Vrienden zijn voor tieners gigantisch belangrijk. Dat merken we vandaag meer dan ooit. Nu corona volop de plak zwaait en pubers verplicht zijn om in hun kot te blijven, wordt duidelijk hoe hard jongeren elkaar nodig hebben. Het gemis groeit, de frustratie stijgt. Even checken hoe de tieners om ons heen het beleven en overleven.
‘Alles is toffer in het echt’
Voor zussen Vika (17) en Nora (14) zijn hun vrienden álles. Ze zijn wel blij met al die moderne snufjes nu, maar merken dat het toch niet helemaal hetzelfde is…
Vika: Ik heb mijn vrienden écht nodig, anders zou ik depressief worden. Mijn vrienden geven me energie en maken me blij.
Nora: Zonder vrienden zit je constant met dezelfde mensen opgescheept. Beeld je eens in hoe saai dat is!
Vika: Een beetje zoals nu tijdens corona dus?
Nora: Inderdaad. (gelach) Sinds de lockdown chatten mijn vrienden en ik nóg meer dan we sowieso al deden en we skypen.
Vika: Tof dat dat allemaal kan, maar eerlijk… het is toch niet helemaal hetzelfde, hè? Ik kan mijn vriendinnen nu niet knuffelen of vastpakken. Niet alleen dat mis ik, maar ook de sfeer van afspreken in groep.
Je kunt dan wel met z’n allen in zo’n videochat zitten, maar dat mist toch warmte en gezelligheid. Daar verlang ik momenteel verschrikkelijk naar.
Nora: Alles is gewoon toffer in het echt. Ik mis vooral samen praten en écht lachen.
Vika: Toch begrijpen we dat het nu gewoon zo moet. Elk risico verkleinen, is nodig.
LEES OOK > Coronacrisis met pubers in huis? Zo haal je de druk van de ketel
‘We vragen ons af wanneer alles weer normaal gaat zijn’
Voor Bastiaan (12) is zo’n periode zonder school een droom die uitkomt, maar intussen mist hij z’n vrienden wel.
Bastiaan: Voor mij betekent ‘vriendschap’ dat je elkaar begrijpt en met elkaar kunt lachen. Een goeie vriend heeft gevoel voor humor, dat is de basis van alles. Voor de rest maakt het niet zoveel uit.
Tuurlijk vind ik het lastig dat ik door die corona-toestanden mijn vrienden niet kan zien. Maar ça va wel, we zitten regelmatig online te babbelen. Over ons huiswerk en over al die toestanden. We vragen ons af wanneer alles weer normaal gaat zijn.
‘Dat huiswerk zorgt voor stress. Echt rot.’
Tweelingzussen Mona (16) en Julie (16) kijken al heel hard uit naar de dag dat ze terug kunnen afspreken met hun vriendinnen.
Julie: Waarover wij het meest praten onder vrienden? Goh, over alles en nog wat. Het klinkt misschien wat saai, maar eigenlijk praten wij héél vaak over school. Zeker nu, met de coronacrisis: het gaat op de chat constant over de overdosis taken die we doorgestuurd krijgen.
Mona: Ja amai, niet te doen! Dat huiswerk zorgt voor stress. Echt rot. Nu we allemaal verplicht zijn om thuis te blijven, zit ik trouwens véél meer op mijn gsm dan normaal. Ik wil zo goed mogelijk op de hoogte blijven van wat er allemaal gebeurt.
Julie: Ja, iemand neemt dan een screenshot van een artikel en dan beginnen we daar een gesprek over. Als we niet meer in ons kot moeten blijven, wil ik meteen afspreken met mijn vrienden en in real life gaan shoppen. Ik heb dringend nieuwe kleren nodig!
Mona: Gewoon naar buiten gaan, een beetje rondhangen en praten over hoe ons leven verliep in coronatijden. Daar kijk ik echt naar uit!
LEES OOK > Tiener met een lief in huis? Zo verzacht je het liefdesleed
Het volledige artikel over vriendschap voor, tijdens en na corona staat in nummer 84 van ons magazine BOTsing, bedoeld voor ouders van tieners tussen 12 en 17 jaar. Word lid van de Gezinsbond en ontvang BOTsing gratis.
Gepubliceerd op: 15/04/2020, laatste update op: 17/05/2022Tags: tiener in huis