Tieners zijn in de groei en de hoeveelheid eten die achter de kiezen verdwijnt, is dan ook indrukwekkend. Maar helaas: meestal is het niet erg gezond. Hoe kan je je tiener gezonder doen eten?

Antwoord: door als mama of papa een inspanning te blijven leveren.

Tips voor gezondere eetgewoonten bij tieners

1. De kracht van de goede gewoonte

Gewoontes zijn moeilijk te doorbreken. Dat merken we als we een slechte gewoonte proberen af te leren… maar bij goede gewoontes geldt hetzelfde principe. Fruit of noten als tussendoortje, water als voornaamste dorstlesser: als het een gewoonte is, wordt er veel gemakkelijker naar gegrepen.

2. Gezond (en samen) koken

Tieners gezonder doen eten heb je (deels) onder controle door wat je ze voorschotelt. Olie gebruiken, groenten als basis van een gerecht, een beperkt stukje vlees, vis of vegetarisch: het zijn maar enkele trucs die maaltijden gezonder maken. Verse kruiden en groenten kunnen ook een groot verschil maken.

Sla twee vliegen in één klap en zet je kritische tiener mee aan het werk in de keuken: dan weten we ten minste wat ze moeten doen. Trek in het weekend af en toe tijd uit om je te wagen aan een culinair experimentje. En stuur ze meteen om de boodschappen en laat ze betalen: daarmee leer je ze ook plannen én werk je mee aan de financiële opvoeding. Win-win-win!

3. Suikers en vetten zijn nodig (met mate)

Alle suiker en vetten uit een dieet schrappen heeft niet veel zin zonder medische oorzaak. Het lichaam heeft deze voedingsstoffen nodig om te groeien en te ontwikkelen. De truc zit erin de grenzen niet te overschrijden, en dat is een leerproces.

4. Verbieden heeft geen zin

Zeker bij tieners heeft verbieden van bepaalde voeding echt geen zin. Uit tegendraadsheid alleen al zouden ze het extra (en stiekem) gaan eten. Stiekem eten is net wat je probeert te vermijden!

5. Niet opgeven

Blijf de gezonde(re) voeding en keuzes aanbieden, ook al zijn je tieners niet zo geïnteresseerd. Als het er niet is, kunnen ze het helemaal niet kiezen! Om te voorkomen dat te veel fruit en groenten in de vuilbak of de mestbak belanden, kan je ook af en toe opteren voor ‘groentensoep’ of fruitsalade. Om het dan zonder pardon voor hun neus te zetten bij het huiswerk maken.

In combinatie met gezonde voedingskeuzes is ook beweging belangrijk. Geen probleem bij sportieve tieners, maar de eerder introverte soort kan je al eens moeilijker in beweging krijgen (letterlijk). Door samen bewegingsactiviteiten te ondernemen, kan je dit een beetje tegengaan. Het is ook een goed moment voor een persoonlijk gesprek…

LEES OOK: Ouders van tieners maken zich zorgen over slaap- en eetgedrag

LEES OOK: Praten met je tiener volgens 7 gulden regels

Eerste hulp bij tieners
Steun, tips en inzichten vind je als ouder van een tiener bij BOTsing. Dit tijdschrift valt gratis in de bus bij leden van de Gezinsbond bij tieners in huis. Is dat niet het geval? Neem hier contact op. Ook interesse? Word lid van de Gezinsbond!
Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes via Facebook!
Gepubliceerd op: 20/12/2016, laatste update op: 06/02/2018

Tags: , , , , ,