Herinner je je nog de emotionele rollercoaster die je puberteit soms was? Dan zal het je niet verbazen dat ook de tieners van vandaag heel wat zorgen hebben. Die als (groot)ouder herkennen en erover praten is een eerste stap naar een zorgeloos familieleven en een gelukkige puberzoon of -dochter. We zetten de grootste zorgen van tieners voor je op een rij.

1. Sociale aanvaarding

Vriendschappen en aanvaarding door leeftijdgenoten is prioriteit nummer één in het leven van je tiener. Jammer genoeg voelt vriendschap op die leeftijd soms voorwaardelijk aan: om sociale uitsluiting en pesterijen te voorkomen moeten jongeren het juiste imago en de juiste kleren hebben, de juiste muziek beluisteren, de juiste hobby uitoefenen en zich nét nonchalant genoeg gedragen.

Aanvaard het belang van die peer pressure, maar begeleid je tiener vooral in het ontdekken van zijn of haar éigen identiteit.

2. Schoolresultaten

De goedkeuring van leerkrachten en ouders is niet even belangrijk als die van leeftijdgenoten, maar wees er maar zeker van dat je tiener wél eigenwaarde haalt uit goede schoolresultaten of andere ‘officiële’ vormen van erkenning. Hoe langer een kind het minder goed doet op school, hoe moeilijker je die neerwaartse spiraal kunt doorbreken.

Ga samen op zoek naar een geschikte studierichting, en naar een hobby of sport waarin je tiener kan uitblinken. Creëer geen onrealistische verwachtingen, maar laat zien dat je in de capaciteiten van je zoon of dochter gelooft, zelfs al gaat het een tijdje minder vlot.

3. Lichaamsbeeld

Tijdens de puberteit ondergaat het lichaam van tieners in korte tijd ingrijpende veranderingen, en dat kan best overweldigend zijn. Bovendien speelt je fysieke verschijning een grote rol in sociale aanvaarding en heerst in onze maatschappij nog steeds een onmogelijk te bereiken schoonheidsideaal. Tieners compenseren dit door geld en tijd te investeren in schoonheidsproducten, fitness en de juiste outfit. Toch bestaat er vandaag, zowel in het dagelijks leven als op sociale media, een krachtige tegenbeweging rond body positivity en diversiteit.

Zorg ervoor dat ook jij die filosofie aan je tiener meegeeft: dat het omarmen van onderlinge verschillen het leven alleen maar rijker maakt.

4. Seksuele ontwikkeling

Je tiener ontdekt alles wat met verliefdheid, seks en seksuele geaardheid te maken heeft. Hij of zij is nieuwsgierig, een beetje bang, of er juist helemaal klaar voor.

Verwacht niet dat je zoon of dochter met vragen rechtstreeks naar jou toe komt, maar laat wel altijd de deur op een kier te staan. Creëer een veilige thuisomgeving, en laat je tiener zien dat jij hem aanvaardt – op wie hij ook verliefd wordt.

5. Overvolle agenda

De huidige generatie tieners ‘staat altijd aan’. Ze zijn continu bereikbaar, leiden een leven op sociale media en daarnaast, verwachten veel van zichzelf op het vlak van schoolresultaten, en hebben tot vijf hobby’s. Ze zijn ‘overgeprogrammeerd’ en raken gemakkelijk gestresseerd.

Help ze dus om prioriteiten te stellen en af en toe hun telefoon weg te leggen – en geef zelf het goede voorbeeld. Ga samen joggen, een potje basketten of met de hond wandelen. Stimuleer ook creatieve en ontspannende activiteiten als lezen, tekenen of muziek maken.

Lees ook > Mag ik nog grenzen stellen aan mijn tiener?

6. Familie

Tieners kunnen heel goed doen alsof het hun allemaal niks kan schelen, maar die onverschilligheid verbergt vaak diepere gevoelens over hun ouders en gezin. Als er thuis problemen zijn, dragen tieners die onvermijdelijk met zich mee.

Luister en praat met je tiener, en zorg voor een veilig thuis. Leer hem of haar zijn problemen te herkennen en benoemen, en moedig hem misschien zelfs aan om een dagboek bij te houden.

7. De toekomst

Deze generatie tieners gaat er niet zomaar van uit dat ze na hun studies een goede baan zullen vinden waarin ze ‘carrière’ kunnen maken. Bovendien zijn ze bang dat grotere wereldproblemen als de klimaatcrisis, de verrechtsing van de maatschappij en de vluchtelingenproblematiek hun persoonlijke geluk in de weg zullen staan.

Moedig je tiener aan om te geloven in positieve evoluties en in de eigen mogelijkheden om dingen te veranderen en obstakels uit de weg te gaan.

 

Het #groteprioriteitendebat

Tieners zijn de toekomst, dus hun zorgen zouden ook die van de hele maatschappij moeten zijn. In april 2019 debatteerden debatteerden 150 jongeren, jeugdwerkers en beleidsmakers tijdens het #groteprioriteitendebat over de grootste uitdagingen. Ze stelden vijf prioritaire doelen op voor het nieuwe Vlaamse jeugd- en kinderrechtenbeleidsplan 2020-2024:

1. Armoede bij kinderen en jongeren verminderen.
2. Positieve identiteitsontwikkeling stimuleren en psychische problemen aanpakken.
3. Werk maken van duurzame en veilige buurten.
4. Jongeren een stem geven in de toekomst van de planeet.
5. Jongeren actief laten bijdragen in de samenleving.

Lees op de website van de Vlaamse Overheid meer over de praktische aanpak van die vijf werkpunten.

 

Op de hoogte blijven van onze laatste tips en al ons advies? Word dan hier lid van de Gezinsbond. Volg ons ook op Facebook, Twitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 06/11/2019