Kleine kinderen worden groot. Of toch in ieder geval groter. Het leek pas gisteren dat je uk klaar stond met zijn eerste boekentas. En nu heb je plots een tiener in huis. Dat merk je. Zeker aan volgende zaken.

Er loopt een tiener in huis als:

  1. De koelkast is altijd leeg.Tieners hebben een niet te stillen honger. Na een maaltijd nog een paar boterhammen met choco eten: het is schering en inslag.
  2. Je tiener weet alles. Beter.Discussies zijn de nieuwe gesprekken. Over alles heeft je tiener een mening: de buurvrouw, de school, je kapsel, het interieur, de politiek.
  3. De gsm is de nieuwe beste vriend, You Tube de maatstaf der dingen, Wifi onmisbaar.Wat je meteen een krachtig wapen geeft om dingen gedaan te krijgen… Ruim je kamer op en je krijgt het wifi-paswoord!
  4. De kamer is het nieuwe heiligdom.Uren worden gespendeerd in hun kamer. Deur dicht. Een eigen plek is van belang, een eigen wereld ook.
  5. Privacy voor alles.Deuren dicht, gesloten als het kan. Zomaar de badkamer binnen lopen wordt als heel erg gênant ervaren. Stel je voor dat je iets van dat lichaam – lees: die tempel – ziet.
  6. Looks are everything.Tieners staan uren voor de spiegel. De haren in de juiste plooi leggen: het is van cruciaal belang. Twijfelen over de juiste outfit en dan nonchalant naar de vrienden slenteren: het hoort er allemaal bij.
  7. Het andere geslacht: vriend en vijand.Meisjes heten dom, of jongens losers. En toch is er die buitengewone interesse in de ander.
  8. Praten over seks. Maar niet met mama.Over seks menen ze alles te weten. Het onderwerp is buitengewoon aantrekkelijk, moppen worden verteld en herhaald. De hormonen worden wakker.
  9. We zijn geen kind meer.Tieners willen almaar ouder zijn. Graag 14, nog liever 16. Ze zijn geen kleine kinderen meer en dat zal je geweten hebben. Je opmerkingen worden vaak onthaald op een veelbetekenend draaien met de ogen of op een seriously ?
  10. Stiekem knuffelen met mama.Ondanks een zekere cool mag er nog geknuffeld worden met mama. Zeker als niemand het ziet.  Al bij al geruststellend.(SL)

De puberteit van je kroost? Een bijzonder pittige periode. Eén waarbij er in een recordtijd zó veel op je af komt, dat je misschien af en toe het noorden kwijt raakt. Daarvoor bieden wij de perfecte gids: ‘Typisch Tieners’ van onze BOTsing-redactrice Sarah Van Gysegem. Wie lid is van de Gezinsbond, krijgt 20 procent spaarkorting! Meer informatie vind je hier.

 

Gepubliceerd op: 20/12/2016, laatste update op: 10/06/2020

Tags: , ,