Foto's laten keuren voor ze online komen: bij sommige tieners gebeurt dat elke keer. Ze moeten zeker zijn dat de foto 'goed genoeg' is voor die online komt. Ze sturen de foto eerst naar vrienden, die hem goed- of afkeuren. Bij de foto die online komt, wordt dan vermeld wie de keurder was. Is dat wel gezond? Dat hadden onze experts er over te zeggen tijdens het 'Lief voor mijn lijf'-panelgesprek.
“Als mijn dochter van dertien een foto van zichzelf op Facebook of Instagram plaatst, tagt ze ook wie ‘de keurders’ zijn. Ik begreep niet goed wat ze daarmee bedoelde. Toen ik haar om meer uitleg vroeg, vertelde ze mij dat haar vriendinnen de foto eerst hadden gezien en gekeurd. Pas als zij het oké vonden, durfde ze de foto online te plaatsen. Mijn dochter heeft zoveel persoonlijkheid en zelfvertrouwen en nu ineens kan ze niet meer zelf beslissen welke foto’s ze deelt en welke niet. Zo hengelen naar bevestiging en graag gezien worden. Komaan! Dat is toch niet gezond?”
Stefaan Lammertyn (specialist sociale media): “Die trend ken ik inderdaad. Tieners doen het vooral om er zeker van te zijn dat hun berichten en foto’s genoeg positieve reacties krijgen. Vroeger moest je merkkledij dragen om je goed te voelen en erbij te horen. Denk maar aan de reportage van Paul Jambers over de Millet-jassen. Nu zijn vooral die vind-ik-leuks belangrijk. Pas op, zelfs volwassenen maken zich daar schuldig aan. Als ik maar enkele likes krijg op een nieuwe profielfoto, moet ik toch ook even slikken.”
Sabine Peeters (auteur van Lief voor mijn lijf): “Wat ik er zo gevaarlijk aan vind: hoe het dan toch allemaal verengd wordt tot hoe ze eruit zien. Dát is blijkbaar nog altijd het belangrijkste voor tieners. Nergens is er sprake van wat ze kunnen of van andere talenten.”
Liesbet Boone (psychologe bij Eetexpert): “Het is inderdaad een trend die momenteel bij een bepaalde leeftijd hoort. Ik zou me pas echt zorgen maken als je ziet dat het gedrag van tieners helemaal verandert of als je merkt dat ze er zelf vanaf zien.”
Ann Tanghe (psychologe in het Zeepreventorium): “Ik begrijp dat je daar als moeder hartzeer van hebt. Maar het stelt me gerust dat je dochter er met jou over praat en dat ze weerbaar genoeg lijkt. Grote kans dat ze over een paar jaar genoeg zal hebben van dat Facebook-gedoe. Voor tieners die kwetsbaarder zijn, is opvolging wel nodig.”
Wat maakt een tiener kwetsbaar?
Ouders moeten dat wat aanvoelen natuurlijk, het is geen exacte wetenschap. Kinderen die opmerkingen heel persoonlijk nemen, sombere episodes doormaken of een laag zelfbeeld hebben, zijn wellicht kwetsbaarder. Daar komen de opmerkingen harder aan en richten ze meer schade aan.
Ann Tanghe: “Er moet niet te snel gepanikeerd worden. Vanuit mijn ervaring blijkt dat de meeste jongeren de kracht hebben om hun leven weer op de sporen te krijgen. Als de dagelijkse werking verstoord raakt, dan is het tijd om in te grijpen.”
Wat wordt van de ouders verwacht?
Voor tieners is het belangrijk dat ouders luisteren zonder te oordelen. “Ouders moeten een veilig toevluchtsoord zijn”, vond ook de 15-jarige Abby tijdens het panelgesprek.
Liesbet Boone treedt haar bij. “Luisteren zonder oordelen én niet meteen oplossingen willen aanreiken, zo help je je tienerjongen of tienermeisje. Doe je dat toch, dan zijn ze geneigd een muur op te trekken terwijl het aankomt op verbinding behouden. Durf ook toe te geven dat je niet alles alleen kan: zoek uit wie hun vrienden zijn en probeer hen erbij te betrekken.”
“Neem emoties bij tieners serieus“, zegt Sabine Peeters nog. Door alle veranderingen, lichamelijk, hormonaal en emotioneel, worden tieners erg onzeker. Daarom ook dat ze die bevestiging zoeken, daarom dat ze gevoelig zijn voor de minste kritiek. Hun emoties lijken overdreven voor ons, maar zijn dat allerminst voor hen. Dat weglachen of minimaliseren, gaat het niet verminderen voor je tiener. Zij voelen alleen: ‘Je neemt me niet serieus’.
Wat je wel kan doen, is erkennen dat ze zich zo voelen. ‘Ik vind het jammer dat je jezelf lelijk/ te dik/ … vindt, want zo zie ik jou helemaal niet’.
Ook aan dat lichaamsbeeld kunnen ouders meewerken, meer dan ze denken. En dat begint al heel vroeg.
“Ga zelf naturel om met het lichaam, voeding en beweging. Maak kinderen duidelijk dat hun lichaam het waard is te zijn zoals het is én het waard is om verzorgd te worden. Let op met diëten, want die zijn niet onschuldig en zeker niet voor lichamen in de groei. Bodyshaming of negatieve opmerkingen over iemands gewicht of uiterlijk zijn uit den boze. Zeg of schrijf niet wat je niet over jezelf zou willen lezen of horen!”, aldus Sabine Peeters. Lees er meer over in ‘De tien van Sabine: zo bouw je aan een positief zelfbeeld bij je tiener’.
Dit artikel is een bewerking van het artikel ‘Praat met kinderen over lijf en emoties’ uit De Bond van 26 mei 2017. De Bond is de gratis gezinskrant voor leden van de Gezinsbond. Word hier lid.
Gepubliceerd op: 29/05/2017, laatste update op: 25/03/2019Tags: lichaamsbeeld, lief voor mijn lijf, sociale media, tieners online, zelfbeeld