Geen fan van de gewoonte van je kinderen om verschillende afleveringen van een serie na elkaar te bekijken? Gelijk heb je: uit Leuvens onderzoek blijkt dat een deel van slecht slapen kan toegeschreven worden aan bingewatchen. En nee, dat is niet omdat er minder geslapen wordt.

Slechter slapen? Van de 423 ondervraagde jongeren tussen 18 en 25 jaar doet 80 procent aan bingewatchen. Van degene die veel afleveringen na elkaar kijken, had 20 procent dat verschillende keren per week gedaan in de laatste maand.

Hoe vaker, hoe slechter

Bij de slechte slapers kon 32,6 procent van een slechte nacht toegeschreven worden aan bingewatchen. Hoe vaker gebingewatcht wordt, hoe slechter de slaapkwaliteit.

Gevolg? Die personen waren ook meer moe én sommige bingewatchers vertoonden symptomen van slapeloosheid.

Bij ‘gewoon’ televisiekijken was die link er niet. En nee, de verklaring is niet dat de bingewatchers ‘gewoon’ later gaan slapen. “Ze slapen ongeveer evenveel, zo’n 8 uur per nacht.”

Mentale opwinding

De verklaring moet dus ergens anders gezocht worden: bij de inhoud van de series en de manier waarop ze worden gemaakt. Eindes met cliffhangers nodigen uit tot verder kijken, en systemen als Netflix die gewoonweg automatisch de volgende aflevering starten, versterken dat nog.

Het resultaat is dat je meer meeleeft met de personages en verhaallijnen, waardoor je er (bewust of onbewust) langer mee bezig bent. Die mentale opwinding verhindert vlot inslapen.

Wat is de oplossing?

Niet bingewatchen! Al is dat wellicht niet realistisch. Iets realistischer is een rustpauze inbouwen tussen het non-stop kijken en gaan slapen. Nadat je gebingewatcht heb, moet je je hersenen dus de kans geven om het geziene te verwerken en tot rust te komen.

Dat kan bijvoorbeeld door de series te bekijken in de woonkamer. De verplaatsing naar badkamer en slaapkamer is een letterlijke ‘overgang’ en wordt dan voor je hersenen gemakkelijker herkenbaar als slaaptijd. Als je van de smartphone blijft om artikels of fora te lezen toch…

Volgens onderzoekster Liese Exelmans kan ook eventjes gewone tv kijken al voor die ‘pauze’ zorgen. “Maar minder bingewatchen is natuurlijk de meest efficiënte oplossing.”

Volg ons via Facebook, Twitter en onze nieuwsbrieven. En mis zo niks van de Gezinsbond! Of word lid?

Gepubliceerd op: 25/08/2017, laatste update op: 19/10/2017

Tags: , , , ,