Alles wat je wou weten over pubers en pingping: je leest het hier! We hebben het thema 'tieners en geld' grondig voor je uitgepluisd en alles netjes op een rijtje gezet. Wat krijg je in dit alfabet? Fantastisch veel figures & facts en tientallen tips van excellente experts!

Alsjeblieft & dankjewel

Je bent een vrij mens. Leeft in een vrij land. Je mag dus helemaal zelf kiezen: of je geeft zakgeld, of je geeft er geen.

Yves Coemans: Uit de statistieken blijkt dat zo’n zeventig à tachtig procent van de ouders hun tieners zakgeld geeft. Ze zien er de meerwaarde van in: hun kinderen leren niet alleen de waarde van geld kennen, maar ondervinden ook dat ze elke euro maar één keer kunnen uitgeven. Ze moeten dus keuzes maken: tussen wat ze echt nodig hebben en wat ze gewoon graag willen. Bovendien leren ze sparen voor duurdere dingen. Kortom, heel wat voordelen. Geef je geen zakgeld? Uiteraard bestaan er heel wat andere manieren om jouw kinderen geldbesef bij te brengen. Laat hen bijvoorbeeld regelmatig boodschappen doen. Ook zo leren ze de waarde van geld kennen.

Eveline Bohez: Met geld leren omgaan is zoals leren fietsen: ook al leer je het met vallen en opstaan, je krijgt het pas echt onder de knie door het zelf te doen. Jouw taak als ouder: niet alleen voldoende oefenkansen creëren, maar hen ook de ruimte geven om te experimenteren en te leren uit hun fouten. Sluit daarbij zoveel mogelijk aan bij het echte leven. Leer je tieners dus niet alleen om prijzen te vergelijken, maar ook om online betalingen uit te voeren en zo.

Buitensporige bedragen

Vraag je kroost naar de cash van hun klasgenoten, en ze goochelen gegarandeerd met gigantisch hoge cijfers. Veel ouders zitten dan ook met dezelfde prangende vraag: ‘Hoeveel zakgeld moeten wij onze tiener toesteken?’

Ilse De Block: Die vraag krijgen we inderdaad regelmatig bij de Opvoedingslijn. Toch moet ik ouders dan teleurstellen, want je kunt daar gewoon geen getal op plakken. Op internet vind je natuurlijk wel lijstjes met de gemiddeldes per leeftijd en die kunnen je inspireren, maar uiteindelijk zeggen ze toch erg weinig. Er staat immers nooit bij wat de tieners in kwestie daarvan moeten betalen: ook hun kleren en gsm-rekening of enkel een broodje over de middag? Zo’n andere invulling maakt hier een wereld van verschil. Laat het bedrag vooral afhangen hun leeftijd, wat ze ermee moeten betalen én van jouw budget. Het allerbelangrijkste: blijf daarbij trouw aan jezelf. Laat je dus niet leiden door de soms hallucinante cijfers die je van andere ouders hoort, maar ga voor wat jij zelf redelijk vindt.

Concrete cijfers

BOTsing legt je graag, op algemene vraag, een grof zakgeldgemiddelde voor. We baseren ons hiervoor op een recente bevraging van de Gezinsbond. Enkele opmerkelijke cijfers:

 • Er zit erg veel verschil op die bedragen. Zo zijn er 17-jarigen die het moeten doen met 5 euro per maand, terwijl anderen maar liefst 520 euro krijgen.
 • Waar ligt de mediaan (de helft van de pubers krijgt minder, de andere helft meer) dan? Voor 12 en 13-jarigen op 26 euro, voor 14 en 15-jarigen op 30 euro en voor 16 en 17-jarigen op 50 euro per maand.
 • Slechts 4 op 10 jongeren krijgen die centen cash in de hand.
 • Waar gaat het geld naartoe? In de eerste plaats naar snacks en vrije tijd (films, festivals en co). Vervolledigen de top 5: multimedia (gsm, computer en muziek), uitgaan en cadeaus voor vrienden.
 • Bijna 7 op 10 tieners sparen een deel van hun zakgeld en 9 op 10 doen dit zelfs volledig vrijwillig en voorbeeldig.
 • Leuke uitsmijter: iets meer dan 8 op 10 vinden dat ze voldoende zakgeld krijgen. Aha!

