Als ouder heb je het misschien al gemerkt: TikTok is niet meer weg te denken uit de wereld van jonge tieners. Maar wat is TikTok nu juist en waarom is het zo populair? En laat je je kinderen gewoon doen of zijn er toch dingen die je best even bespreekt zodat ze veilig kunnen ‘TikTokken’?

Wat is TikTok?

TikTok (het vroegere musical.ly) combineert sociale media met muziek. Je bekijkt, maakt en deelt er korte filmpjes van max. 15 seconden. In het begin waren dat vooral playbackfilmpjes, maar nu vind je er ook filmpjes van gekke trucjes, grapjes, dansjes, wedstrijden, duetten… alles kan!

LEES OOK > De positieve en negatieve effecten van schermtijd

Waarom is TikTok zo populair bij jonge tieners?

In principe mag je pas vanaf 13 jaar een account aanmaken op TikTok (zoals bij Facebook), maar vooral bij 10-12-jarigen is de app razend populair. Waarom?

  • Geen ouders: TikTok is een relatief nieuw platform waar nog geen ouders op te vinden zijn.
  • Creativiteit de vrije loop laten: Jongeren kunnen op TikTok zelf creëren en experimenteren met beeld, muziek en effecten. Met hun beste of gekste filmpjes kunnen ze ook meedoen aan TikTok-wedstrijden.
  • Succes binnen handbereik: Als je een origineel filmpje maakt dat aanslaat, kun je plots ‘beroemd’ worden. Het gaat niet om het aantal likes en volgers, maar om de inhoud van je filmpje.
  • Samen met vrienden: Jongeren kunnen samen met leeftijdsgenoten filmpjes maken en delen. Er zijn zelfs duo-opties om dat te doen, zoals ‘React’ en ‘Duet’, waarbij je met twee kunt zingen.
  • Bevestiging zoeken en grenzen aftasten: Tieners zoeken en vinden bevestiging via TikTok dankzij de likes en volgers die hun filmpjes binnenhalen. Door goed te scoren op TikTok worden ze populair.

Veilig op TikTok: 4 tips

TikTok is een origineel en leuk platform waar jonge tieners zich kunnen uitleven, maar net zoals op elk sociaal medium is het goed om rekening te houden met bepaalde grenzen. Bespreek onderstaande tips om veilig te ‘TikTokken’ zeker even met je kinderen:

  1. Begin met een privé-account

Als je een TikTok-account aanmaakt, staat dat automatisch op openbaar, wat betekent dat iedereen ter wereld die de app heeft je profiel kan zien en je kan contacteren. Zeker bij jonge tieners die hun eerste ervaringen met sociale media opdoen, kun je als ouder kiezen om hun account privé te houden. Dat betekent dat locatiegegevens en notificaties verborgen worden en dat ze hun filmpjes enkel met vrienden delen. Klik op het tandwieltje onder ‘Profiel’ om van een openbaar naar een privé-account te gaan.

  1. Volgers en vriendschapsverzoeken van onbekenden

Bedenk zelf goed welke afspraken je hierover met je kinderen wil maken. Je zou hen kunnen uitleggen dat ze beter geen verzoeken van onbekenden accepteren. Er zijn weinig volwassenen op TikTok om een oogje in het zeil te houden en de volwassenen die er wel gebruik van maken, hebben soms foute bedoelingen.

  1. Video’s en gebruikers rapporteren of blokkeren

Net zoals bij andere sociale media, wordt TikTok soms gebruikt om te cyberpesten of dingen te tonen die niet geschikt zijn voor je kinderen. Praat hierover met hen en leg hen uit dat ze video’s en gebruikers altijd kunnen rapporteren of blokkeren door bovenaan rechts te klikken op ‘report abuse’ of ‘block this user’.

  1. Deel geen persoonlijke informatie

Leg uit aan je kinderen welke informatie ze niet mogen delen op TikTok (of andere sociale media) en waarom. Zaken als hun adres, telefoonnummer, beelden van hun huis en naaste omgeving… Het is nog niet helemaal duidelijk hoe TikTok omgaat met privégegevens. Maak hen ook bewust van portretrecht: zomaar foto’s of filmpjes maken en delen van mensen mag niet als je er geen toestemming voor hebt.

LEES OOK > Praten met pubers doe je zo

Als je goed communiceert met je kinderen over TikTok en ze begrijpen hoe ze het veilig kunnen doen, dan kunnen ze met veel plezier aan de slag. Waarschijnlijk sta je versteld van hun creativiteit!

Wil je nog meer weten over TikTok? Neem dan zeker een kijkje op de website van MediaNest.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 22/02/2020, laatste update op: 29/07/2022

Tags: