Vriendschap in tijden van corona: ook voor tieners is het wennen. Wim is papa van maar liefst vier tieners. Hij pende voor ons zijn overpeinzingen neer.

Hier in mijn huis lopen, één week op twee, vier kinderen rond. Vier prachtige wezens tussen tien en zestien. Ik dank u alvast voor het medeleven.

Net zoals bij de meeste van die vrolijkerds, zijn hun smartphones onlosmakelijk verbonden met hun leven. Je leest wel eens opmerkingen als: ‘Zet de WiFi uit, dan komen je kinderen hun kamer uit en zie je hen nog eens!’ Maar zo erg is het hier niet.

Ik ben blij te kunnen zeggen dat er hier nog veel gepraat, gelachen en gedeeld wordt. Toch zolang het mij lukt hun blik van het scherm te halen.

vriendschap: column Wim Schotsmans

Is dit nu de toekomst?

Ik ergerde me daar soms dood aan: hoe ze vasthangen aan dat ding, hoe ze in een wereld verdwijnen waar wij, als ouder, helemaal buiten vallen. Waar we soms weinig of niets van kennen.

Waar eenvoudige vragen als ‘Wat doe je?’ onthaald worden op meewarige blikken. Waar je geen zicht hebt op wie er aan de andere kant zit, op wat er gebeurt. Moeite met loslaten? Schuldig!

Net als heel wat andere ouders, vroeg ik me af of dit de toekomst zou zijn.

Een toekomst waarin het virtuele contact even hoog en waardevol geschat wordt als het echte, fysieke contact.

Vinden die vrolijke tieners een babbel op Snapchat even ‘echt’ als een klapke op de speelplaats of naast het skatepark? Ik hoopte heel hard van niet.

Tot nu. Tot corona.

LEES OOK > Tieners over vriendschap tijdens de coronacrisis: ‘Zo’n videochat mist gezelligheid’

Gemis van de vrienden

‘Hoera! Geen school, papa! Heel de dag skaten met de vrienden! Mag ik naar Antwerpen?’

‘Is het goed dat ik straks naar x en y ga om te gamen?’

‘Ik ga naar de manège hé, mag ik er wat langer blijven?’

‘Kan ik straks bij mijn vriend blijven slapen?’

Tot het besef komt… Ze mogen niet meer afspreken. Tot het doordringt dat we nu op elkaar moeten (of mogen) terugplooien en we er samen alleen voor staan.

Op dat moment zag ik het. In hun ogen. Het gevoel van gemis van de vrienden.

Op dat moment zag ik het. In hun ogen. Het gevoel van gemis van de vrienden. Het idee hun vrienden niet in levende lijve te kunnen zien, deed iets met hen. Het raakte hen. Ik probeerde te verzachten door hen te wijzen op de mogelijkheden van Snapchat, Instagram en Tiktok, en vermeed intussen de ‘in mijnen tijd’-toespraak.

Maar zo ergens, diep vanbinnen, was ik ook blij. Blij dat ook voor hen de sociale media, hoe belangrijk ze ook zijn, toch maar een hulpmiddel zijn voor het creëren en in stand houden van vriendschappen. Er is dus echt nog hoop voor de toekomst.

LEES OOK > Coronacrisis met tieners in huis? Zo haal je de druk van de ketel

Echte vriendschap

Voor mij is het anders. Ik was altijd wel fan van sociale media, maar hechtte nog altijd meer belang aan het live gesprek. Want ja, in mijnen tijd… Maar nu ik tijdens dit schrijven voor een week zonder kinderen sta, ben ik dankbaar dat er FaceTime, Skype en al dat andere bestaat.

Ik kan goed alleen zijn, ben graag alleen. Maar nu, in een wereld die stilvalt door een virus, waar afspreken en vrienden ontmoeten even niet meer mag, ben ik dubbel zo blij hen toch nog te kunnen ‘zien’.

Vriendschap in gekke tijden. Misschien hét moment om er eens bij stil te staan. De volgende keer dat ik je zie en dat het weer mag, pak ik je een extra keertje vast.

LEES OOK > Kristel Verbeke: ‘De onzekerheid van mijn tienerdochters is herkenbaar’

Over Wim Schotsmans

Wim Schotsmans (+40 jaar) is een gescheiden vader van vier. Twee jongens, twee meisjes. Allen tussen de leeftijd van 10 en 16. Buiten vaderen en het overleven van de dagdagelijkse plannen, ruilde hij het klaslokaal in voor zijn eigen project Buitendenker. Meer schrijfsels van Wim vind je op www.vadervanvier.com en op vaderklap.be

Deze column verscheen eerst in ons magazine BOTsing (nr. 84), bedoeld voor ouders van tieners. Word lid van de Gezinsbond en ontvang BOTsing gratis. Klik hier en ontdek de vele andere voordelen. Volg ons ook via Facebook.

Gepubliceerd op: 27/05/2020, laatste update op: 28/05/2020

Tags: , , ,