De druk

van vrienden en reclame valt voor tieners verdomd moeilijk te negeren. Ze hebben het lastig om te weerstaan aan al die verleidelijke spullen die voor hun neus passeren.

Yves Coemans: Als jongeren te maken krijgen met geldproblemen, is dat vaak omdat ze per se alle nieuwste snufjes willen. De druk om erbij te horen, is heel groot. Zeker voor tieners. En dat gaat van een simpel broodje over de middag tot de allernieuwste iPhone.

Isolde Vandevelde: Daarom is het zo belangrijk dat je hen het verschil leert tussen wat ze echt nodig hebben en wat ze gewoon graag willen.

Ilse De Block: Absoluut! Ook daar draait financieel opvoeden rond: hen bijbrengen dat geluk niet afhangt van wat je hebt. Leer hen ergens naar verlangen. Hoe? Door in de winkel niet toe te geven aan elke gril: ‘Misschien kun je dat vragen voor je verjaardag?’ of ‘Spaar daar zelf maar voor!’

Yves Coemans: Maak hen tegelijk ook weerbaar voor reclame. Dat gewiekste reclamejongens de waarheid graag verbloemen en mooier verpakken, hebben ze meestal wel door. Maar met product placement zijn ze een pak minder vertrouwd. Zie je die stiekeme vorm van sluikreclame opduiken in jullie favoriete soap, kookprogramma of een game, wijs hen daar dan op.

Eerst sparen

Onze pubers een bende vrolijke verkwisters? Helemaal niet! Het gros ziet er zelfs geen graten in om te sparen. In een piepklein potje of op een heuse bankrekening: ze zetten graag zakgeld opzij om er later iets groters mee te kopen.

Yves Coemans: Sparen is mijn stokpaardje! Want als tieners leren om geld opzij te zetten, denken ze later ook twee keer na vóór ze geld lenen of iets op krediet kopen. Ik vind het dan ook hallucinant om te horen dat heel wat ouders niet weten of hun kind spaart. Daar praat je toch over?

Ilse De Block: Leuk om te weten: als een puber zelf ergens voor heeft gespaard of gewerkt, krijgt hun zelfvertrouwen een boost: ‘Het is niet gemakkelijk geweest, maar het is me helemaal zelf gelukt!’ Iets om in je achterhoofd te houden vóór je die gloednieuwe gsm op een presenteerblaadje aanbiedt?

FF afspreken

Je geeft zakgeld dus de kous is af? Nee, als je wil dat je pubers ook echt iets bijleren over budgetteren, kun je maar beter heldere afspraken maken. Zodat ze perfect weten wat ze kunnen, mogen en moeten doen met hun maandelijkse poen.

Ilse De Block: Klopt! Je kunt niet gewoon, zonder boe of ba, elke maand een bedrag in hun hand stoppen of op hun rekening storten. Ga samenzitten en bespreek wanneer en hoe ze hun centen krijgen: ‘Hoe zie je dat zelf?’, maar ook wat ze ermee betalen: ‘Koop er af en toe iets lekkers van of spaar ermee voor een nieuwe gsm.’

Eveline Bohez: Leg niet alles te strikt vast, maar zorg ervoor dat tieners over een deel van hun zakgeld zelf mogen beslissen. Pas als ze die verantwoordelijkheid krijgen, leren ze ook echt zélf keuzes maken.

Ilse De Block: Is je puber een spaarder, dan kun je hem daarin wat vrijer laten. Heeft hij een gigantisch gat in zijn hand, dan zijn er wellicht meer afspraken nodig. Zo mocht onze zoon met z’n geld doen wat hij wilde, zolang er maar een minimumbedrag op zijn rekening bleef staan. Met impulsieve shoppers kun je dan weer afspreken dat ze minstens een maand moet nadenken over een aankoop boven een bepaald bedrag.

Yves Coemans: Voer na een bepaalde periode ook een soort van evaluatiegesprek in. Zo kunnen jullie hen eventueel bijsturen of tips geven om te besparen: ‘Je koopt er drank mee op school, maar blikjes hebben we hier ook in de koelkast staan.’

