Onze pubers krijgen bijzonder veel prikkels binnen. Dagelijks komen duizend en één dingen op hen af, zowel offline als online. Dingen die hen uitdagen, inspireren of simpelweg irriteren. Door de digitale revolutie is de stroom nauwelijks te stoppen.

Het gevaar loert om de hoek: trop & te veel. Soms met kwalijke gevolgen: te veel druk om te presteren of geliefd te zijn, een burn-out of zelfs het ontstaan van tics. Kan je voorkomen dat je tiener overprikkeld raakt, en zo ja, hoe?

1) Grenzen stellen

De simpelste manier om overprikkeling te voorkomen is het aantal prikkels te beperken. Door afspraken te maken over schermtijd bijvoorbeeld, maar ook door het aantal activiteiten te beperken. Kijk naar wat je tiener echt gelukkig maakt en durf de rest te schrappen. Of een weekenddag leeg te laten!

2) Multitasken tegengaan

“Zou jij je met een gerust hart toevertrouwen aan een chirurg die tijdens de operatie met zijn smartphone bezig is? Ongetwijfeld niet. Maar waarom denken we dat een chirurg geen twee dingen tegelijk goed kan doen en wij wel?”, vraagt psychiater Theo Compernolle zich af.

Multitasken is een illusie. Je aandacht is niet tegelijk bij verschillende bezigheden, maar schakelt voortdurend van het ene naar het andere. En elke schakeling vergt energie, geheugen en tijd om opnieuw te focussen. Eén ding afwerken en dan pas aan iets anders beginnen, zorgt voor flink wat tijdswinst.”

3) Verveling toelaten

Sinds de intrede van de smartphone draaien tieners nauwelijks nog met hun vingers. Elk piepklein gaatje in de dag of in de agenda wordt dichtgeplamuurd met digitale verstrooiing. Jammer eigenlijk, want verveling is goed voor de creativiteit. Reden te meer om smart om te gaan met de smartphone en hem af en toe gewoon weg te leggen of uit te zetten. Doe eens gewoon niets.

Lees ook: 6 praktische voordelen je smartphone een dag wegleggen

4) Op tijd gaan slapen

Negen à tien uur. Zo veel slaap hebben pubers nodig om alle prikkels te verwerken. Dat lukt niet veel tieners en dat is niet volledig hun schuld. Bij pubers wordt het slaaphormoon melatonine pas laat op de avond aangemaakt. Gevolg: ze gaan te laat slapen en ‘s ochtends kunnen ze niet opstaan. Drie op vier pubers zitten ronduit moe op de schoolbanken. Ze slepen zich door de dag met een jetlag-gevoel en kampen als gevolg daarvan met concen­tra­tie­problemen, prikkelbaarheid en lusteloosheid.

Probeer daarom concrete afspraken te maken rond het uur waarop je tieners onder de wol kruipen, zónder hun smartphone. Want lichtgevende schermpjes geven aan hersenen het signaal dat ze best nog wat wakker en alert blijven.

Lees ook: Geraakt je tiener niet uit bed? Deze tips helpen

5) Ontspannen

We hebben het zo druk dat we wel eens vergeten te ontspannen. Niet goed! Er zijn verschillende dingen die je kan doen:

Bewust in- en uitademen: Wanneer je rustig bent, ga je je automatisch sterker voelen en de dingen in een ander perspectief plaatsen.

Bewegen of sporten: Dit helpt stress te verminderen, beter te slapen en prikkels te verwerken: drie vliegen in één klap!

Vitamine N(atuur) en vitamine Sea: buitenlucht, fris groen of lekker uitwaaien helpt tegen stress én het is een heel ander soort prikkel.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

 

 

Gepubliceerd op: 18/10/2018, laatste update op: 15/06/2023