Fitnesszalen werden de laatste jaren heuse hotspots voor jongeren. Maar is dat wel een goed idee, tieners in de fitness? Hoog tijd dus dat hun ouders zich wagen aan wat breintraining rond dit thema. De fysieke inspanning is miniem: gewoon in je zetel zitten en dit artikel lezen.

De expert

Gert Van Reckem is personal trainer en auteur van de kookboeken Gezond Gezind.

Fanatiek

Fanatieke fitnessers zouden liefst van al hun tentje opslaan tussen de leg press en de pulldown machine. Is er geen gevaar voor overbelasting van hun jonge spieren?

Gert: ‘Doseren is cruciaal. Bij tieners die dagelijks willen fitnessen, komt het erop aan dat ze hun trainingen opdelen in spiergroepen zodat hun spieren genoeg kunnen recupereren. Al houdt de natuur dat zelf ook tegen: als je maandag je borstspieren traint, doen die de dagen daarna zoveel pijn dat je sowieso iets anders wil doen.

Dertig à veertig minuten trainen is perfect, maar hou er rekening mee dat een fitnesszaal ook een sociale bedoening is. Tieners die twee uur in de gym zitten, zijn geen twee uur aan het trainen; ze staan vaak gewoon wat te praten met hun vrienden.’

Instagram en TikTok

Sporten is gezond. Maar bij tieners in de gym lijkt het toch eerder te draaien om looks dan om gezondheid.

‘Klopt. Jongeren zijn massaal beginnen te fitnessen door sociale media en influencers die online hun gespierde lichaam showen. Bij de meeste tieners draait het inderdaad om het uiterlijk, maar dat evolueert naarmate ze ouder worden. Intussen lijkt het mij sowieso gezonder dat ze naar de gym gaan dan dat ze zitten te gamen.

Heel wat influencers posten ook filmpjes over voeding, maar daar heb ik serieuze bedenkingen bij; de tips die ze geven zijn zeker niet allemaal verantwoord.’

LEES OOK > Jitske Van de Veire: ‘Ik heb me jarenlang geschaamd voor mijn lichaam’

Techniek

Al die oefeningen waarbij tieners loodzware gewichten tillen, duwen of trekken… mogen ze dat zomaar doen of zijn er technieken die ze onder de knie moeten hebben?

‘Als jongeren op eigen houtje trainen met losse gewichten lopen ze een groter risico op letsels. Neem nu deadliften, waarbij ze een gewicht vanuit de rug van de grond tillen: bij die oefening kunnen ze – door een foute techniek of houding – hun rug overbelasten.

Zeker in een fitnesszaak waar geen begeleiding is, maken tieners beter gebruik van vaste toestellen waar ze inzitten en gewoon de baan volgen van de machine. Zo kunnen ze weinig fout doen. Het probleem is alleen dat het minder stoer staat om te trainen met zo’n vast toestel dan met losse gewichten…’

Nooit genoeg

Zeg je fitness, dan denken veel mensen meteen aan verboden middelen. Doping dus. Is er reden tot paniek als je puber passioneel spieren kweekt?

‘Hoewel de cijfers best meevallen, gebeurt het inderdaad dat tieners niet tevreden zijn met hun vooruitgang en online gaan zoeken hoe ze snel hun spiermassa kunnen vergroten. Twee keer klikken en ze krijgen pilletjes toegestuurd waarvan ze misschien niet doorhebben dat het verboden middelen zijn.

Als tieners doping gebruiken, zal je dat vlug merken: ze worden ineens bijzonder breed, krijgen huiduitslag en worden agressiever. Op korte tijd heb je een hercules met een kort lontje in huis.’

LEES OOK > Als je tiener zich te dik voelt: do’s-and-don’ts

En hun groei dan?

Het is iets wat je wel vaker hoort: tieners die kicken op krachttraining en frequent gaan fitnessen, zouden minder goed groeien. Feit of fabel?

‘Fabel. Vroeger werd dat inderdaad beweerd, maar intussen weten we dat het de gezondheid van tieners zelfs ten goede komt – zolang ze hun lichaam niet overbelasten. Op een verstandige manier aan krachttraining doen wordt vandaag door dokters als iets positiefs gezien en vindt meer en meer ingang in de andere sporttakken. Zo stoppen heel wat atletiekcoaches ook basic krachtoefeningen zoals pompen en squats in hun trainingen.’

Supplementen

Van pannenkoeken met proteïnen tot creatine in poedervorm: zijn supplementen nodig of overbodig?

‘Supplementen zijn goed voor topsporters die tot acht uur per dag trainen; zij hebben meer voedingsstoffen nodig en het is moeilijk om die alleen via gewone voeding binnen te krijgen. Twee kilo kip eten om aan de nodige eiwitten te komen, lijkt me niet zo aangenaam.

Fabrikanten zijn die supplementen beginnen te commercialiseren, influencers prijzen ze aan en daardoor denken tieners dat ze zonder speciale shakes geen spieren gaan krijgen. Nonsens. Eiwitten en creatine zijn dan wel onschadelijk voor je lichaam, ze kunnen je bankrekening heel veel pijn doen.’

Spreken is goud

Wat jij als ouder kan doen? Heel simpel: erover praten.

‘Ook al heb je zelf niets met fitness, schiet die hobby van je tieners niet af maar wees geïnteresseerd en stel oprechte vragen: “Welke oefeningen heb je vandaag gedaan? Waar zijn die goed voor?” Als je betrokken en positief blijft, zullen ze spontaan bij jou aankloppen met hun verhaal en is de kans veel kleiner dat ze iets achter je rug doen.’

LEES OOK > Praten met je tiener in 7 gouden regels

Gratis webinar: Zelfbeeld van tieners en jouw rol als ouder

Op maandag 2 december om 20u organiseren we een gratis webinar over het zelfbeeld van tieners en de invloed van sociale media daarop. Sprekers zijn An Vandeputte (gedragstherapeut en coördinator van Eetexpert) en Dr. Eva Van Malderen (klinisch psycholoog en onderzoeker aan UGent).

Sociale media zijn niet meer weg te denken uit onze leefwereld. Maar de confrontatie met schoonheidsidealen vormt een risicofactor voor het ontwikkelen van een negatief zelf- en lichaamsbeeld.

In dit webinar krijg je als ouder inzicht in wat (sociale) media en voorbeeldgedrag doen met het zelfbeeld van jongeren. We geven ook tips over wat je als ouder kan doen wanneer je tieners niet goed in hun vel zitten. Inschrijven kan hier.

Dit artikel verscheen in november 2024 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 28/11/2024