanraking komen. Voorkomen is beter dan afkicken.

Heel wat pubers zijn op de hoogte van het feit dat cannabis voor een leuke roes zorgt, dus je moet dat ook niet ontkennen. Vertel hen wel dat dit fijne gevoel snel weggaat en dat er dan een vervelende drang kan opduiken om opnieuw te gebruiken.

En dit naast alle andere risico’s. Ze kunnen verslaafd raken, het heeft gevolgen voor hun concentratie, hun gevoelens én hun sociaal leven. Als jij een afwijzende houding aanneemt ten opzichte van drugs, zal dat zeker een effect hebben op je kroost.

Lees meer over druggebruik bij tieners: 6 tips voor ouders

Wie experimenteert en wie niet?

Tom Evenepoel (De DrugLijn): “Of je tiener gaat experimenteren met drugs, hangt van oneindig veel factoren af. Toch kun je als ouder wat buffers inbouwen. Hoewel opvoedkundige klassiekers als betrokkenheid en open communicatie wat soft klinken, ze blijven superbelangrijk. Ook als het om drugs gaat. Toon interesse in je tieners en hun leefwereld, maar ga zeker niet stiekem in hun spullen snuisteren. Door open met elkaar te praten, kom je al ver.”

“Drugs zijn sowieso not done. Waarom zou je dat proberen? Je hoort er alleen dwaze dingen over, mensen die in de goot belanden enzo.”

-Phebe, 17

Maak je je zorgen om het druggebruik van je tieners, klop dan om te beginnen best aan bij je huisarts. Op www.druglijn.be krijg je een pak informatie en kun je samen met je tiener een cannabistest afleggen. Je kan De DrugLijn ook anoniem contacteren voor advies.

3. Rokende tieners

Zelfs een kind weet intussen dat roken rotslecht is. Niemand vindt die eerste trek echt lekker. En toch heeft bijna één op vijf tieners het afgelopen jaar gerookt.

“Mijn papa is heel hard tegen sigaretten en drank. Daarom weet ik nu al dat ik nooit zal roken. Alcohol wil ik liever niet proberen tot ik 18 ben. Ik hoop dat het mij lukt.”

-Elise, 15

Of je nu zelf rookt of niet, geen enkele ouder wil dat zijn tieners er ooit mee beginnen. Het ronduit verbieden zonder verdere uitleg zal niet helpen, zo maak je hen alleen maar razend nieuwsgierig.

Ook met enge foto’s of babbels over gezondheidsrisico’s hou je pubers niet van de sigaret, want dat is veel te ver van hun bed. Als ze echt willen proeven, zullen ze dat sowieso doen.

Toch zijn er een paar gevolgen waar tieners wél gevoelig voor zijn: het stinkt, het smaakt vies als hun lief hen wil kussen, het kost handenvol geld, hun huid wordt er lelijk van en hun tanden geel.

E-sigaretten

De laatste jaren zie je meer en meer e-sigaretten. Die verbranden geen tabak, maar verhitten een vloeistof en zetten ze om in damp. Je ademt geen rook in, dus het is minder ongezond.

Toch blijft het een afrader. Een e-sigaret bevat sowieso schadelijke stoffen, en bovendien zijn de gevolgen van dampen en mee-dampen (ook vapen genoemd) nog lang niet duidelijk. Zeker als er nicotine in de vloeistof zit, MOETEN tieners er gewoon van afblijven. Jonge hersenen zijn namelijk hypergevoelig voor de schade van nicotine.

Meer info over roken en dampen vind je op deze site.

botsing 74 gezondDit artikel is een onderdeel uit het gezondheidsalfabet en de straatpraat uit BOTsing nr 74 ‘Gezond’. BOTsing valt 4 keer per jaar gratis in de bus bij leden van de Gezinsbond. Niet gekregen of geïnteresseerd? Hier kan je nummers bijbestellen.
Volg de laatste nieuwtjes en de nieuwste tips ook via de Facebookpagina van BOTsing of de Facebookpagina van de Gezinsbond.
Gepubliceerd op: 15/03/2018

Tags: , , , ,