De kledingkeuze van je tiener: soms doet die je de wenkbrauwen fronsen. Toch bemoei je je er best niet te veel mee. ‘Een tot op de draad versleten broek of een kapsel in alle kleuren van de regenboog, waarom niet? Dat is toch maar tijdelijk’, relativeert stylist Jody Van Geert. ‘Een tatoeage, daar zou ik het als ouder moeilijker mee hebben.’

In onze hipste outfit (inclusief weerbarstig coronakapsel) babbelen we met hem over merkkledij, Harry Styles, online shoppen en witte sportsokken. En omdat in de mode alles steeds terugkomt: eerst een flashback naar de tienertijd van Jody.

LEES OOK > Tieners en sociale media: 3 tips van Jitske Van de Veire

Donaldson of Nirvana

‘Ik vond kleren natuurlijk belangrijk, maar is dat niet bij alle tieners zo?’, antwoordt Jody op onze vraag of hij als tiener ook al met mode bezig was.

‘In het middelbaar was merkkledij bijvoorbeeld nogal een ding. Je kon twee groepen onderscheiden: leerlingen die dure merken zoals Donaldson droegen en gasten die meer grunge waren en rondliepen in T-shirts van Nirvana en The Offspring.

Zelf zocht ik daar een middenweg tussen. Een nieuwe pull van een bepaald merk droeg ik bijvoorbeeld op de afgedragen combat shoes van mijn vader. Met die pull zette ik mezelf in een veilig vakje, zodat ik daarop niet werd afgerekend, en met die schoenen zocht ik dan toch wat eigenheid.’

Conflictgebied

Zijn kledingkeuzes leidden thuis eigenlijk nauwelijks tot spanningen. ‘Ik droeg nooit heel extreme dingen’, herinnert Jody zich. ‘Ik weet nog van één discussie over een trui die mijn mama voor mij had meegebracht. Niet omdat ik niks wou dragen wat zij had gekocht, wel omdat het merk groot op mijn rug stond.

Ik weigerde om met een schilderij op mijn rug naar school te gaan. Mijn moeder is die trui toen heel braaf gaan omruilen. Ze heeft trouwens nog altijd weinig commentaar op hoe ik erbij loop. Haar opmerkingen gaan vaker over mijn kapsel dan over mijn outfits.’ (lacht)

‘Zelfs als je dochter een Britney Spears’ke doet en haar hele hoofd kaalscheert, dat groeit uiteindelijk terug.’ – Jody Van Geert

Voor sommige ouders ligt de kledingkeuze van hun tiener wel moeilijk. Samen gaan shoppen kan dan een echte martelgang worden. ‘Het is logisch dat tieners met een buitenstaander zoals ik minder botsen dan met hun eigen ouders’, vindt Jody.

‘Als ik met een tiener ga winkelen, nemen wij elkaar niks kwalijk. Tussen tieners en ouders spelen veel meer gevoeligheden. Neem de opmerkingen en oogrollen van je puber dus vooral niet persoonlijk en knoop in je oren: het ligt niet aan jou.’

Eerste hakjes

‘De eerste hakjes: dat is echt zo’n thema dat regelmatig in ruzie eindigt’, vertelt Jody. ‘Ouders vinden meisjes nogal snel te jong om een hak te dragen. Meestal zijn het trouwens vooral de vaders die het er moeilijk mee hebben.

Pas op, ik begrijp dat het gevoelig ligt. De ene dag draagt je dochter nog hakschoenen om zich te verkleden, de volgende dag wil ze pumps aan op een feestje. In gedachten zie je het eerste lief al voor de deur staan en dat is natuurlijk confronterend.

Maar waarom ga je niet op zoek naar een compromis? Geen hoge hak bijvoorbeeld, maar een laarsje met een korte hak. Het is uiteindelijk ook maar een hak, hè. Dat je dochter stilaan een vrouw wordt, kan je nu eenmaal niet tegenhouden.

Als tiener zoek je volop naar je persoonlijkheid, en daar hoort die buitenkant heel hard bij. Tijdens de puberteit leer je bovendien veel nieuwe mensen kennen en duiken ook de eerste verliefdheden op.

Kleren zijn op dat moment de veren van de pauw waarmee je kan pronken en jezelf profileren. Je toont ermee tot welke groep je behoort, wat je interesses zijn en zelfs naar welke muziek je luistert.’

Geen Ariana of Justin Bieber

De kledingkeuze van tieners wordt vandaag nog evenzeer beïnvloed door hun idolen als vroeger. ‘Net zoals in onze tijd komen de stijliconen vooral uit de muziekwereld’, zegt Jody. ‘Denk aan Ariana Grande, Harry Styles en Justin Bieber.

