Tieners voelen veel druk om er goed uit te zien, maar zijn onzeker over hun lichaam. Instagram, Facebook en Photoshop doen daar een extra schepje bovenop. Maar ook als ouder heb je invloed op hoe je kinderen naar hun lijf kijken. Met deze tien tips van Sabine Peeters bouw je mee aan een positief zelfbeeld bij je tiener.

1) Sta paraat voor hun vragen.

Tieners vragen zich constant af of hun lijf wel normaal ontwikkelt. Het is zalig als ze ook met zulke twijfels bij jou terechtkunnen.

2) Stel hen gerust.

Problematiseer de lichaamsveranderingen van je kind niet onnodig. Wist je dat een tiener tijdens de puberteit tien tot twintig kilo kan aankomen? Geen paniek, dat is normaal.

3) Geef je kroost het goede voorbeeld.

Een tiener die opgroeit met ouders die hun eigen lichaam afkraken, bouwt zelf veel moeilijker een positief zelfbeeld op.

4) Hou de sfeer rond eten gezellig.

Zit niet zwaar te diëten voor hun neus en zorg in de eerste plaats voor gezonde en gevarieerde maaltijden. Leer hen over de gezondheidsvoordelen van voedzaam eten, maar maak junkfood niet helemaal onbereikbaar. Want we verlangen allemaal harder naar dingen die we niet kunnen krijgen, toch?

5) Sport voor de fun.

Ga niet joggen om die ene chocoladereep te verbranden, maar omdat je er energie van krijgt en omdat je aan je conditie wil werken. Leer je tiener op diezelfde ongedwongen manier van sport genieten.

6) Geef de juiste complimenten.

Relativeer het belang van het uiterlijk door in de eerste plaats andere prestaties in de verf te zetten: ‘Amai, jij straalt nogal!’ of ‘Dat heb je héél goed gedaan.’

7) Prent in hun hoofd dat het oké is om anders te zijn.

Iedereen ontwikkelt anders en elk lichaam heeft zijn eigenheid. Dat is prima. Vergelijken is absoluut niet nodig.

8) Reik positieve rolmodellen aan.

Toon echte mensen in alle vormen en maten die een interessant of succesvol leven leiden.

9) Leer hen zichzelf omhelzen.

Inclusief vetrolletjes, puistjes, weerbarstige haarbos, vreemde kantjes en gekke trekjes.

10) Hou onvoorwaardelijk van je kinderen.

Laat hen voelen dat je hen graag ziet zoals ze zijn, absoluut en onbeperkt.  Probeer er altijd voor hen te zijn en het gesprek gaande te houden.

Hoe ga je om met een onzekere tiener?

Heb jij een puber in huis? Dan heb je vast ook al ervaren hoe tieners geregeld worstelen met hun emoties en hun lichaam. Ze worden onzeker over hun uiterlijk en ervaren heel wat druk van leeftijdsgenoten en via sociale media. Hoe ga je hier als ouder mee om? Praat je hierover met je tiener? Probeer je zijn houding positief te beïnvloeden? En hoe pak je dat aan?

De Gezinsbond organiseerde hierover een grootschalige bevraging bij Vlaamse ouders. Hou deze site in het oog voor het bekendmaken van de resultaten.

Zin om aan de slag te gaan met positief zelfbeeld bij je tieners? Kom naar onze belevingsdag op 4 november in Sint-Niklaas. Workshops, lezingen, gesprekken… alles wat ouders en tieners nodig hebben om positiever door het leven te gaan.

lief-voor-mijn-lijf

Sabine Peeters worstelde zelf jarenlang met een laag zelfbeeld en eetstoornissen.

In ‘Lief voor mijn lijf’ roept ze op om van je eigen lichaam te houden, in welke vorm, formaat of kleur dan ook.

Lees het volledige interview met Sabine in ons laatste nummer van BOTsing (nr 72 over ‘Druk’). BOTsing is een magazine van de Gezinsbond voor leden met tieners.

Volg alles op onze Facebookpagina. Of wil je niets missen word lid van De Gezinsbond hier.

 

 

 

 

Tags: , , , , , , ,