Gigagroot taboe

Ouders krijgen ’t vaak Spaans benauwd wanneer pubers naar ’t bedrag op hun loonbriefje peilen …

Yves Coemans: Praten over geld lijkt vaak een nóg groter taboe dan praten over seks. De meeste jongeren weten daardoor totaal niet wat hun ouders verdienen. Waarom durven we dat eigenlijk niet prijsgeven? Toon je tieners gerust hoe en waaraan je ’t gezinsbudget besteedt: ze hebben er vaak geen benul van dat je moet rekenen om rond te komen.

Isolde Vandevelde: Ook zonder een cijfer op je loon te plakken, kun je de taboesfeer rond geld doorbreken. Praat op een open manier met je kinderen over geldzaken. Niet alleen als er problemen opduiken, maar gewoon als onderdeel van jullie opvoeding.

Ilse De Block: Nog zoiets: moffel niet weg dat iets te duur is voor jullie. Niet dat je jouw kroost met je geldzorgen moet belasten, maar toon gerust hoe jullie soms op zoek gaan naar een oplossing. Niet alles loopt vanzelf en dat mogen tieners ook weten.

Huizenhoge gsm-rekening

Tieners zijn tuk op hun gsm. Het ding slorpt hen volledig op en verslindt ook nog eens massa’s centen. Hoe bepaal en betaal je ’t belgedrag van je pubers?

Yves Coemans: De meeste tieners hebben een vrij goedkoop gsm-abonnement. Het enige addertje onder het gras: zodra ze de limiet overschrijden van hun belminuten, sms’jes of internetverbruik, worden er een pak extra kosten aangerekend.

Ilse De Block: Is hun telefoonrekening te hoog? Laat hen dan zelf de beste formule uitdokteren: ‘Wij vinden 15 euro per maand ruim voldoende. Zoek jij maar uit wat voor jou het beste abonnement is.’ Twee vliegen in één klap, want zo leren ze ook de kleine lettertjes en valkuilen in zo’n contract kennen. Zitten ze er toch een keertje over? Laat hen het verschil uit eigen zak betalen. Natuurlijk vinden ze dat verschrikkelijk oneerlijk, maar ik geef je op een blaadje dat ze die limieten in het vervolg beter in de gaten houden.

In een echtscheiding …

… krijg je keiharde noten te kraken. Niet alleen emotioneel, ook financieel sta je voor een paar penibele punten.

Ilse De Block: In gescheiden gezinnen krijgen tieners vaak de kans om van twee walletjes te eten. Hoe moeilijk het ook is, laat je niet vangen door de visjes die ze uitwerpen: ‘Papa betaalt wél een deel van mijn festivalticket!’ Blijf trouw aan jezelf, zelfs als je merkt dat je ex-partner de kinderen overlaadt met dure cadeaus. Natuurlijk is dat pijnlijk, maar blijf erin geloven dat jij op je eigen manier het best mogelijke doet voor je kroost. Ga ook niet overcompenseren: ‘Hij heeft het al zo lastig door die scheiding, dus mag hij op mijn kosten naar dat festival.’ Schuldgevoel is nooit een goede raadgever.

 • De Studiedienst van de Gezinsbond wil je na een scheiding graag een handje helpen bij die geldzaken graag een handje helpen en heeft daarom dit handige hulpmiddel uitgewerkt: gezinsbond.be/onderhoudsgeldcalculator
 • Enig Stuk’ is een gratis blad van de Gezinsbond voor alleenstaande ouders. Een hip magazine met tips en tricks, met interviews, ideeën, weetjes en verhalen over en voor alleenstaande ouders. Een inspirerend magazine vol energie en moed.

Jobs

Onze tieners hebben geld geroken. Bijna 7 op 10 zeventienjarigen hebben een studentenjob. Iets meer dan de helft ziet het zitten om zich ’s zomers uit de naad te werken. Een kwart van hen steekt ook in ’t weekend de handen uit de mouwen voor wat harde contanten.

