Matthias Dewilde (33) was jarenlang verslaafd aan gamen. Na een lang traject raakte hij van zijn verslaving af, en ondertussen geeft hij als ervaringsdeskundige zelf advies aan ouders van tieners die gamen. Wat kun je als ouder doen om te voorkomen dat een schijnbaar onschuldige hobby een hardnekkige verslaving wordt? ‘Het is echt nodig dat ouders daarbij helpen, tieners zelf kunnen dat niet omdat hun hersenen nog in volle ontwikkeling zijn. Ze kunnen niet op lange termijn denken, zich beperken of zichzelf reguleren.’

Schermtijd

Matthias: ‘De Nederlandse specialiste mediaopvoeding Justine Pardoen geeft als aanbeveling om bij tieners de schermtijd te beperken tot drie uur per dag. Voor mij maakt het niet uit als het eens wat meer is dan die drie uur, het komt erop aan dat er ook tijd moet zijn om andere vaardigheden te ontwikkelen. Dingen die je niet kunt leren door voor een scherm te zitten, zoals meeleven met anderen en echte gesprekken aangaan.

Zorg er dus voor dat er genoeg momenten zijn zonder scherm en zonder internet, zodat je tieners tijd hebben om zich met
andere dingen bezig te houden. Om huiswerk te maken of gewoon uit het raam te staren. Ze vinden heus wel iets, het is niet dat ze ineens zullen doodgaan van verveling. Een schermvrije avond invoeren vind ik bijvoorbeeld een heel goed idee, en je kunt ook instellen dat de wifi ‘s nachts uitvalt.’

Lees ook > Wat als je tiener gameverslaafd is? Matthias Dewilde getuigt

Speel eens mee

Matthias: ‘Sommige ouders hebben er totaal geen idee van welke games hun tieners spelen, en zo krijg je op den duur twee totaal verschillende leefwerelden. Aan de ene kant de ouders die misschien vaak zitten te hameren op het schoolwerk, aan de andere kant de tieners die willen gamen.

Ik zie het een beetje als een schommel: hoe meer interesse jij toont in hun wereld, hoe meer je tieners bereid zullen zijn om naar jou te luisteren. Veroordeel die games dus niet maar speel eens mee, het is de ideale manier om jullie band weer wat te versterken. Ze gaan je inmaken, dus dat is ook nog eens goed voor hun zelfvertrouwen. Maar belangrijker: je tieners zelf hebben het gevoel dat ze bij jou terechtkunnen, omdat je niet enkel hun interesses afbreekt en veroordeelt.

Tip: Op YouTube kan je filmpjes bekijken van een spel of hoe het wordt gespeeld. Ideaal om in te schatten of het iets voor je liefste kind is. Check ook de PEGI-score.

Alarmsignalen

Matthias: ‘Zolang gamen een hobby blijft zoals een andere en zolang je tieners zich thuis ook nog met ándere dingen kunnen amuseren, hoef je je geen zorgen te maken. Maar wanneer ze hun andere hobby’s laten vallen of activiteiten skippen om te kunnen gamen, ben je toch beter alert.

Als je merkt dat het invloed heeft op hun studies en op hun sociaal leven, moet je zeker en vast ingrijpen. Het is nooit te laat om grenzen te stellen en het over een andere boeg te gooien. Kijk maar naar mij.’

Verleiding wegnemen

Matthias: ‘Als er een laptop naast een schoolboek staat, kiezen ze natuurlijk niet voor dat schoolboek. En er zijn wel afspraken gemaakt en ze willen zich er wel aan houden, maar het lukt niet. Dan voelen ze zich een mislukkeling omdat ze zich niet hebben kunnen beperken.

Hun ouders zijn dan teleurgesteld, waardoor ze zich nóg slechter voelen, wat ze oplossen door te gamen. En zo geraken ze in een vicieuze cirkel. Als het niet nodig is voor school, kan je dus maar beter de laptop uit de kamer verwijderen, of het internet uitschakelen. Al is dat laatste nogal lastig met verschillende personen in huis, die misschien wél internet nodig hebben.’

Agenda vullen

Matthias: ‘Soms komen jongeren ook zelf naar mij toe met de vraag hoe ze hun gamegedrag kunnen inperken. Beperkingen instellen én de agenda vullen zijn dan mijn voornaamste tips. De lege momenten zijn het moeilijkst om te weerstaan. Als je andere activiteiten hebt, kan je gemakkelijker stoppen.

Bij veel tieners zal het moeilijk zijn activiteiten te vinden die hen doen stoppen. Ze uit hun kot krijgen, blijft dus een belangrijke opdracht.’

Problemen laten oplossen

Matthias: ‘Veel gamers zijn goede probleemoplossers. In een game doe je dat ook voortdurend: problemen oplossen, hindernissen overwinnen om verder te geraken. Vaak zie je dat die heel gedreven zijn om problemen aan te pakken. Als het lukt, geeft hen dat een goed gevoel. Met wat creativiteit kunnen veel ‘gewone’ zaken als ‘probleem’ worden voorgesteld en wordt het een uitdaging om ze aan te gaan. Challenge accepted?’

LEES OOK> Verslaafd aan gamen

Op www.matthiasdewilde.be en www.gamechangers.be vind je meer info over Matthias en de coaching en trainingen die hij geeft.

Zit je met vragen over het game- en schermgedrag van je tieners? Op www.veiligonline.be krijg je veel handige tips en praktische info over gamen, privacy, sociale media, cyberpesten en online relaties.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 11/09/2019, laatste update op: 02/08/2023

Tags: