Heeft jouw tiener het ook zo moeilijk met opstaan? Kost het jou als ouder veel moeite om je zoon of dochter ’s avond in bed te krijgen? Tieners hebben een haat-liefde relatie met slapen; ze willen vaak niet naar bed ondanks dat ze vele uren slaap per nacht nodig hebben voor hun ontwikkeling. Eens ze slapen, willen ze dan ook het liefst zo lang mogelijk uitslapen.

Maar waarom geraakt je tiener niet uit bed? Het bioritme van adolescenten ondergaat vele (hormonale) veranderingen. Zo maken jongeren pas later op de avond melatonine aan, de stof die verantwoordelijk is voor slaperigheid. Er is dus een wetenschappelijk verklaring waarom jongeren pas laat op de avond moe worden en in slaap vallen, daar kunnen ze niet aan doen.

Door de vele hormonale veranderingen in lijf en hoofd hebben tieners gemiddeld acht tot elf uur slaap per nacht nodig. De reden waarom tieners nauwelijks wakker te krijgen zijn op schooldagen is simpel: ze hebben niet genoeg geslapen.

Gezond slaappatroon

Nochtans is een gezonde slaap even belangrijk als gezonde voeding en beweging. Onderzoek toont aan dat slaapgebrek de veiligheid van pubers en hun schoolprestaties ondermijnt. Ze zijn minder alert en kunnen moeilijker informatie verwerken. Bovendien geeft het ook een hoger risico op depressie en overgewicht.

Voldoende slaap houdt het kopje fit. Te weinig slaap geeft het gevoel van een jetlag.

Slaaptips voor tieners

Onderstaande slaaptips helpen je tiener een evenwichtig en gezond slaappatroon te creëren.

1. Streef naar een vast slaapuur.

Het is belangrijk dat je kind rond een vast tijdstip naar bed gaat, ook in het weekend. Als je tiener veel later gaat slapen in het weekend verloopt de overschakeling naar vroeg opstaan in de schoolweek moeilijker. Je kan als ouder ook een vroegere bedtijd afdwingen, maar dit is bij pubers niet evident.

2. Vermijd het blauwe licht van beeldschermen laat op de avond.

Je kind zou minstens één uur voor het slapengaan schermloos moeten doorbrengen. Het blauwe licht van beeldschermen onderdrukt namelijk het slaaphormoon melatonine, de stof die je slaperig maakt.

De betrokkenheid bij games, chats of video’s zorgt ook voor opwinding. Die opwinding is nefast voor een rustige aanloop naar het slapen gaan. Als ouder kan je hier best controle op oefenen en smartphones en tablets uit de slaapkamer bannen.

LEES OOK: Slechter slapen door bingewatchen

3. Stimuleer buitenactiviteiten overdag.

Hoe meer je in contact komt met daglicht, hoe beter je ’s avonds melatonine aanmaakt. Een stevige sportinspanning zal je kind ook meer moe maken.

4. Zorg voor een ontspannende activiteit laat op de avond.

Een wandeling met de hond, een badje nemen, een theetje drinken … zijn ideale bezigheden om tot rust te komen.

5. Vermijd energiehoudende dranken

Ook cafeïne en zware maaltijden vermijd je best na 20u.

6. Probeer een lichtwekker uit

Al dan niet in combinatie met muziek. De lichtsterkte neemt gradueel toe waardoor de hersenen het signaal krijgen om wakker te worden.

Voorbereiding treffen

Als je weet dat de ochtend moeizaam verloopt, kan je de avond ervoor je tiener motiveren om de nodige voorbereidingen te treffen om de ochtendspits vlotter te laten verlopen.

Kledij klaarleggen, ontbijttafel dekken, boekentas kant-en-klaar … zijn kleine hulpmiddeltjes waardoor je tiener ’s morgens tijd kan winnen.

Op de hoogte blijven van al onze laatste tips? Volg ons via:

Facebook
Twitter
Instagram
LinkedIn

Gepubliceerd op: 28/09/2018, laatste update op: 10/10/2018

Tags: , , , ,