Yves Coemans: Dankzij die job ondervinden tieners dat het geld niet zomaar in hun schoot wordt geworpen. Alleen … geeft het hen tegelijk een vertekend beeld over wat ze later gaan verdienen. Wijs hen erop dat ze van hun eerste, echte loon een pak minder overhouden. Luister ook naar wat ze van plan zijn met die zuurverdiende centen. Niet dat je hen kunt verplichten, maar geef tenminste de tip om een deel ervan te sparen.

Klusjes

Rondje ramen lappen of stukje stofzuigen. Het gros van de tieners staat niet te trappelen van ongeduld, maar moet toch een handje toesteken. Doen ze dat dan gratis of niet?

Ilse De Block: Pubers die met plezier helpen in het huishouden kun je waarschijnlijk op één hand tellen. Toch is het belangrijk dat ze hun steentje bijdragen, want dat hoort nu eenmaal bij samenleven. Hen betalen voor klusjes is dus absoluut niet nodig.

Yves Coemans: Haal zeker niet voor het minste je geldbeugel boven, want dan loop je het risico dat ze enkel nog tegen betaling de afwas doen. Voor grote klussen, waarbij je anders een schilder of tuinman inhuurt, zie ik er veel minder graten in.

Ilse De Block: Als je ’t toch doet, beloon hen dan uit dankbaarheid: ‘Daarmee hebben ze ons echt goed geholpen!’ en niet uit onmacht: ‘Anders steken ze hier geen vinger uit!’

Leute & luxe

Dáár gaat het grootste deel van hun geld naartoe. Terwijl jouw pubers dat ongetwijfeld fantastisch vinden, zouden onze experts het liever wat leerrijker zien.

Yves Coemans: Tuurlijk is het logisch dat ze hun geld vooral aan leuke dingen geven! Hoe zou je zelf zijn? Maar op die manier bereid je hen onvoldoende voor op het echte leven. Terwijl ze nu redelijk wat geld hebben voor luxe, is dat later vaak anders.

Isolde Vandevelde: Hebben je tieners al wat meer ervaring, overweeg dan om dat zakgeld niet alleen in te schakelen voor leuke extraatjes, maar om ook een budget te voorzien voor noodzakelijke aankopen zoals kleren. Met zo’n kledingbudget leren ze ook op dat vlak keuzes maken en wordt de kloof tussen het tienerleven en de jongvolwassenheid een beetje gedicht. Geloof me, het is een heel verschil om met je geld niet alleen je fuiven, maar ook je eten, kleren en huur te betalen.

Minder breed

Schoolkosten, hobby’s, kleding … Tieners zijn duur, dat hoeven we je niet te vertellen. Als je ’t zelf moeilijk hebt om rond te komen, hoe leer je jouw kinderen dan omgaan met geld?

Yves Coemans: Wie krap bij kas zit, moet dat niet angstvallig voor z’n kinderen verbergen. Praat openlijk met je tieners over hoe het zit, maar belast hen tegelijk niet met je zorgen. Toon hoe jij probeert rond te komen en zoek samen uit waar jullie kunnen besparen.

Ilse De Block: Ouders die het financieel wat moeilijker hebben, zijn soms geneigd om hun kinderen méér zakgeld dan gemiddeld toe te steken. Omdat ze het gevoel hebben dat het zo moet, maar niets móet. Bekijk in de eerste plaats wat mogelijk is en wat jij ziet zitten om te geven. Als je dat op die manier kadert, hebben tieners daar meestal ook oren naar: ‘Ik weet dat het niet leuk voor je is, maar meer kan nu gewoon niet.’

 • Als je zwaar in de schulden zit, kan het OCMW in jouw gemeente voor jou een afbetalingsplan opstellen. Je kunt er meestal ook een cursus budgetbeheer volgen.

Nog een tip

Daag je pubers uit en breng hen tegelijk wat geldbesef bij! Een toffe tip om thuis te proberen: vertel je tieners wat het budget is voor jullie volgende gezinsuitstapje en vraag hen om binnen de drie weken met een voorstel te komen. Zo leren ze onderhandelen en prijzen vergelijken. Ze zullen zélf eens zien dat dolle dromen megaduur en misschien zelfs onmogelijk zijn. Een fijne conclusie zonder fors geruzie!

