Je tieners komen thuis. Checken meteen snapchat en TikTok. Vermijden vakkundig de vraag hoe het was op school. Glippen daarna weg naar hun kamer, ‘Even gamen’. Twee uur later plakken ze nog aan dat scherm. En na het gamen slorpt de chat van de klas hen helemaal op. Antwoorden moeten en zullen ze. Anders is er stress. Anders zijn de vrienden boos.

Tieners en sociale media: een andere wereld

Als het een troost kan zijn: je bent niet alleen. Heel wat ouders maken het mee. Pubers lijken soms in een ander universum te vertoeven, ver van pa en ma.

Toch zijn ze niet zo anders dan pubers van vroeger. Ze gaan door dezelfde turbulente tijd en worstelen met dezelfde onzekerheid… maar de wereld waarin ze opgroeien is gigantisch veranderd. Door sociale media ontstond er een immens verschil met jouw jeugdjaren.

‘Luister naar wat tieners meemaken, laat hen vertellen met wie ze chatten of game eens met hen mee’

Dino’s moeten wennen

Dat bleek overduidelijk toen het sexting-verhaal van drie bekende medemensen in het nieuws kwam. De meeste jongeren reageerden begripvol, hun ouders hadden vaak een ander oordeel klaar. ‘Huh? Waarom zou je in hemelsnaam zoiets doorsturen?’ ‘Pffff, ze moesten maar zo dom niet zijn!’

LEES OOK > ‘Sexting, je zou dat moeten verbieden’ en andere nonsense ontkracht

Toch maakt sexting voor heel wat tieners deel uit van hun seksuele ontwikkeling. Hun offline en online leven loopt volledig door elkaar.

Dus alles wat ze in het echte leven doen, zal ook via hun smartphone gebeuren. Van huiswerk maken tot experimenteren met relaties en seksualiteit.

Tieners gaan online niet alleen op zoek naar ontspanning, maar ook naar bevestiging, vriendschap, liefde en liefjes. En dat is iets wat wij dino’s nog niet kenden of konden.

Logisch dat je daar als ouder serieus moet aan wennen. Het bezorgt je misschien zelfs slapeloze nachten. Want je hebt er zo weinig zicht op.

Wie of wat vinden ze daar allemaal? Hoe gaan die games in z’n werk? Wat kan er fout gaan en wat kun je doen om hen te helpen?

LEES OOK > Tieners en sociale media: 3 tips van Jitske Van De Veire

Duik in de wereld van je tiener

Je informeren is een bijzonder goed begin. Uit onderzoek blijkt dat de meeste tieners op een gewone weekdag twee tot vier uur online zijn. Stel je voor dat je kroost in het echte leven al die tijd rondhing op een plek die je totaal niet kent… dan zou je toch ook je licht opsteken?

Dus net zoals je vraagt hoe het op school was, kun je best eens checken wat er allemaal gebeurt op sociale media. Luister naar wat ze meemaken, laat hen vertellen met wie ze chatten, game gerust eens met hen mee en installeer de apps die zij zo geweldig vinden.

Meer weten? Check www.veiligonline.be

Dit artikel verscheen in november 2020 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 14/01/2021, laatste update op: 12/06/2023

Tags: