Co-ouderschap is de standaard bij gescheiden koppels, maar eerder dit jaar bleek dat dat vaak niet goed werkte. 30 procent van de co-ouders praat gewoon niet met elkaar en een kwart heeft constant ruzie. Om de communicatie tussen co-ouders te verbeteren, ontwikkelde Universiteit Antwerpen de gratis app KiT of Keep in Touch.

“We hopen dat ouders door de app meer en beter kunnen communiceren, al is het maar virtueel’, zegt onderzoekster Kim Bastaits in De Standaard. “De app kan een opstap zijn naar face-to-facegesprekken.”

Niet alleen ouders kunnen de app gebruiken, ook kinderen met een e-mailadres kunnen worden toegevoegd. Voor kinderen en jongeren bestaat er ook een aparte versie van de app.

Functionaliteiten

De app KiT probeert zo compleet mogelijk te zijn en bevat zowel:

  • een kalender: co-ouders en kinderen kunnen afspraken toevoegen en toewijzen
  • een prikbord: voor berichten en foto’s
  • een checklist
  • een chatfunctie
  • informatie over scheiden en uit elkaar gaan 

Het is niet de eerste app die inspeelt op behoeften voor gescheiden ouders en co-ouders. We lijstten er eerder al enkele op in dit lijstje ‘apps voor gescheiden ouders’. Ook deze apps hebben allemaal een kalenderfunctie, en bij de meeste kan je ook uitgaven bijhouden en berichten en foto’s uitwisselen.

Onderzoek

De app KiT werd ontwikkeld als onderdeel van een onderzoeksproject. Wie de app installeert, zal een vragenlijst krijgen op verschillende momenten. “‘Erg belangrijk, we onderzoeken alleen de metadata, krijgen geen inhoudelijke informatie. We weten niet wat er gezegd wordt, enkel wanneer de app wordt gebruikt en wat de antwoorden op de vragenlijst zijn.” Resultaten worden volgende zomer verwacht.

Downloaden

De app KiT is te downloaden voor iPhones en Android-smartphone. Let op: er bestaan nog apps met de naam Keep in Touch.  Zoek daarom best op Keep in Touch – KiT en controleer het logo. Door te downloaden via de specifieke links voor iPhone en Android kom je onmiddellijk bij de juiste app terecht.

Noot van de redactie: deze app lijkt jammer genoeg niet meer downloadbaar te zijn.

 

Voor meer artikels over echtscheiding klik je hier. Blijf op de hoogte door ons te volgen via Facebook of Twitter.

 

 

Gepubliceerd op: 24/10/2017, laatste update op: 17/02/2020

Tags: , , ,