‘Mijn puber gaat deze zomer voor het eerst naar een festival. Terwijl hij er ongelooflijk naar uitkijkt, flitsen er allerlei rampscenario’s door mijn hoofd. Kan ik hem nog een goede raad meegeven voor hij vertrekt?’

Eerste festival voor je puber

Weet je nog hoe het was toen je zelf voor het eerst naar een festival ging? Je had er maanden, misschien zelfs jaren, naar verlangd, om gezeurd en reikhalzend naar uitgekeken. En dan mocht het. EINDELIJK.

Wel, zo voelt het voor jouw kroost nu ook. Dat festival zal zeker niet het eerste event zijn waar je tieners naartoe trekken, ze hebben vast al een heus parcours afgelegd op het vlak van uitgaan en van stapjes in de wereld zetten zonder jouw wakend oog. Met vrienden naar het speelpleintje in de straat, met klasgenoten naar de film, hun eerste fuif, daguitstap of concert… het zijn allemaal ervaringen die ze opdeden.

Voor jou waren dit momenten waarop je hen informeerde, afspraken maakte, grenzen stelde en een balans zocht tussen loslaten en bezorgd zijn. Je overlegde met wie en hoe ze er naartoe gingen en hoe laat ze terug thuis moesten zijn, je drukte hen op het hart om samen te blijven en voor elkaar te zorgen, op te letten met alcohol, nee te zeggen tegen drugs en hun grenzen te bewaken. Het grote voorbereidende opvoedwerk heb je dus eigenlijk al achter de rug. Al jouw wijze adviezen van de voorbije jaren nemen ze mee naar dat eerste festival, ze zitten opgerold tussen slaapzak en sneakers.

LEES OOK > Eerste hulp voor ouders rond pubers, alcohol en drugs

Vertrouwen

Natuurlijk kan het geen kwaad om de weken en dagen ervoor een en ander te herhalen, maar de kans bestaat dat dit wordt onthaald op een oogrol van formaat. Vertel hen wel dat ze jou altijd mogen contacteren als er iets gebeurd is of als er iemand in de problemen zit: ‘Ook al vind je het gênant of durf je niet zo goed: bel me toch maar. Ik zal misschien schrikken, maar ik zal er zijn voor jou en je helpen.’

Wat je daarnaast ook best meegeeft en wat zeker nog in hun hoofd en hun rugzak past: het gevoel dat je hen vertrouwt en verantwoordelijkheid geeft én dat je hen dat festival ongelooflijk hard gunt. Dus wens je tieners vooral gigantisch veel plezier en zwaai hen dapper uit.

Dit artikel verscheen in juni 2024 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 02/07/2024, laatste update op: 04/07/2024