Wat vandaag wél een enorm verschil is: doordat zij hun idolen constant online volgen, krijgen ze verschrikkelijk veel input binnen. Als wij wilden weten hoe onze idolen erbij liepen, moesten we wachten op de nieuwe Joepie of tot ze eens passeerden op MTV.

Nu zien tieners het hele leven van hun favoriete influencers passeren op hun gsm. Als ouder ben je je daar best bewust van, want het is aan jou om hen te leren hoe ze daar kritisch mee omgaan.

Praat met hen over het feit dat sociale media de dingen graag mooier voorstellen dan ze werkelijk zijn en wijs hen erop dat de kleerkast van influencers boordevol gesponsorde kleren hangt, dat ze die dingen bijna nooit zelf betalen.

Anders denkt je tiener misschien dat iedereen het budget heeft om elke dag dure, nieuwe kleren te kopen en dat het maar normaal is om een trui te dragen die negenhonderd euro kost.’

‘Pubers mogen gerust wat experimenteren.’ – Jody Van Geert

‘Je kunt tieners vrij gemakkelijk realiteitsbesef bijbrengen door bijvoorbeeld te zeggen: “Om zo’n trui te kunnen kopen, moet ik een halve maand werken”.

Merk je dat ze de waarde van geld te weinig kennen en denken dat het zomaar uit de lucht komt vallen, dan is een vakantiejob misschien een goed idee. Zo ondervinden ze aan den lijve hoe hard ze moeten werken om die peperdure sneakers te kopen.’

Het zijn maar kleren

Wat als je de kledingkeuze van je tiener echt niet ziet zitten? Als je zoon of dochter bijvoorbeeld rondloopt in een tot op de draad versleten broek of een kapsel in alle kleuren van de regenboog, reageer je daar dan op of niet?

‘Ouders zullen het misschien niet graag horen, maar ik zou me daar niet te veel in opjagen of mee moeien’, raadt Jody aan. ‘Niet alleen omdat het eigenlijk totaal geen zin heeft, maar vooral omdat het gaat over hoe je kind zichzelf wil uitdrukken. Ook op dat vlak mogen pubers gerust wat experimenteren.’

LEES OOK > ‘Jij zaagt altijd’: Praten met je tiener in 7 gulden regels

‘Knoop in je oren: het zijn uiteindelijk maar kleren, hè. Een tatoeage of een opvallende piercing, daar zou ik het als ouder moeilijker mee hebben. Dat is veel blijvender dan bijvoorbeeld een groene hanenkam.

Zelfs als je dochter een Britney Spears’ke doet en haar hele hoofd kaalscheert, dat groeit uiteindelijk terug. Maar een tatoeage… Hoeveel volwassenen lopen er niet rond met een tribal waar ze nu spijt van hebben?’

De comeback van de witte sportsok

Wat Jody de meest opvallende trend vind bij tieners? Witte sportsokken. ‘Ooit was het not done om daarmee buiten te komen, nu dragen ze hun broek kort genoeg zodat iedereen ze ziet’, aldus Jody. ‘Liefst sokken trouwens met een opschrift, zoals ‘fuck off’.

Vind je dat ongepast? Spreek je zoon of dochter daar dan gerust op aan: “Dat zijn toffe sokken om vanavond te dragen als je bij je vrienden bent, maar op school kan je dat niet maken. Het is niet respectvol naar je leerkrachten toe.” Dat lijkt me een mooi compromis.’

Jody’s ultieme tip

‘Vergeet vooral niet hoe je zelf als puber was. Je ouders hebben zich sowieso ook af en toe geërgerd aan de manier waarop je erbij liep, niet? Met een dikke zwarte lijn onder je ogen en netkousen in je haar, zoals Madonna.

Denk dan ook eens terug aan hoe belachelijk je de reactie van je ouders vond en hoe onbegrepen je je voelde. Op dat moment was dat jouw ding, jouw persoonlijkheid. Met dat in je achterhoofd kan je de kledingkeuze van je eigen tiener misschien wat beter relativeren.

Voor hem of haar is het belangrijk, maar voor jou is het een fase waar jullie nu even door moeten. Het vliegt wel weer voorbij, zoals de meeste dingen.’

Ook voor de tieners heeft Jody nog een gouden tip: ‘Koop vooral geen kleren omdat iedereen rond jou diezelfde dingen draagt. Blijf trouw aan jezelf en durf helemaal te gaan voor wat jij zelf fantastisch vindt. Probeer maar eens wat! Is het niet goed en krijg je reacties, so what? Je hebt het tenminste geprobeerd.

Ik heb veel bewondering voor tieners die hun eigen stijl zoeken, want hoe saai zou het zijn om de hele tijd op veilig te spelen?’

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 12/08/2020, laatste update op: 13/06/2023

Tags: