Ouders denken dat hun kind dat niet doet, maar tien tot twintig procent van de tieners in ons land heeft ervaring met sexting. Bijna geen enkele ouder weet daarvan. Hoe begin je erover en wat raad je je tieners het best aan?
Praten is gemakkelijk gezegd, maar praten met een tiener is al eens moeilijk. Ze schamen zich, vallen uit, negeren je of reageren kortaf (ja, nee, misschien) en trekken dan naar boven. Met deze tips wordt een praatje al iets waarschijnlijker:
1) Grijp een aanleiding aan
Een nieuwsbericht, pikante scène of de verliefde grijns op je tieners gezicht kunnen het begin van een gesprek zijn waarin ervaring met sexting al eens wordt vermeld
2) Verwacht niet één groot(s) gesprek, flarden zijn ook al goed.
Je kan meer meegeven dan je denkt door een opmerking te maken, een vraag te stellen of een verhaal te vertellen.
3) Voor een Echt Gesprek: kies een rustig moment en veilige plaats
Begin er niet over als je tiener op punt staat te vertrekken, moet studeren of als jullie samen ‘gezellig’ zitten te eten.
Kies een rustig moment, liefst zonder stoorzenders (zoals jongere broers of zussen) en een plek of activiteit waarbij je elkaar niet in de ogen moet kijken, zoals in de auto of tijdens de afwas.
4) Oordeel niet
Ook al zou je het zelf niet doen, probeer begrip te hebben voor het feit dat ‘de jeugd van tegenwoordig’ in andere tijden leeft en dat sexting deels in van de seksuele ontwikkeling. Het leven speelt zich zowel online als offline af, dus hoort online seksualiteit er bij.
Toon interesse in hun leefwereld, pols hoe het werkt, wat ze doen, of ze veel contact hebben met mensen die ze niet kennen enzovoort.
Hoor je iets dat echt niet door de beugel kan, stimuleer je tiener dan om zijn verantwoordelijkheid te nemen. Groeit het je boven het hoofd, schakel professionele hulp in (bijvoorbeeld via het CLB).
5) Benadruk veiligheid én plezier
Ja, sexting bevat risico’s, maar kan ook heel opwindend zijn. Heb daar oog voor.
Vlot het gesprek niet of kan je er niet over praten? Probeer te zorgen dat je kind weet bij wie het wel terecht kan: de papa, een tante, een leerkracht, Awel (102), … .
Dit doe je beter niet:
- verbieden: dat maakt het enkel interessanter.
- smartphone checken: inbreuk op de privacy van je tiener.
- veroordelen: wie ‘sext’, is géén slet of playboy.
- geen toezicht houden: je bent de ouder, je moet de zaken wel degelijk op de achtergrond in de gaten houden. Zeker voor tieners jonger dan 15 kan je strikte regels hanteren, vanaf 15 jaar maak je afspraken in overleg (die je regelmatig bijstelt)
- zwijgen over de gevolgen en de risico’s
Wees zelf op de hoogte van de apps en online privacy, hamer er ook op bij je kinderen. Vraag hen uitleg of bekijk de filmpjes en tips van Veilig Online.
Tips over sexting voor je tiener:
– Alleen met iemand die je kent én vertrouwt
– Maak de foto onherkenbaar (geen gezicht of herkenbare lichaamsdelen of achtergrond)
– Stuur zelf geen foto’s door (de verspreiders zijn schuldig en strafbaar)
– Als er foto’s rondgaan: licht een volwassene in. Net zoals bij (cyber-)pesten is ook een toeschouwer medeschuldig.
Veilig online
Het is niet onbelangrijk voor ouders om zelf ‘mee’ te zijn in het digitale leven. Vliegen de apps, Snaps en privacyregels je om de oren? De Gezinsbond en Child Focus helpen!
Via Veiligonline.be kan je per thema filmpjes van ouders en tieners bekijken, tips krijgen of stellingen beantwoorden. Op die manier kom je al heel wat te weten over hoe je je kind veilig online kan houden! Op www.sexting.be vind je alle nuttige informatie over dit onderwerp.
Gepubliceerd op: 11/06/2017, laatste update op: 03/04/2019Lid worden kan hier.
Tags: mediawijsheid, online, online risicogedrag, ouders van tieners, praten met je tiener, sexting, tiener in huis, tiener online, veilig online