In de lente kriebelt het bij iedereen, maar bij tieners altijd dat tikje meer. Ze zijn volop aan het ontwikkelen én het ontdekken op allerlei vlakken. Niet in het minst op het fysieke, seksuele en relationele vlak…
De Week van de Lentekriebels richt zich dit jaar op flirten en versieren. Woorden die al eens door elkaar worden gebruikt maar niet hetzelfde betekenen. En tegelijk hebben jongeren er heel veel vragen over.
Om je tiener bij te staan in de zoektocht naar zijn seksuele zelf, kan je ook al ouder maar best goed geïnformeerd zijn. Vooral wat betreft de vragen die jongeren zelf bezig houden.
Verschil tussen flirten en versieren
In dit geval komt het er dus op neer het onderscheid te kennen tussen flirten en versieren. Het verschil is doelgerichtheid: het doel van versieren is iets te verkrijgen (afspraakje, kus, …), terwijl flirten vrijblijvend is. Het dient eerder om aan te geven dat je iemand aantrekkelijk vindt en/of om te controleren of je zelf goed in de markt ligt. Flirten heeft dus niet tot doel iets te verkrijgen of iets met die persoon te doen.
Een lastig onderscheid natuurlijk, want het ‘doel’ is niet noodzakelijk uitgesproken. Wat begint als flirten kan ook overgaan in versieren, wat bedoeld was als versieren, kan eindigen als wat geflirt.
Grenzen
De grens tussen flirten en versieren is dun, onzeker en niet voor iedereen hetzelfde. Ook niet voor de partijen betrokken in een flirt- of versierpoging.
Dat heeft tot gevolg dat de verwachtingen uit elkaar kunnen lopen: waar de ene het wil houden op wat geflirt, wil de andere verder gaan.
De boodschap naar je tiener (jongens én meisjes) is dat ze enkel doen waar ze zich goed bij voelen, waar ze zich klaar voor voelen. Ze mogen de grens aangeven en mogen verwachten dat die gerespecteerd wordt.
Tegelijk leer je ook het omgekeerde aan je tiener: om de grenzen van anderen te respecteren en niemand onder druk te zetten.
Flirten, hoe doe je dat?
Over het algemeen zijn tieners vooral geïnteresseerd in het flirtgedeelte: ze vinden iemand leuk en willen die benaderen maar ze weten niet hoe. Als mama of papa wordt niet verwacht dat je een cursus flirten geeft, al kan het wel helpen om persoonlijke anekdotes te delen – geslaagd én niet geslaagd.
Zo leer je je tiener dat flirten of versieren niet altijd succes kent, en dat dat niet het einde betekent. Wat voor hun nog niet volgroeide hersenen, onzekerheid en nood aan bevestiging wel zo kan aanvoelen… Reageer daar op met erkenning voor hun emoties, maar probeer ze wel binnen een context te plaatsen.
LEES OOK: Hoe je het zelfvertrouwen van je tiener kan ondersteunen?
In het kader van de Week van de Lentekriebels 2018 (flirten en versieren) worden nog enkele webinars georganiseerd door het VCOK en Sensoa:
1) Weg met roze en blauw (19/3): tips & tricks voor een genderbewuste opvoeding
Lees ook: Roze poppen en blauwe auto’s: een andere kijk op speelgoed gevraagd!
2) Seksuele ontwikkeling stap voor stap (kleuters en jonge kinderen) (26/3)
Bij de Gezinsbond kan je terecht voor Opvoedingsondersteuning. Steun onze werking zodat we deze diensten kunnen blijven aanbieden: word lid!
Gepubliceerd op: 19/03/2018, laatste update op: 28/03/2018