Sexting of pikante tekst- of fotoberichten versturen, kan heel leuk en spannend zijn. Voor sommigen draait het uit op een nachtmerrie. Het is dan wel een normaal onderdeel van de seksuele ontwikkeling, er zijn wel enige risico’s verbonden aan sexting, zoals:

1) Je weet niet wat er met de foto gaat gebeuren

Een kwart van de jongens vindt dat je een naaktfoto zonder toestemming mag tonen aan vrienden. Bij meisjes is dit 7 procent. Het gebeurt ook dat de foto’s gebruikt worden om iemand te pesten of af te persen.

Tieners zijn niet zo naïef: minder dan één op drie vertrouwt erop dat er met hun naaktselfie niets gebeurt. Bijna zes op tien zorgen er dan ook voor dat ze onherkenbaar zijn, bijvoorbeeld door hun gezicht niet te fotograferen.

Volgens Dirk Depover van Child Focus leggen jongeren de schuld bij degene die de foto maakt en niet bij wie de foto doorstuurt.

2) De impact van een foto rondsturen wordt onderschat

Wie zelf en foto verstuurt of rondstuurt, staat er niet bij stil dat dit een lawine-effect teweeg kan brengen. Jongeren weten dan ook niet hoe ze ermee moeten omgaan: ze missen perspectief, ze kunnen niet goed nuanceren of een oplossing bedenken.

Gie Deboutte (expert over pesten): “Tieners moeten ook leren dat wanneer ze in de knel raken, ze absoluut met mensen in gesprek moeten gaan, ondanks de schaamte en de schuldgevoelens. Praten met met een vertrouwenspersoon, iemand op school, hun ouders, of een vriend…”

3) Sexting bij minderjarigen is strafbaar

Naaktfoto’s van minderjarigen geldt als kinderporno en wie de foto’s verspreidt, kan daar ook voor veroordeeld worden.

4) Vrijwillig of onder dwang?

Niet elke foto wordt vrijwillig genomen. Meisjes én jongens worden soms onder druk gezet om zo’n foto te nemen en door te sturen, en dat kan natuurlijk niet.

Niet enkel miserie

Zonder de risico’s en gevolgen te minimaliseren, is sexting niet enkel gevaarlijk. Het kan ook heel spannend zijn, én je tiener helpen in zijn seksuele ontwikkeling. Heb daar oog en begrip voor.

Belangrijk is wel dat je de gevolgen zeker meegeeft, maar heb het niet enkel daarover. Pols ook eens hoe hij of zij er tegen staat, of vertel hoe anders het is toen jij jong was (dat horen tieners zo graag!).

Met deze algemene sexting-tips kan je tiener het ook (redelijk) veilig doen:

– Alleen met iemand die je kent én vertrouwt
– Maak de foto onherkenbaar (geen gezicht of herkenbare lichaamsdelen of achtergrond)
– Stuur zelf geen foto’s door (de verspreiders zijn schuldig en strafbaar)
– Als er foto’s rondgaan: licht een volwassene in. Net zoals bij (cyber-)pesten is ook een toeschouwer medeschuldig

Veilig online

Het is niet onbelangrijk voor ouders om zelf ‘mee’ te zijn in het digitale leven. Vliegen de apps, Snaps en privacyregels je om de oren? De Gezinsbond en Child Focus helpen!

Via Veiligonline.be kan je per thema filmpjes van ouders en tieners bekijken, tips krijgen of stellingen beantwoorden. Op die manier kom je al heel wat te weten over hoe je je kind veilig online kan houden! Lid worden kan hier.

Gepubliceerd op: 13/06/2017, laatste update op: 03/04/2019

Tags: , , , , ,