Het is algemeen gekend dat tieners aan hun smartphones gelijmd zitten. Tot groot ongenoegen van ouders en ouderen. Kunnen ze nog wel zonder? Well… ja.

Dagen zonder smarphone? Voor het nummer over Druk ging de redactie van BOTsing op bezoek bij vier tienermeisjes tijdens een schoolse driedaagse. De tieners mochten geen smartphone meenemen en waren enkel op elkaar aangewezen.

Tijdens de confrontatietocht zijn smartphones niet toegelaten. Wat doet dat met jullie?

Anne- Sophie: Ik merk nu toch dat ik echt vergroeid ben met dat ding: ik voel regelmatig aan mijn achterzak om mijn gsm te pakken en mijn berichten te checken.

Zoé: De sociale media mis ik niet, maar wel de muziek die op mijn smartphone staat.

Emma: Mijn mama is vandaag jarig en ik kan haar niet eens proficiat wensen, dat vind ik echt triest.

Marie: Ik mis het totaal niet, wat best vreemd is, want ik vind van mezelf dat ik heel erg verslaafd ben!

Zoé: We zitten hier ook constant tussen klasgenoten hé, we zijn sowieso al ‘sociaal’ bezig.

Zorgen smartphones en sociale media in jullie dagelijkse leven voor druk?

Anne-Sophie: Goh, soms wel. Zeker die groepsgesprekken op Messenger. Nu zit ik bijvoorbeeld in een groep waar we overleggen over de laatstejaarsreis en over Chrysostomos (de honderd dagen-viering). Al die reacties: om gek van te worden!

(…)

Tieners kunnen het dus nog wel, al moeten we toegeven dat de omstandigheden nagenoeg ideaal waren: Ze waren al samen met hun klasgenoten, toch het gros van de online communicatie, en ze deden alles samen waardoor ze niks misten. Huiswerk om te overleggen was er ook al niet, laat staan roddels. Dus ja, het gaat zonder smartphone… zeker als hun vrienden in de buurt zijn! Verwacht er misschien iets minder van op reis…

Waarom zo verslaafd?

Als ouders kunnen we er niet altijd goed bij, zelfs al zijn we zelf behoorlijk druk in de weer met ‘dat ding’. Voor tieners gaat het echter nog een stap verder: een smartphone (en internetverbinding) is de levenslijn naar hun vrienden, sociaal leven, kortom: hun wereld. Hun vrienden zijn degene die hen begrijpen, troosten én helpen. Of het nu met huiswerk is of liefdesverdriet.

En zeg nu zelf: vroeger werd er urenlang getelefoneerd of ellenlange brieven geschreven naar pennenvrienden. De communicatie nu is sneller en directer, maar de onderliggende nood is dezelfde: contact houden met wie jou begrijpt. En vanuit het standpunt van de tiener zijn dat zeker niet zijn ‘stomme’ ouders… 😉

En hoe moet dat straks op reis?

De kans is groot dat de sfeer niet altijd even gezellig is, vooral als er geen wifi is. Toon een beetje begrip voor je arme, van de wereld afgesloten tiener. En heb geduld, na een paar dagen zullen ze de smartphone al wat sneller wegleggen. Zeker als de anderen ook op reis zijn (of bezig aan een vakantiejob) waardoor ze doorkrijgen dat er sowieso minder te beleven valt.

Bovenstaand stukje interview kwam uit ‘Achterklap’ van BOTsing nummer 72 (‘Druk’). BOTsing valt gratis in de bus bij leden van de gezinsbond met tienerkinderen. Is dat niet zo, klik dan hier. Je kan de nummers ook apart bestellen via deze link.

 

Meer weetjes? Volg onze Facebookpagina.

Lid worden van De Gezinsbond? Klik hier.

Gepubliceerd op: 02/07/2017, laatste update op: 18/10/2018

Tags: , , , ,