Zijn jouw tieners enthousiaste sporters? Willen ze geen work-out of training skippen en geen match missen? Dan ben jij vast zo’n flexibel wonderwezen. Je plant, je regelt en supportert. Je hebt af en toe tijd en handen tekort. Hoe krijg je het allemaal rond? En waar moet je op letten met sportende tieners in huis?

Stefanie Falat is sportcoach en co-auteur van het boek Vergeet je sportzak niet. Ze weet als geen ander hoe het eraan toegaat in sportieve gezinnen.

Zorgen sportende tieners voor extra drukte en stress in het gezin?
Stefanie: “Je moet natuurlijk nauwgezet plannen, maar ik hoor vooral dat die sport op den duur een deel van het leven wordt. Ook op sociaal vlak: veel ouders engageren zich voor de club, ze stappen in het bestuur en maken er nieuwe vrienden. Ze zoeken een systeem om het allemaal praktisch geregeld te krijgen en na een tijd wordt dat systeem een routine. Heel wat gezinnen gebruiken een groot bord waarop de weekplanning duidelijk genoteerd staat, zodat het goed zichtbaar is voor alle huisgenoten.”

Wat als je verschillende tieners hebt en er is er eentje van wie de sportcarrière gigantisch veel tijd en aandacht vraagt? Hoe bewaar je dan het evenwicht in je gezin?
Stefanie: “Heel wat ouders worstelen daarmee, maar uiteindelijk zijn alle tieners verschillend: sommigen hebben veel aandacht nodig, anderen zijn liever op zichzelf. Zelfs zonder het aspect van die sport ga je in de ene puber nu eenmaal meer tijd moeten investeren dan in de andere. Praat daar open over, dan kan je kroost dat snappen en kan je er samen een evenwicht in zoeken. En het is niet omdat je zoon een topsporter is, dat hij het nodig vindt dat je altijd met hem meegaat. Kijk naar het karakter en de noden van je tiener, en vertrek van daaruit.”

Leren & combineren

Is zo intensief sporten wel goed voor tieners?
Stefanie: “Als tieners een sport gevonden hebben die echt bij hen past, hebben ze daar veel voor over. Ze zijn enorm gefocust, maken zelf hun tas klaar, gaan bijna niet uit omdat ze in vorm willen blijven… Sommige ouders maken zich daar zorgen over: ‘Is dat nog normaal? Moeten ze niet wat meer genieten van hun tienerjaren?’ Maar wanneer we het die jonge sporters zélf vragen, antwoorden ze allemaal dat ze niet het gevoel hebben iets te missen. Kijk naar je tieners: zolang zij er plezier in hebben, zit het goed.”

“Door te sporten leren jongeren trouwens heel wat dingen die hen later goed van pas zullen komen: samenwerken met anderen en omgaan met frustraties en verlies, bijvoorbeeld. Ze leren ook hun lichaam beter kennen en moeten goed plannen om hun schoolwerk te combineren met hun trainingen en matchen. Dus ook al breken ze nooit door in hun sport of willen ze het puur als hobby doen, hun inspanningen zijn nooit nutteloos.”

Lees ook > 5 voordelen van een actieve vakantie met kinderen

In de hoek!

Hoe belangrijk zijn ouders als supporters?
Stefanie: “De meeste tieners appreciëren het als hun ouders komen supporteren, maar dan moeten die ouders wel hun eigen rol behouden. De typische luid schreeuwende voetbalvaders zijn gelukkig in de minderheid. Als je op een goede manier wil supporteren, hou dan een driehoek in het achterhoofd. Die driehoek bestaat uit de ouder, de sportende tiener en de coach. Je bent verbonden, en toch blijf je in je hoek.”

“Als ouder mag je je sportende tieners aanmoedigen: ‘Ja, mooie pass!’, maar je geeft geen aanwijzingen als: ‘Meer naar rechts! Ga naar de bal!’ Richt je ook niet te veel op het eindresultaat, maar kijk naar de deeltaken tijdens het spel: ‘Waw, in de eerste helft deed je een mooie fairplay!’ Zet ook eens wat ándere aspecten in de kijker dan louter de sportieve prestaties van je tieners. Misschien zijn ze wel heel sociaal en zorgen ze voor sfeer in de club? Of kunnen ze goed om met verlies en staan ze altijd klaar voor hun teamleden? Focus als ouder op die kleine maar belangrijke dingen.”

Boek Vergeet je sportzak niet - voor ouders van sportende tienersVergeet je sportzak niet, hoe je gezinsleven te organiseren als competitiesport je huiskamer binnensluipt. Veerle Valaert en Stefanie Falat, uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts

 

 

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 12/08/2019, laatste update op: 15/06/2023