Eén kind op vijf in Vlaanderen wordt gepest, schrijft het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten. De kans is dus groot dat je kind er ooit mee in contact komt. Door de opkomst van digitale media kun je er sinds enkele jaren ook cyberpesten bij rekenen, een vorm van pesten die niet binnen de schoolmuren blijft. Maar wat is cyberpesten en waarom heeft het zo’n grote impact?

 Wat is cyberpesten?

Cyberpesten omvat alle vormen van pesten via digitale media (smartphone, computer, tablet…). Jongeren cyberpesten het vaakst via de sociale media Facebook, Snapchat en Twitter. Ze doen het ook via sms of tijdens het gamen.

Jongeren verspreiden bijvoorbeeld kwetsende afbeeldingen, sluiten anderen online uit en/of verzenden ongewenste e-mails of berichten.

Andere manieren waarop jongeren cyberpesten:

  • Roddels verspreiden
  • Persoonlijke gegevens rondsturen
  • Gemene commentaren posten
  • Valse profielen aanmaken
  • Iemands profiel hacken door zijn/haar paswoord te stelen
  • Iemand uitschelden op chat
  • Zonder toestemming screenshots nemen en die doorsturen
  • Iemand bedreigen of stalken

> Sexting: de risico’s en hoe je je kind kan beschermen

Waarom heeft cyberpesten zo’n grote impact?

Cyberpesten kan heel ingrijpend zijn, omdat:

  • De dader meestal anoniem en onzichtbaar blijft en dus moeilijker op te sporen en aan te pakken is.
  • Online pesten nooit ophoudt. Het internet is dag en nacht, 7/7, 24/24 toegankelijk. Je verspreidt er alles snel en op eindeloos veel manieren, én het is vaak moeilijk om iets weer te verwijderen.
  • De reactie van het slachtoffer ook verborgen blijft. De dader ziet het effect van zijn/haar gedrag niet direct en blijft verder pesten.

Wat is het effect van cyberpesten op jongeren?

Cyberpesten heeft een grote impact op jongeren. Zo’n 7 op de 10 voelt er zich een beetje door gekwetst en 2 op de 10 is zelfs erg gekwetst. Bij veel jongeren blijft het online pesten nadien ook lang hangen. Bijna 19 procent ondervindt er nog enkele weken last van. Voor zo’n 10 procent van de jongeren duurt dat zelfs enkele maanden.

LEES OOK: 4 tips hoe je je tiener kan beschermen tegen cyberpesten

Wat als je kind te maken krijgt met cyberpesten?

Zo’n 14 procent van de jongeren zegt dat ze ooit aan cyberpesten hebben gedaan, 22 procent is er ooit het slachtoffer van geweest en 54 procent was er getuige van. De kans is dus groot dat je kind ooit in aanraking komt met cyberpesten.

Hoe ga je daar als ouder mee om? Breid je kennis van de online wereld uit via Veilig Online, een project van de Gezinsbond en Child Focus. Op de website van het project vind je info over pesten via het internet, maar ook over online seksualiteit, gamen, sociale media en online privacy.

LEES OOK: Twee prijzen voor Veilig Online: 5 redenen waarom dat volledig terecht is

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.
Gepubliceerd op: 09/04/2019, laatste update op: 15/06/2023

Tags: ,