Wat als je tiener wel erg vaak zit te gamen? Kan en moet je daar als ouder iets aan doen? Ons advies: laat je tiener gamen (met mate), maar blijf betrokken.

Hobby of verslaving?

Veel tieners gamen graag en veel. Daar is op zich niets mis mee, voor de meesten is het een ontspannende vrijetijdsbesteding. Fanatiek gamen is nog geen problematisch gamen. Slechts een kleine minderheid verliest de balans en krijgt problemen.

Hoe weet je of het bij je kind te ver gaat? 
Als het gamen uit de hand loopt, ontstaan er problemen op verschillende levensdomeinen. Vrienden of hobby’s worden bijvoorbeeld verwaarloosd, de schoolresultaten gaan achteruit of er is minder aandacht voor persoonlijke verzorging.

LEES OOK > Ex-gameverslaafde Matthias geeft advies aan ouders van gamende tieners

Gamen als vlucht

Als je merkt of ziet dat je kind zich minder goed in zijn vel voelt, is het belangrijk erover te praten. 
Je kan verwoorden wat je opmerkt, zonder redenen of oorzaken aan te wijzen, want dat vinden jongeren niet leuk.

Je wéét ook niet met zekerheid waar het aan ligt en het komt erop aan dat ze zelf gaan nadenken. Proberen om het gamen in te perken en strengere regels stellen, zal vaak averechts werken.

Toon je betrokken

Grenzen stellen is belangrijk van kleins af, maar als dat even niet meer lukt, is het beter om een stapje terug te zetten en te investeren in jullie relatie.

Nabijheid en betrokkenheid tonen naar je kind kan wél altijd. Voor de jongere blijft het belangrijk te voelen dat je hem of haar graag ziet en interesse hebt in zijn bezigheden.

LEES OOK > Verbindend opvoeden, hoe doe je dat?

Verleg de focus

Als bij jouw tiener gamen alles overheerst of er vaak conflict over is, kan het helpen om de focus te verleggen naar wat wel goed loopt en wat je apprecieert in je kind.

Blijf je kind ook stimuleren om uiteenlopende ervaringen op te doen, verschillende activiteiten te ondernemen en ook samen met het gezin dingen te doen.

Meer info

Dit artikel verscheen in februari 2020 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Voor ouders van tieners is er bovendien ons magazine BOTsing. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 19/06/2020

Tags: ,