Ouders hebben meer invloed op het zelfbeeld van hun tiener dan ze zelf denken. Ja, ook in tijden van sociale media en Photoshop!

Het zelfbeeld van tieners krijgt het hard te verduren. De lichamelijke veranderingen worden niet altijd gesmaakt (puisten! borsten!) of het verandert niet snel genoeg. De hormonen razen door het lijf (en het brein). Genoeg om een tiener zijn spiegelbeeld te laten haten. Als ouder heb je meer invloed op dat zelfbeeld van je tiener dan je denkt!

“Mensen vormen hun zelfbeeld op basis van vergelijking met anderen en de feedback die gegeven wordt”, zegt An Vandeputte van Eetexpert. “Dat is niet noodzakelijk problematisch. Rolmodellen en ideaalbeelden zijn van alle tijden.”

Sociale media

Jongeren die bijvoorbeeld naar de jeugdbeweging of de sportclub gaan, ontmoeten daar mensen van vlees en bloed en dat helpt om een realistisch beeld te vormen. Bij hen zou ik me niet te veel zorgen maken over de invloed van sociale media.

Voor jongeren die minder ‘gewone’ sociale contacten hebben, is het risico dat zij misleid worden door gefotoshopte beelden groter bij gebrek aan ‘natuurlijk’ vergelijkingsmateriaal.

Toch zijn sociale media niet alleen maar negatief. Het hangt er een beetje vanaf op welke sites en in welke groepen de jongeren zich bewegen. Er zijn immers ook ‘helpende’ sites waar je realistische en relativerende informatie en beelden vindt.”

Rol van ouders onderschat

“Velen vrezen de invloed van sociale media, maar onderschatten de rol van ouders”, vindt An Vandeputte. “Tot de leeftijd van 11-12 jaar zijn zij de belangrijkste rolmodellen. Hoe je als ouder omgaat met gezondheid en je lichaam, hoe je spreekt over je eigen vrienden of de vrienden van je kinderen… heeft een grote impact. Voorleven is zoveel sterker dan woorden.”

En wat als ouders zelf niet tevreden zijn met hun lichaam?

“Dat is een moeilijke”, geeft An Vandeputte toe, “We raden ouders dan aan om geen ‘lessen’ te gaan geven aan de kinderen. Laat het over aan de andere ouder of iemand anders. En benoem ook dat je er zelf wat mee in de knoei zit.

Als je als ouder tegen dochter of zoon zegt: ‘Je bent goed zoals je bent’, terwijl je zelf alsmaar vindt dat je op dieet moet terwijl je niet dik bent, heeft dat een groot effect.
– Evelien Luts (Jong & Van Zin)

Voorbeeld

Het ongelukkig zijn over of twijfels bij hun lichaam van de pubers kan bij ouders een spiegel voorhouden. En dan wordt duidelijk dat ze zelf ook best even stilstaan bij dat thema. Maar ook dan kan je een goed voorbeeld zijn door hulp in te roepen. Ouders moeten niet perfect zijn, en kunnen voorleven hoe je met ‘hobbels’ in het leven omgaat.”

Als ouder speel je ook een rol door wat je aanmoedigt en afremt.

“Wil je ze vooral afschermen uit angst of stimuleer je ze om met leeftijdsgenoten op te trekken bijvoorbeeld in de jeugdbeweging?

Verbied je hen om op sociale media te gaan of leer je er hen mee omgaan? Leer ze kijken, spreek erover en geef feedback.” Geen idee hoe je eraan begint? Lees deze to do’s voor een digitale opvoeding.

Zorgen over lichaam

En als het lichaam in de puberteit niet altijd in de goede proporties groeit?

“Luister naar waar je puber zich zorgen over maakt & neem het serieus”, adviseert An Vandeputte.

“Maar… relativeer ook. Bekijk en duid de dingen vanuit een soort helikopterperspectief zonder betweterig te zijn. ‘Het is een fase in de groei, iedereen maakt die overgang mee.’”

En: “Laat vooral voelen dat ze niet perfect hoeven te zijn en dat anderen dat ook niet zijn.”

LEES OOK: hoe je als ouder het zelfvertrouwen van je tiener kan ondersteunen

Dit artikel verscheen in De Bond van 20 oktober 2017.

Lief voor mijn lijf komt naar Beveren op 30 april 2019
Vanaf 16.30 uur is er vanalles te beleven op en rond het Gravenplein in Beveren.
> Om 19.30 uur worden er verschillende workshops georganiseerd waarvoor je je kan inschrijven. Een assertiviteitstraining, een rondetafelgesprek, een lezing door onze Sarah van Gysegem (Digitaal ontmaagd) of een cursus yoga? Kan allemaal.
> Om 20.30 uur is er een drink, start een fuif voor jongeren en wordt de film ‘Beautiful boy’ getoond. Schrik dat je honger gaat lijden? Foodtrucks helpen je daarbij.
Inschrijven voor de workshop en/of de film die je onderaan deze pagina van de stad Beveren. Je kan er ook de volledige lijst activiteiten nalezen.

 

Gepubliceerd op: 03/11/2017, laatste update op: 17/04/2019

Tags: , , ,