Een jongen van 15 pleegde zelfmoord nadat een naaktfoto van hem via sociale media is verspreid. Child Focus waarschuwt voor sexting aan de ene kant (“Je weet nooit waar de foto terecht komt”), experts en onderzoekers benadrukken dat sexting een normaal onderdeel is van de seksuele ontwikkeling. Dit moet je weten over sexting.

1) Wat is sexting?

Sexting is een samenvoeging van sex & texting. Concreet gaat het dus over sturen van seksueel getint materiaal via sms, Whatsapp, Facebook, Snapchat, mail enzovoort. Dat kan een bericht zijn, maar ook fotomateriaal.

Sexting bestaat uit twee onderdelen:
vragen om een seksueel getint bericht/foto aan iemand
het versturen van een seksueel getint bericht/foto van jezelf aan iemand

Of het doorsturen (en dus verspreiden) van een seksueel getinte foto van iemand anders ook sexting is, daarover bestaat enige discussie.

2) Welke risico’s zijn verbonden aan sexting?
  • Je weet niet wat er met de foto gaat gebeuren: wordt die bewaard, gewist of rondgestuurd?
  • Jongeren kunnen niet om met het eventuele lawine-effect, zowel als ze de foto hebben gemaakt of als ze die hebben doorgestuurd.
  • Een foto doorsturen van minderjarigen is strafbaar: dat geldt als kinderporno!
  • Niet elke foto wordt vrijwillig genomen.

Vorig jaar kreeg Child Focus alvast 123 klachten binnen over sexting.

3) Wie doet aan sexting?

Tien tot 25 procent van de jongeren heeft ervaring met pikante foto’s online (nemen, sturen, verspreiden of krijgen). Als je tekstberichten meetelt, loopt dat zelfs op tot de helft. Snapchat is de meest populaire app hiervoor, wie Snapchat heeft, komt er dan ook vaker mee in aanraking.

4) Moet ik me zorgen maken als ik merk dat mijn tiener aan sexting doet?

Niet onmiddellijk. Er zijn zeker risico’s verbonden aan texting, maar onderzoekers en experten zijn het roerend eens: sexting is een normaal onderdeel van seksueel gedrag. Het is een manier om de eigen seksualiteit te ontdekken en te verkennen.

Voor jongeren loopt het online en offline leven door elkaar, dus is het normaal dat ze hun seksualiteit online gaan ontdekken. Ze experimenteren met online flirten en door smartphones is het gemakkelijker om er een pikante foto aan toe te voegen. Jongeren zijn ook lang niet zo naïef als hun ouders denken: minder dan één op drie vertrouwt erop dat er met hun naaktselfie niets gebeurt. Bijna zes op tien zorgen er dan ook voor dat ze onherkenbaar zijn, bijvoorbeeld door hun gezicht niet te fotograferen.

Een ander verhaal is het als de foto’s worden misbruikt, dienen als middel om te pesten of je kind ermee gepest wordt: dat is niet oké. Alleen: slechts een minderheid van de ouders is daarvan op de hoogte.

5) Wat kan ik als ouder doen tegen sexting?

Je kan niets doen tegen sexting: het is voor veel jongeren (maar niet allemaal) een deel van de seksuele verkenning. Verbieden gaat het alleen interessanter maken, bovendien kan je het niet controleren. Tenzij je in hun smartphone gaat neuzen, wat geen goed idee is (zie puntje 6).

Wat kan je wel doen?

  • Praat erover. Grijp een nieuwsbericht aan om eens te informeren of dat al eens gebeurt/gebeurd is. Pols naar hun standpunt.
  • Kies een rustig moment (zonder pottenkijkers of tijdsdruk) en een goede plaats: bij een klusje of een autorit bijvoorbeeld. Dan kunnen ze niet weg… maar vooral: hoef je elkaar niet aan te kijken. Een pak minder gênant dus!
  • Vermeld de risico’s zonder er te zwaar de nadruk op te leggen.
  • Wijs op de mogelijke psychische en juridische gevolgen (je kan veroordeeld worden voor het verspreiden van een sext)
  • Oordeel niet: dat verkleint de kans dat je tiener nog iets zal willen delen. Is wat je tiener deed niet correct, steun én stimuleer hem dan om verantwoordelijkheid te nemen.
  • Wees zelf op de hoogte van de apps en online privacy, hamer er ook op bij je kinderen. Vraag hen uitleg of bekijk de filmpjes en tips van Veilig Online.
    Vlot het gesprek niet of kan je er niet over praten? Probeer te zorgen dat je kind weet bij wie het wel terecht kan: de papa, een tante, een leerkracht, Awel (102), … .

Sexting-tips

-Alleen met iemand die je kent én vertrouwt
-Maak de foto onherkenbaar (geen gezicht of herkenbare lichaamsdelen of achtergrond)
-Stuur zelf geen foto’s door (de verspreiders zijn de schuldige!)
-Merk je dat er foto’s rondgaan, licht een volwassene in. Net zoals bij (cyber-)pesten is ook een toeschouwer medeschuldig

6) Mag ik de smartphone van mijn tiener nakijken op foto’s?

Het wordt afgeraden om in de smartphone van je tiener te gaan neuzen. Het is een inbreuk op hun privacy en daar hebben ze recht op. Niet altijd gemakkelijk, dat ‘niet weten’, maar probeer het toch te respecteren. Doe je het toch, wees er dan eerlijk over en leg ook uit waarom je het gedaan hebt.

Wil je het toch per se weten, vraag dan aan je tiener wat oké is: kan je de contactenlijst nakijken, bijvoorbeeld? Doe dit dan samen.

Je kan er wel naar vragen, bijvoorbeeld naar aanleiding van nieuwsbericht.

Veilig online

Het is niet onbelangrijk voor ouders om zelf ‘mee’ te zijn in het digitale leven. Vliegen de apps, Snaps en privacyregels je om de oren? De Gezinsbond en Child Focus helpen!

Via Veiligonline.be kan je per thema filmpjes van ouders en tieners bekijken, tips krijgen of stellingen beantwoorden. Op die manier kom je al heel wat te weten over hoe je je kind veilig online kan houden!

Lid worden kan hier.

Gepubliceerd op: 14/06/2017, laatste update op: 20/10/2020

Tags: , , , , , ,