Alleenstaande mama’s en papa’s hebben de zware taak er altijd te staan. Ook als ze ziek of moe zijn, want er is niemand anders die het doet. Het gevolg is wél dat deze ouders heel goed worden in een aantal vaardigheden. 

1. Plannen

Wie brengt welk kind wanneer naar waar? Wat moet tegen wanneer voor wie zeker klaar zijn? Wat gaan we eten en wanneer moet ik om brood?

Yep, lijstjes en schema’s zijn jouw beste vriend. Helaas is het een broos evenwicht: als er ook maar één ding wijzigt, dan is er meteen een probleem.

2. Vloeken

Wel ja, als de kinderen het niet kunnen horen toch.

3. Crisismanagement

Het wereldrecord ‘problemen oplossen’ staat wellicht op jouw naam. Babysit valt weg, kind is ziek, wasmachine kapot? Je verspilt geen tijd en regelt het.

LEES OOK > Alleenstaande mama én nieuwkomer Patricia: ‘Elk leven geeft kansen om te groeien’

4. Was plooien en telefoneren

Of koken en spelen, kind in bad doen en je eigen nagels knippen … Multitasking is your middle name!

5. Prioriteiten stellen

Je probeert het nog wel eens maar eigenlijk weet je: ‘ik kan niet alles hebben’. Prioriteiten stellen is daarom belangrijk, vooral als het voor je eigen (mentale) gezondheid is. Slaap boven opruimen, een avondje sport of uitgaan boven strijken: hell yeah.

6. Doodmoe boekjes voorlezen

Na een (of meerdere) zware nachten maak je toch tijd voor de kinderen en dat boekje voor het slapen gaan.

7. In slaap vallen in de zetel

Echt, wereldkampioen!

8. Doorzetten

Behalve in het gevecht tegen de slaap dan, maar voor de rest is het soms tanden bijten, niet nadenken, doordoen. Je verlegt je grenzen en je krijgt het (meestal) toch voor elkaar. Daar mag je trots op zijn!

9. Supersnel douchen

Geen tijd te verliezen en de kinderen vragen altijd wel iets.

10. Zichzelf vergeten

De kinderen komen eerst, dan nog werk en huishouden, familie en vrienden … tijd, energie en geld is er amper voor jezelf. Hulp durven vragen en accepteren is vaak moeilijk. Onze trots zit in de weg, we willen bewijzen dat we het zelf kunnen.

Iemand laten babysitten of iets uit handen geven is echter geen teken van onkunde of falen. Je kan niet zorgen voor anderen als je niet zorgt voor jezelf!

LEES OOK > Hoe kun je (jezelf en) je kinderen voorbereiden op een babysit?

Als alleenstaande ouder komt er veel op je af. De Gezinsbond maakt er een punt van er ook te zijn voor eenoudergezinnen en zet zich dan ook in voor de belangen van alleenstaande vaders of moeders. Meer informatie via onze website.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 20/03/2017, laatste update op: 27/01/2022

Tags: , , , , , ,