Heb je ook het gevoel dat je in september wordt geleefd? Heeft jouw gezin het lastig om zich aan te passen aan het schoolse ritme? Het is misschien een magere troost, maar de meesten hebben last van de drukte in september. Het onbehaaglijke gevoel geen “snoozeknop” te vinden om het helse ritme te vertragen.

Het is dan ook wel wat. Na een zomer met alles op een rustig tempo, wordt het nu terug kijken op de klok. De drukte in september verplicht je tot vroeg opstaan, de kinderen op tijd de deur uitkrijgen, het drukke verkeer trotseren, koken tegen de klok, huiswerk nakijken …

De start van het schooljaar: druk, druk, druk

Bovendien beperkt de hectiek zich niet tot het eigen huishouden. Voor school en hobby moet er van alles worden geregeld: boeken kaften, inschrijvingen voor hobby’s, vervoer regelen, formulieren invullen, betalingen doen. Want september is niet alleen een drukke maar ook een dure maand.

Vlug nog wat schoolspullen kopen voor zoon- of dochterlief, en nieuwe kledij, en nieuwe schoenen. Alles voor een goede start.
Ook onderweg en op het werk kom je in een stroomversnelling terecht met drukke treinen, volle wegen, een tsunami van mails, to do’s, verplichtingen en vergaderingen.

LEES OOK > Goed voorbereid aan het nieuwe schooljaar beginnen: checklist

Make it a September to remember

De drukte in september wordt dus even wennen. Je hebt ritme en gewoontes nodig om in je routine te geraken. Deze tips zetten je op weg:

  • Ga met je kroost al een paar dagen voor de school start vroeger slapen zodat je kan wennen aan het nieuwe slaapuur.
  • Loop niet te hard van stapel in september. Plan niet te veel zodat je baas blijft over je tijd. En durf ook een keer nee te zeggen: moet je echt op die infoavond zijn? Moet je kind echt nieuwe schoenen hebben?
  • Maak gebruik van ’timesavers’ zoals alles op de juiste plaats zetten, een weekmenu maken voor het avondeten en kledij klaarleggen voor de volgende dag.
  • Vergeet als ouder ook niet wat tijd voor jezelf te reserveren in je agenda. Goed voor jezelf zorgen is cruciaal als je voor anderen zorgt.
  • Sporten na de laatste werkdag van de week is een aanrader. Je stresshormoon daalt onmiddellijk. En waarom dit niet doen met andere gezinsleden? Je kan daarvoor gebruik maken van FamilieFit, de handige digitale tool van Gezinssport Vlaanderen
  • Kunnen je kinderen warm te eten op school? Als je de mogelijkheid hiertoe hebt, kan je hierop intekenen. Dat spaart ’s avonds al heel wat stress uit.
  • Maak een lijstje met enkele noodnummers. Nummers die je kan bellen als jij in de file zit en jij niet op tijd de kinderen van de school of opvang kan halen.
  • Zet het weekend rustig in en neem tijd voor elkaar door je bijvoorbeeld op vrijdagavond in de zetel te zetten om te eten. Of start met een kids-aperitiefje. Even de beentjes in de lucht met z’n allen, even uitblazen: iets om een leuke gewoonte van te maken.

Nagenieten in september

Eens het gewone leven van school en werk weer bezig is, verdwijnt het vakantiegevoel snel. Toch kan je het vakantie-effect proberen te verlengen, door bijvoorbeeld nog te genieten op je terras of je te omringen met geuren die je instant aan vakantie herinneren. Daardoor kan je in september nog nagenieten.

LEES OOK > Te weinig tijd? ‘Je kan echt kiezen voor minder drukte’

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 01/09/2018, laatste update op: 18/07/2022

Tags: ,