Mijn zoon is 13 jaar. Door de vele online lessen tijdens de coronapandemie lijkt hij zijn schoolmotivatie te verliezen. Hoe kan ik hem motiveren om zich bij afstandsonderwijs toch op zijn schoolwerk toe te leggen?

Steun en betrokkenheid

Jouw betrokkenheid is alvast een mooie steun voor je zoon. Toon begrip voor het feit dat dit een bijzonder lastige periode is en zeg dat het normaal is dat afstandsonderwijs weegt op zijn motivatie.

Praat erover en probeer samen te zoeken wat kan helpen om vol te houden. Dat je echt luistert kan al veel betekenen. Je gsm, het huishouden, eigen zorgen … kunnen stoorzenders zijn.

LEES OOK > Smartphoneverslaving? 8 tips om minder op je scherm te kijken

Tips om te motiveren bij afstandsonderwijs

Deze vijf luistertips van Awel kunnen van pas komen:

  • Maak tijd. Kies een rustig moment en richt je helemaal op het gesprek met je zoon om uit te zoeken wat zijn motivatie kan ondersteunen.
  • Knik. Door te knikken, ‘mhm’ te zeggen of korte reacties te geven, toon je dat je mee bent met het verhaal en stimuleer je hem om verder te vertellen.
  • Stel vragen. Ga er niet vanuit dat jij de waarheid kent of dat je weet wat hij daarbij denkt of voelt. Verlies je niet in details, maar probeer samen tot de kern te komen.
  • Check. Formuleer samen met je zoon een samenvatting: wat kan hij doen om zijn motivatie te behouden? Wat of wie kan daarbij helpen?
  • Ga niet te snel. Luister lang genoeg voor je eventueel zelf oplossingen aanreikt. Als je te snel met oplossingen komt, zal je zoon zich niet begrepen voelen en afhaken.

LEES OOK > Opvoeden zonder straffen en belonen: 5 visies

Dit artikel verscheen in maart 2022 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 08/03/2022, laatste update op: 17/05/2022

Tags: , , , ,