Gamen is een van de belangrijkste hobby’s van jongeren en jongvolwassenen. Het ontspant, het traint vaardigheden, ze leggen contacten. Maar bij een kleine groep wordt het meer dan dat: een verslaving. Wat kan je als ouder doen als je kind verslaafd is aan gamen?

Eerst moet je vaststellen of het overdreven gamen echt problematisch is. Het is niet omdat je kind ‘veel’ gamet, dat het ook echt verslaafd is. Bovendien zijn er altijd periodes waarin er meer gegamed wordt dan in andere, bijvoorbeeld na aankoop van een nieuw spel of begin van een vakantie.

Deze 5 signalen wijzen wél op problematisch gamen of een verslaving
:

  • Boos, humeurig of slecht gevoel als ze niet kunnen gamen
  • Vrienden, hobby’s en huiswerk worden verwaarloosd
  • Gamen wordt een vlucht uit de realiteit (na elke ruzie/tegenslag wordt er gegamed)
  • De gamer wil stoppen, maar het lukt niet
  • Gamen is het enige dat nog gedaan wordt, er is geen ander tijdverdrijf

Let the games begin

Zijn deze signalen van problematisch gamen herkenbaar voor jou als ouder, partner of naastbetrokkene? Of heb je als ouder met vragen over gamen of hoe gamegedrag in goede banen te leiden? Dan is de vorming ‘Let the games begin’ van de Gezinsbond en Child Focus iets voor jou.

Twijfel je of je kind of partner problematisch gamet? Dan is de zelftest iets voor hen. De test is opgesplitst naar -18-jarigen en +18-jarigen en geeft op basis van de uitkomt advies op maat.

Meer tips en tricks kan je altijd terugvinden op onze Facebookpagina. Ook door lid te worden brengen we je op de hoogte van interessante webinars of seminaries over dit topic. Als lid kan je dan dit volgen aan voordeeltarief of zelf helemaal gratis. Word hier lid. 

Gepubliceerd op: 02/04/2017, laatste update op: 19/12/2017

Tags: , , , , , ,