 • Zoeken jullie nog een toffe uitstap voor de zomervakantie? Vergeet niet dat je via de Gezinsbond korting krijgt op allerlei leuke activiteiten:

Op = op

Geraakt je dochter geregeld in geldnood? Zeurt ze dan zó erg dat je ‘r af en toe iets extra geeft? Hmm, geen goed idee. Door even op zwart zaad te zitten, zal ze leren om in ’t vervolg beter te budgetteren.

Eveline Bohez: Tieners die telkens wat extra geld krijgen toegestopt, moeten nooit kiezen tussen wat ze wel of niet kopen. Alleen als het geld ook echt eindig is, leren ze keuzes maken en rondkomen met hun budget.

Ilse De Block: Eigenlijk moet je als ouder constant voor ogen houden dat jouw kinderen ooit op eigen benen staan. Ook dan moeten ze niet elke maand komen aankloppen voor een voorschot op hun loon. Pas op, ik begrijp dat ouders het daar moeilijk mee hebben. Een tiener die niet met z’n maten naar een fuif kan omdat zijn geld op is, dat is pijnlijk. Maar hij zal de volgende maand misschien wel twee keer nadenken voor hij z’n gratis boterhammen van thuis omruilt voor een duur broodje.

Yves Coemans: Komen ze bedelen om meer? Zie dat dan als een leermoment. Vraag hoe het komt dat het geld op is. Waar werd het aan uitgegeven? Misschien hebben ze geen gat in hun hand, maar heb jij gewoon onderschat hoeveel hun leven kost. Bespreek dit samen, luister naar elkaars argumenten en stuur eventueel bij.

Problemen

Recent onderzoek vertelt ons dat één op acht jongeren uit de derde graad regelmatig geld leent bij vrienden of familie, speelt voor geld, zijn spaarcenten aanspreekt of zich laat verleiden tot impulsaankopen. Ongeveer de helft van hen kampt effectief met financiële problemen. Hallucinante cijfers!

Isolde Vandevelde: Merk je dat je tiener roekeloos met z’n geld omspringt, al z’n spaar- en zakgeld onbewust opsoupeert of makkelijk geld leent? Spreek hem daar dan op aan, nog voor hij zichzelf in nesten werkt. Wacht zeker niet met het inschakelen van professionele hulp tot hij een hoge schuldenberg heeft opgebouwd. Als ouder krijg je info, advies en hulp in een Centrum Algemeen Welzijnswerk (www.caw.be) of bij het OCMW. Je tiener klopt best aan bij de Jongeren Afdeling van het CAW (www.jac.be).

Quitte

Zie je ’t zitten om je zoon voor te schieten of staan jullie liever quitte? Pubers lenen niet alleen graag bij ma en pa, maar gaan ook bedelen bij hun vrienden.

Isolde Vandevelde: Dat tieners wel eens geld lenen, wil natuurlijk niet zeggen dat ze zich sowieso in de problemen werken. Maar als zo’n tiener last heeft van dwangmatig koop- of gokgedrag, kan hij op die manier wel een berg schulden opbouwen.

Ilse De Block: Af en toe wat geld lenen, lijkt misschien onschuldig, maar het betekent dat ze niet leren rondkomen met een bepaald budget. Later zullen ze daardoor ook sneller iets op afbetaling kopen en dat is niet zonder risico.

Isolde Vandevelde: Merk je dat je puber geld leent en schulden maakt, ga hierover dan in gesprek en probeer te achterhalen wat de oorzaak is.

Rekeningen

Yes! Eindelijk een eigen bankrekening. Heel wat tieners krijgen er één rond hun twaalfde. Pa en ma storten zakgeld en hun pubers kunnen naar hartenlust pinnen. Of tenminste tot ze op nul staan. Bijna alle banken hebben een speciaal aanbod voor jonge mensen. Vind je ’t allemaal een beetje eng? Maak je voorlopig geen zorgen: minderjarigen hebben jouw toestemming nodig om een rekening te openen en mogen niet in het rood gaan. Bovendien krijg jij sowieso een volmacht. Je kunt dus perfect volgen wat je puber uitspookt met die bankkaart. Kijk wel uit voor het addertje op achttien. Vóór die leeftijd mogen je pubers praktisch niets, vanaf dan ALLES.

