Nu we stilaan mogen hopen dat we in de staart van de huidige crisis zitten, richten we onze pijlen samen met pedagoog Pedro De Bruyckere graag nog eens op kinderen en jongeren. Hoe gaat het met hen? Hoe is het om op te groeien in deze tijden en wat is de impact van crisissen op de ontwikkeling van onze helden van morgen?

Corona, het klimaat, de migratiecrisis, de bankencrisis, het lijkt wel of kinderen geboren na 2000 met de ene crisis na de andere geconfronteerd worden. En dat gaf pedagoog, docent en onderzoeker Pedro De Bruyckere inspiratie voor ‘Met de kinderen alles goed’.

‘In dit boek sta ik stil bij de impact van crisissen –want dit gaat zeker niet over de coronacrisis alleen- en geef ik ook handvatten voor ouders of leerkrachten.’

Waar moeten we ons als ouder, leerkracht of opvoeder zorgen over maken?

Pedro De Bruyckere over kinderen in crisis: 'Over een kleine groep maak ik me zorgen'

‘Veel mensen denken nog altijd dat jongeren veel drank en drugs gebruiken, of vooral vandalenstreken uithalen, maar dat is een relatief kleine groep. Dat zijn kleinere brandhaarden.

Ernstiger zijn die crisissen die veel jongeren raken. Corona zorgt er bijvoorbeeld voor dat de verschillen tussen kinderen toenemen. Ook laaggeletterdheid is bij kinderen een toenemend probleem met de huidige crisis. Het mentaal welzijn van jongeren kreeg ook een serieuze tik, dat zetten de recentste cijfers van jongerenluisterlijn Awel nog in de verf. Eetstoornissen nemen toe, maar angststoornissen ook.

En nee, ik ga zeker niet zeggen dat alleen kinderen en jongeren lijden onder twee jaar coronacrisis. Maar ben je 40, dan is twee jaar crisis een twintigste van je leven. Ben je 12 dan is is dat een zesde van je leven. Dat is een gigantisch verschil.’

Als pedagoog en onderzoeker denk jij ook na over mogelijke oplossingen. Kan je daar iets over vertellen?

‘In het webinar van de Gezinsbond ga ik daar dieper op in, maar wat we bijvoorbeeld niet mogen onderschatten is het belang van rituelen. Kinderen en jongeren hebben ze nodig, thuis of op school. Het helpt hen om de focus te bewaren en om zich zo ook beter te kunnen voelen.

Verjaardagen moeten gevierd kunnen worden, liefst met vrienden of familie erbij, en ook proclamaties op school zijn belangrijk. Ook voorlezen kan zo’n ritueel zijn. Rituelen geven houvast en indirect kunnen ze de weerbaarheid van kinderen vergroten.’

LEES OOK > Blijven voorlezen loont, ook als je kind al zelf kan lezen

Hoe kijk jij als pedagoog naar de toekomst?

‘De meesten kinderen zullen snel hun draai vinden. Dat zag je bijvoorbeeld ook na de schoolsluiting. Van zodra de scholen weer opengingen, steeg het procentuele aantal kinderen dat zich wel oké voelde vrij snel.

Er is wel een kleine groep kinderen en jongeren waar ik me zorgen over maak. Dat zijn kinderen en jongeren die nog jaren de gevolgen van deze crisis zullen voelen. Omdat ze lager geschoold zullen zijn bijvoorbeeld of minder toegang krijgen tot de arbeidsmarkt. Die kinderen hebben een veel grotere kans op een minder gelukkig en ongezonder leven. Het is een kleine maar zeker niet te onderschatten groep.’

Om misschien toch nog af te sluiten met een positievere noot. In welk opzicht hebben onze kinderen nu het beter dan vroeger?

‘Jongerenonderzoek toont aan dat kinderen nu verdraagzamer zijn. Er ontstaan meer en betere vriendschappen tussen verschillende achtergronden. Geweld, drank en drugs bij jongeren daalt. Ouders brengen nu meer tijd door met hun kinderen, meer dan in de jaren zestig van de vorige eeuw bijvoorbeeld. Dus dat is zeker goed nieuws. Onze kinderen zullen later ook sneller werk vinden want ze zijn met minder.’

LEES OOK > Opvoeden tegen racisme, hoe doe je dat?

Drie concrete tips om de jonge crisisgeneratie weerbaarder te maken

  • Maak op school, maar ook thuis, tijd en ruimte voor rituelen die zo belangrijk zijn voor kinderen en jongeren. Dat kunnen heel kleine dingen zijn, elke avond voorlezen bijvoorbeeld. Rituelen geven houvast.
  • Is je kind bang, overstuur of heeft het verdriet? Luister naar je kind en toon vooral ook dat je het serieus neemt.
  • Tijdens deze coronacrisis werd de jongeren een mooie zomer beloofd, maar die belofte werd niet waargemaakt. Zet realistische doelen en leer je kind ook dat niet alles van vandaag of morgen opgelost kan worden.

Het boek van Pedro De Buyckere kan je als lid van de Gezinsbond met spaarkorting bij Standaard Boekhandel aankopen.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 15/02/2022, laatste update op: 03/08/2022

Tags: , ,