Ben je destijds ook misleid geweest door dat bitcoin-verhaal met BV’s als Philippe Geubels? Het onderzoek van de Arteveldehogeschool leert ons alvast dat we het best moeilijk hebben om fake berichten te herkennen.

Op de vraag hoe groot de belangstelling is voor nieuws antwoordt 90 procent van de ouders dat ze zowel het algemene nieuws goed volgen als specifieke nieuwsitems die hen na aan het hart liggen.

Eenzelfde interesse zien we – zo blijkt uit vroeger onderzoek – bij de grote meerderheid van 15- tot 24-jarigen, al vinden jongeren wel dat het algemene nieuws te weinig op hun leefwereld inspeelt.

Hoe blijf je op de hoogte over de actualiteit?

Voor 38 procent van de ouders zijn nieuwswebsites het voornaamste mediakanaal, gevolgd door klassieke media zoals radio (18,4%), televisie (17,8%) en kranten (16,9%). Slechts 5 procent gaat voor nieuwsberichten op Facebook.

Tot twee jaar terug was voor jongeren Facebook nog de topper om nieuws te consumeren, maar dat is nu gekanteld. Bij jongere generaties is de populariteit van Facebook – ook om nieuws te sprokkelen – aanzienlijk verminderd, in het voordeel van nieuwswebsites.

LEES OOK > ‘Met nepnieuws wordt grof geld verdiend’

Hoe groot is je vertrouwen in de media?

Bij ouders met tienerkinderen blijft het vertrouwen in klassieke media (kranten, radio en televisie) opvallend groot. Voor 78 procent zijn dat nog altijd de meest betrouwbare informatiekanalen. Nauwelijks 13 procent vertrouwt daarvoor de sociale media zoals Facebook, Twitter en Instagram.

Hoe goed slaag je erin fake nieuws te herkennen?

Veel hangt ervan af hoeveel aandacht een bericht op de sociale media gekregen heeft en of het ook door betrouwbare informatiekanalen ontkracht werd.

Slechts 24 procent van de ouders slaagt erin om bij een reeks nieuwsberichten die ze te zien krijgen, de valse berichten eruit te halen. Bij jongeren gaat het over nauwelijks 3 procent.

Zijn tips welkom om fake nieuws te ontmaskeren?

88,6 procent van de ouders zegt dat er actie nodig is tegen fake nieuws. Hiervoor wordt in de eerste plaats in de richting van journalisten gekeken.

Ouders zijn er wel van overtuigd dat ze ook zelf een rol kunnen spelen in het leren omgaan met fake nieuws bij hun tiener. Samen met de leerkrachten op school.

64,7 procent geeft aan beter op de hoogte te willen zijn over fake nieuws. 46,5 procent van de ouders zegt zelf al op zoek te zijn gegaan naar meer informatie rond fake nieuws.

LEES OOK > Tips voor ouders om fake nieuws te herkennen

Het volledige onderzoeksrapport van de Arteveldehogeschool over ouders en fake nieuws kan je hier bekijken.

Een stuk van dit artikel verscheen in mei 2020 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook op Facebook, Twitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 30/04/2020