Yves Coemans: Klopt! Op hun achttiende stopt jouw volmacht. Ook al het geld dat jij op de spaarrekening van je pubers hebt gezet, komt nu in hun handen. Vanaf die dag mogen zij beslissen waaraan ze die spaarcenten spenderen. Geen slecht idee dus om het daar op voorhand eens over te hebben: ‘We hebben met z’n allen geld op die rekening gezet voor je studies.’ Zo weten zij meteen waarvoor ze die centen kunnen gebruiken. Heb je er geen goed oog in? Informeer op tijd bij je bank hoe je een catastrofe kunt voorkomen.

Stelen

‘Hé, had ik niet nog een briefje van twintig zitten? Gisteren was er ook al kleingeld weg.’ Ontdekken dat je puber uit je portefeuille pikt, is bijzonder confronterend.

Ilse De Block: Je verliest niet alleen het vertrouwen in je eigen zoon of dochter, je zit ook met de schrik dat het helemaal de verkeerde kant opgaat met hem of haar. Probeer die emoties een plaats te geven vóór je woest uitvliegt. Hoe lastig het ook is om je tiener hiermee te confronteren, je mag dit niet zomaar laten overwaaien. Spreek hem erop aan, geef eerlijk toe dat je je zorgen maakt, maar luister ook naar zijn kant van het verhaal: ‘Hoe kan dit? Vertel eens waarom je dit hebt gedaan.’ Geld stelen is vaak een signaal. Ga dus in de eerste plaats op zoek naar de oorzaak van dit gedrag. Wordt hij gechanteerd op school? Er kunnen drugs in het spel zijn. De groepsdruk is misschien te hoog en zijn zelfvertrouwen te klein. Of wie weet krijgt hij effectief te weinig zakgeld.

Toekomst

Voor sommigen is het nog een ver van hun bed show, maar ooit vliegen je schatten het nest uit. Ze vinden een job, verdienen geld, en kunnen daar hopelijk mee omgaan.

Eveline Bohez: Voor een vlotte overgang naar een leven op eigen benen hebben je tieners een pak kennis en vaardigheden nodig. Er wordt verwacht dat ze zelf hun budget beheren, facturen en administratie geordend bijhouden, het overzicht bewaren over hun inkomsten en uitgaven. Voor heel wat jongeren blijkt dat niet zo vanzelfsprekend.

Yves Coemans: In onze publicatie ‘Focus op financiële opvoeding’ lijsten we op wat je minimaal nodig hebt om op eigen benen te staan en waar je rekening mee moet houden. Het klinkt nu misschien wat saai om dat samen met je puber uit te spitten, maar heel wat jongvolwassenen vertellen ons dat ze liever wat beter op de hoogte waren geweest.

 • In de publicatie ‘Focus op financiële opvoeding’ van de Gezinsbond vind je alle info terug die jongvolwassenen (en hun ouders) nodig hebben wanneer ze op eigen benen willen staan. Bestellen kan via studiedienst@gezinsbond.ve of op 02-507.88.77.
 • Ook ‘Jong & Van Zin’ heeft een boeiende brochure uit voor jongeren die zelfstandig willen wonen. ‘Op eigen benen’ bestel je via jongenvanzin.be.

Uit balans

Terwijl je dochter een peperdure hobby heeft, ligt je zoon liever in de zetel met een zak zoute chips. Hoe hou je de kosten in je gezin een beetje in balans?

Ilse De Block: Sommige tieners zijn daar zelf erg gevoelig aan: ‘Mijn zus krijgt een gitaar, wat mag ik dan?’ Eigenlijk moet je dat evenwicht niet krampachtig proberen bewaren. Maak je tiener duidelijk dat je geen computer of robot bent die alles perfect in evenwicht kan houden. Als een puber het beste op z’n plaats is in een dure studierichting, moet je dat niet compenseren voor je andere kinderen. Neem daar in de eerste plaats zelf vrede mee, maar heb ook respect voor die gevoelens bij je tiener: ‘Ik kan begrijpen dat het nu oneerlijk lijkt voor jou, maar we weten niet wat de toekomst brengt.’

