Ze appen, chatten, TikTokken, taggen, posten en swipen. Ze kijken, klikken en liken. En jij? Vind je het allemaal oké? Of heb je geen idee wat je pubers op sociale media uitvoeren? Met deze tips van de experts ben je helemaal mee.

Pubers op sociale media

Michel Walrave, professor digitale media en privacy: ’Voor heel wat volwassenen zijn sociale media louter een manier om te communiceren, maar bij jongeren is hun online leven compleet verstrengeld met de rest van hun leven. Hou daar rekening mee wanneer je met je tieners praat.

Betrek dat online leven er altijd bij, en grijp nieuwsitems aan om het over sociale media te hebben. Wanneer er bijvoorbeeld een nieuwe app gelanceerd wordt, hoor dan eens bij je kinderen of ze die al geïnstalleerd hebben.

En oké, je tiener weet waarschijnlijk meer over de technische kant van al die toepassingen, maar jij hebt de levenservaring om kritische vragen te stellen en om in te schatten wat er fout kan lopen. Hoe je reageert op uitspraken, het feit dat niet iedereen goeie bedoelingen heeft… dat zijn dingen die jij al jaren weet en die zowel offline als online gelden.’

LEES OOK > ‘Je zaagt altijd’: Praten met je tiener in 7 gulden regels

Samen TikTokken

Is het een goed idee om zelf bijvoorbeeld eens TikTok te installeren?

Michel Walrave: ’Zeker! Zo krijg je een beeld van hoe die app werkt en kan je zien wat je tieners er zo leuk aan vinden. Het is ook interessant om eens te voelen hoe verslavend het is en hoe snel je van het ene korte filmpje naar het andere gaat.’

Heel wat ouders maken zich zorgen over wat hun tieners online doen, en checken daarom de smartphone van hun kroost. Wat vind je daarvan?

Michel Walrave: ‘Geen goed idee. Ik vind het beter om erover te praten. Begeleid de eerste stappen van je pubers op sociale media: maak samen met hen een profiel aan, zorg dat de privacy settings oké zijn, en hou een oogje in het zeil.

Naarmate ze ouder worden, geef je wat meer vrijheid, maar laat je ook voelen dat je er nog altijd wil zijn voor hen. Uit onderzoek blijkt dat jongeren veel te lang blijven zitten met toestanden die ze online meemaken, zowel wat cyberpesten betreft als bij intieme foto’s die werden doorgestuurd. Geef daarom regelmatig het signaal dat je geïnteresseerd bent in hun online leven.’

LEES OOK > Tieners en sociale media: 3 tips van Jitske Van de Veire

Buiten-beeld

Topic nummer één bij discussies met tieners: schermtijd. Wil je voorkomen dat je pubers continu aan hun smartphone plakken? Wel, er zijn een paar basisafspraken die je sowieso kan maken: niet tijdens het studeren, niet aan tafel en niet in bed. Voor de rest is vooral het woord BALANS van belang. Als je tiener, verspreid over een dag, drie uur chat of gamet, maar daarnaast ook wandelt met de hond en naar de voetbaltraining gaat, is dat best oké.

Matthias Dewilde, gamedeskundige: ‘Er moet tijd zijn om andere vaardigheden te ontwikkelen, zoals meeleven met anderen en echte gesprekken aangaan. Zorg er dus voor dat er in je gezin genoeg momenten zijn zonder scherm en zonder internet, zodat je tieners tijd hebben voor andere dingen.’

Graag nog een handig hulpmiddel? De regel van 20-20-2 is echt een aanrader! Na twintig minuten schermtijd hebben ogen het nodig om minstens twintig seconden te ontspannen en in de verte te kijken. Daarnaast is het ook belangrijk om twee uur per dag buiten te komen en te bewegen. Zo hou je het allemaal wat gezond. En kan je weer over andere dingen discussiëren.

LEES OOK > Eerste hulp voor ouders rond pubers, alcohol en drugs

Meer weten? Check veiligonline.be, een ijzersterke interactieve site van de Gezinsbond en Child Focus, met heel wat info om het online leven van je tieners veilig en leuk te houden. Ook op Mediawijs en Medianest vind je puike tips en handige info.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 17/05/2022, laatste update op: 02/06/2023

Tags: