Je zal je tiener niet volledig kunnen losweken van het scherm. De smartphone is de levenslijn naar vrienden (en dus naar hun wereld). Dat is ook niet erg, zolang er nog zin en ruimte is voor andere activiteiten.

Het is ook normaal dat de eerste dagen van de vakantie er wat meer rondgehangen wordt: je tiener moet bekomen van het schooljaar. Je kan samen overleggen wat de regels zijn voor mediagebruik in de zomer: hoeveel gamen, waar (geen) smartphone, hoe lang op de computer enzovoort. Terloops kan je misschien de praktische voordelen voor een dagje zonder smartphone aan je tiener laten lezen.

Daarnaast kan je ook proberen om een beetje andere ideeën aan te brengen. Ter variatie en tegen verveling.

Anders dan bij kleine kinderen, weten tieners zelf wel wat ze (zouden) moeten doen tegen verveling en dat ze niet hele dagen voor een scherm moeten hangen. Dat wil daarom niet zeggen dat ze het doen. En wat jij zegt, komt natuurlijk in dovemansoren terecht.

Hoe pak je het aan?

Om te maken dat je tiener hoort wat je zegt, komt het er op aan enerzijds subtiel en anderzijds vasthoudend te zijn. Strakke regels voor de dingen die moeten gebeuren (klusjes) of deadlines (bv voor het uitmesten van kamer en kleerkast). Die regels en deadlines moeten ook afgedwongen worden, door bijvoorbeeld te straffen als het niet (op tijd) gebeurt of door de taak te verzwaren.

Ideeën om tijd te vullen, kan je ‘subtiel’ in gesprekken of vragen verwerken (en een paar keer herhalen). Informeer eerst wat je tiener zelf wil doen… komen er maar weinig ideeën, dan zijn hier nog enkele suggesties:

1) Klusjeslijst XL

Geen medelijden meer: tieners kan je verantwoordelijkheid geven én verwachten dat je er iets voor terugkrijgt. Boodschappen en de was doen, strijken, het gras afrijden en zelfs koken kunnen op het programma staan. Afhankelijk van je tiener maak je dit strak (dagelijks) of los (te doen tegen een bepaalde deadline). En misschien kunnen ze ook de grootouders gaan helpen?

2) Erop uit

Gun ze (een beetje) vrijheid en laat hen de buurt (of het strand) verkennen. Stuur ze weg!

3) Sportief

Gaan fietsen, zwemmen, yoga- of danskriebels? Let. it. happen.

4) Kook- en baksels

Veel tieners zijn bewust met gezonde voeding bezig. Hebben ze enkel kritiek op jouw kookkunsten, is het niet gezond genoeg, willen ze vegetarisch of veganistisch proberen? Laat het ze dan vooral zelf uitzoeken.

5) Creatief

Een nestkastje bouwen, een fotoreportage of zelf iets naaien? Waarom niet?! En ja, dat kan ook voor een scherm, zoals bijvoorbeeld met een blog, een verhaal of videomontage. Heeft je tiener echt tijd te veel? Laat hem/haar de fotoboeken of kalenders maken!

6) Eigen kamer

Ze zullen het niet graag horen, maar de zomer is er wel het ideale moment voor! En misschien kunnen ze die te kleine of overvloed aan kleren wel kwijt op een tweedehandssite? Of kan er geschilderd, gepimpt en veranderd worden?

7) Een leeslijst

Leest je tiener wel graag, maar heeft hij geen idee wat? Verwijs ze door naar Leesplein, waar je elke week een tip krijgt en ‘doorleeslijsten’, waarin boeken met hetzelfde thema worden aangebracht. Ook deze vijf ‘young adult’-boeken zijn aanraders.

8) Spelletjes spelen

Gezelschapsspelen zijn altijd een topper. Geen zin om geld uit te geven aan iets dat misschien niet zo leuk is? In de speel-o-theek kan je spellen huren voor een fractie van de prijs.

9) Vrijwilligerswerk

Iemand helpen: daar krijg je voldoening van. Het zet een en ander in perspectief en je leert er ook van. Verwijs je tiener door naar Vlaanderen vrijwilligt voor meer informatie.

 

Benieuwd naar meer? Volg alle informatie, adviezen via onze Facebookpagina.

Gepubliceerd op: 13/07/2017, laatste update op: 21/11/2017

Tags: , , , , , , ,