Van 13 tot 21 februari 2021 spelen ruim honderd musea al hun troeven uit om gezinnen op een fantastisch bezoek te trakteren. Bij deze editie van Krokuskriebels trekken heel wat musea nadrukkelijk de kaart van de tieners (10-14 jaar). 

Een cinema, een festival, een bibliotheek: dat zijn voor heel wat tieners plekken waar ze graag naartoe trekken om zich te ontspannen.

Maar hoort ook een museum thuis in dat rijtje? ‘Steeds meer musea hebben intussen een aanbod voor gezinnen met jonge kinderen’, zegt professor Lode Vermeersch (HIVA-KU Leuven), expert op het terrein van museumparticipatie. ‘Maar tien- tot veertienjarigen bereiken, is al veel moeilijker.’

LEES OOK > Hoe cool of saai vinden tieners een museumbezoek?

Waarom zou een museum de kaart van de tieners trekken?

Prof. Vermeersch: ‘Musea hebben vandaag als opdracht een ruim publiek te bereiken, los van de zuiver (kunst)historische betekenis en waarde van hun collectie.

De focus komt nu meer te liggen op de ‘muze’ in het begrip ‘museum’, wat vooral betekent dat je inspeelt op de creativiteit en de verbeelding van de bezoeker.

Zo verruim je je publiek en slaag je er misschien beter in om ook jongeren aan te spreken.’

Hoe kan een museum zich beter inleven in de leefwereld van tieners?

‘Goh, dat begint met de manier waarop een tiener zich al dan niet welkom voelt. Denk bijvoorbeeld aan lockers die groot genoeg zijn om een skateboard in op te bergen of een knus hoekje om je in te nestelen.

En zien de ruimtes er allemaal hetzelfde uit – wat tieners algauw saai vinden – of verras je hen op een spannend parcours?

Neem ook praktische drempels weg qua kostprijs of bereikbaarheid, maar denk niet dat dit alleen voldoende is.’

Heb je nog enkele tips voor ouders met tieners?

‘Uit eigen ervaring weet ik dat je het best vooraf uitzoekt wat er precies te zien valt. Een museum moet de tieners een verhaal kunnen vertellen.

Als het ook nog inzet op actief beleven en het prikkelen van de verschillende zintuigen, heeft het veel troeven in handen om hen enthousiast te maken.’

Dit artikel verscheen in februari 2021 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 05/02/2021, laatste update op: 18/05/2022

Tags: , ,