Druggebruik bij tieners mag niet te licht opgenomen worden. Vooral door de risico's die erbij horen: verslaving, problemen met concentratie (en dus schoolresultaten), kans op het ontwikkelen van psychoses met gevolgen voor hun sociaal leven. Wat kan je doen als je je tiener betrapt met drugs?

Help, mijn tiener gebruikt drugs. Dat is vaak de eerste reactie van ouders. Als we de cijfers van druggebruik bij tieners bekijken is er (gelukkig!) niet meteen reden tot paniek.

Alert zijn en drugs openlijk afkeuren is sowieso een goed idee. Het zet een rem een rem op het gebruik.

Cannabis

Cannabis is de meest gebruikte drug (11 procent), en stijgt vooral bij de oudere tieners. Andere illegale drugs worden zelden gebruikt, XTC en cocaïne nog het ‘vaakst’ (4 procent).

In het geval van drugs is de grens duidelijk: de wettelijke limiet. Minderjarigen mogen geen drugs bezitten of gebruiken, ook geen cannabis. Doen ze het toch, wordt er een pv opgemaakt en overgemaakt aan het parket.

Joris Cracco (De Sleutel): “Tieners doen vaak veel te luchtig over drugs. Hun kennis is ook niet altijd correct en zeker niet volledig. Luister naar hen en respecteer hun mening, maar volg die mening niet. Het is aan jou om in te gaan tegen de dingen die niet kloppen en dat kan best door je goed te informeren. Stel ook duidelijke grenzen en vertel over de risico’s zonder foefjes wijs te maken: ze gaan nu eenmaal niet dood van één joint en je raakt daarna niet meteen verslaafd aan heroïne . Maar niemand zou een product meenemen uit de winkel waarop staat: risico op slechte schoolresultaten, verhoogde kans op psychose, bevat drie keer meer teer dan een gewone sigaret… en toch worden joints openlijk goedgekeurd!”

Tom Evenepoel (De DrugLijn): Of je tiener gaat experimenteren met drugs, hangt van oneindig veel factoren af. Toch kun je als ouder wat buffers inbouwen. Hoewel opvoedkundige klassiekers als betrokkenheid en open communicatie wat soft klinken, ze blijven superbelangrijk. Ook als het om drugs gaat. Toon interesse in je tieners en hun leefwereld, maar ga zeker niet stiekem in hun spullen snuisteren. Door open met elkaar te praten, kom je al ver.

En als je kind toch (eens) drugs gebruikt, wat dan?

1. Blijf kalm

Reden tot paniek is er niet meteen, maar het is normaal dat je bezorgd bent én dat je dat ook uit. Ook al blijft het meestal bij wat geëxperimenteer, je weet op voorhand niet hoe het evolueert.

2. Ga het gesprek aan

Een rustig en open gesprek, zonder veroordelingen, verwijten of eenzijdig opgelegde regels. Luister naar wat je tiener te zeggen heeft en probeer samen tot afspraken te komen. Zorg ervoor dat je bereikbaar blijft en dat je tiener bij jou terecht kan (en durft). Jouw steun, dat je er bent op lastige momenten, helpt je tiener echt.

3. Focus op de persoonlijke kortetermijneffecten

Een persoonlijke aanpak spreekt tieners veel meer aan dan risico’s voor hun gezondheid op lange termijn of het juridische kantje van de zaak. Vraag dan ook concreet wat de drug met je tiener doet, hoeveel en waarom ze gebruiken, wat de vrienden ervan vinden enzovoort.

4. Hou rekening met de context

Te weten komen dat je tiener drugs (heeft) gebruikt is niet fijn, maar niet elk experiment of druggebruik bij tieners loopt uit op een problematische verslaving.

Tom Evenepoel (De DrugLijn): “Maak voor jezelf de rekensom van de risico’s van de drug, de omstandigheden en de persoonlijkheid van je puber. Een tiener die goed in zijn vel zit en uit nieuwsgierigheid eens experimenteert heeft minder kans op problemen dan een tiener die bijvoorbeeld schoolmoe is en begint te spijbelen.”

5. Toon je afkeuring

Zelfs als je begrip kan opbrengen voor een experimentje, je mag laten merken dat je het druggebruik bij je tieners niet goedkeurt. Focus niet enkel op het druggebruik maar ook op de dingen die goed lopen. “Het zou toch jammer zijn om die goede dingen te verknallen door drugs?”

6. Hulp & informatie

Informeer je over drugs en hun effecten op de site van VAD (het Vlaams Expertisecentrum voor onder andere alcohol en drugs) of de DrugLijn. Daar kan je samen met je tiener ook de cannabiszelftest afleggen.

Maak je je zorgen om het druggebruik van je tieners, klop dan om te beginnen best aan bij je huisarts.

Je kan ook anoniem, zonder taboe en zonder oordeel, met je verhaal bellen naar de DrugLijn (075/15.10.20) of naar Tele-Onthaal (106).

Andere artikels over zit onderwerp

*Alcohol hoort er voor tieners gewoon bij
* Drank, drugs en sigaretten bij tieners
* Hoe kan je je kind leren omgaan met alcohol?

Gepubliceerd op: 04/03/2018, laatste update op: 15/03/2018

Tags: ,