Verwend

Je dochter verdrinkt in dure hebbedingen en je zoon verzuipt in spectaculaire spullen. ‘Rotverwend!’, zeg je zuchtend. Maar hoe hou je die overdaad in de hand?

Ilse De Block: Als ouder voel je instinctief aan dat het geen goed idee is om je kinderen zomaar álles te geven. Klopt ook, want zo’n opvoeding zonder grenzen is echt niet oké voor hun ontwikkeling. Geef hen liever een vast budget: ‘Dit krijg je van ons en voor de rest kun je zelf sparen.’ Onderschat de waarde niet van wat je hen hiermee bijbrengt: ‘Ook al kan ik je gerust die nieuwe gsm kopen, ik vind het veel belangrijker dat je beseft dat je niet alles meteen moet hebben.’

Wedden

Spelen voor geld is verboden onder de 18 jaar. Voor casino’s en speelautomaten moet je 21 zijn. Nochtans spelen jongeren wél met krasbiljetten en op gokautomaten. Ook online.

Erika Coene (Studiedienst Gezinsbond): Wettelijk gesproken mogen minderjarigen inderdaad niet deelnemen aan kansspelen, maar de controle daarop is absoluut minimaal. Een Canadees onderzoek toont aan dat 1 op 3 minderjarigen al eens betaald heeft voor een gokspelletjes op het internet. Volgens de Kansspelcommissie mogen we ervan uit gaan dat dat in ons land neerkomt op zo’n 200 000 jongeren.

Online gokspelletjes en apps zijn vaak vrij toegankelijk. Spelletjes worden eerst aangeprezen als gratis, maar blijken dan toch niet zo onschuldig. Er is niet alleen het risico dat tieners hiermee veel geld verliezen, maar ze werken ook verslavend. Bespreek die gevaren met je kinderen. Op blufonline.be vind je heel wat filmpjes om je tieners te sensibiliseren over de gevaren van (online) gokken.

You!

Yep, jij moet alweer het goede voorbeeld geven. Ook als het om geld gaat. Als je zelf wikt en weegt, is de kans groot dat je tieners dat later ook doen.

Ilse De Block: Klopt! Als jij denkt aan een nieuwe set tuinmeubels, staat die het volgende weekend dan al op je terras te blinken of niet? Als jij nooit ergens op moet wachten, welke boodschap geef je dan aan je tiener?

Isolde Vandevelde: Denk daarbij niet alleen aan de manier waarop jij zelf met geld omgaat, maar ook aan meer praktische zaken. Berg belangrijke documenten netjes in een map op, betaal rekeningen op tijd en neem je eigen spaargedrag onder de loep.

Yves Coemans: Verklaar ook waarom je bepaalde dingen wel of niet met je budget doet. Bewijs bijvoorbeeld dat uitstappen met het gezin niet per se duur moeten zijn. Dan denken zij hopelijk ook twee keer na voor ze schandalig dure festivaltickets bestellen.

Onze centen zijn geteld, ons geldverhaal verteld. Time is money, dus hoog tijd dat we er hier mee stoppen!

Dit artikel verscheen eerst in BOTsing 69 (juli, augustus, september 2016) over Geld. BOTsing belandt gratis in de bus bij leden van de Gezinsbond met kinderen van 12 tot en met 16 jaar. Leden en niet-leden die geïnteresseerd zijn kunnen een abonnement aanvragen of losse nummers kopen.

 

Wie is wie in dit artikel?

Yves Coemans: de ‘geldgoeroe’ op de Studiedienst van de Gezinsbond.

Ilse De Block: directeur van de Opvoedingslijn.

Isolde Vandevelde: stafmedewerker preventie bij het Vlaams Centrum Schuldenlast.

Eveline Bohez: coördinator van ‘BudgetInZicht’ Centraal-West-Vlaanderen.

Meer weten? Volg ons via Facebook of Twitter

Lid worden? Klik hier.

Gepubliceerd op: 17/11/2016, laatste update op: 26/10/2020

Tags: , , ,