Een zwangerschap, dat is niet alleen maar genieten en zweven. Dat angstgevoelens af en toe de kop opsteken is normaal. Gelukkig is dat gewoonlijk nergens voor nodig. Van deze troublemakers hoef jij alvast niet meer wakker te liggen.

Wat zijn zo de belangrijkste angsten tijdens de zwangerschap? We zetten er enkele op een rijtje:

1. Toxoplasmose, listeriose en CMV

Laat je niet gek maken door doemscenario’s over toxoplasmose, listeriose of CMV. De kans dat een van deze ziekten op je pad belandt en zo de gezondheid van je ongeboren baby in gevaar kan brengen, is enorm klein: twee op de 1000 baby’s wordt geboren met toxoplasmose, 30 gevallen van listeriose per jaar en 2 procent van de zwangere vrouwen raakt besmet met CMV of het cytomegalovirus.

Vooral wie als zwangere in contact komt met kleine kinderen, heeft hier kans op.

Ook al is de kans klein, de potentiële gevolgen zijn wel groot: van vroeggeboorte tot miskraam. Het spreekt dan ook voor zich dat je liever geen onnodige risico’s neemt. Met deze eenvoudige voorzorgsmaatregelen kom je al een heel eind!

LEES OOK > Zwanger? Vraag ons gratis zwangerschapsnummer aan

2. Miskraam

Een van de grootste angsten tijdens een zwangerschap: een miskraam. Niet gek want ze komen best vaak voor: geschat wordt bij 20 tot 25 procent zwangerschappen.

Voor je panikeert: bij meer dan de helft van deze miskramen was de zwangerschap nog niets eens vastgesteld, zo vroeg in het proces gebeurt het. Bij de vrouwen waar wél een zwangerschap is vastgesteld, eindigt 15 procent in een miskraam.

In de meeste gevallen gaat het om een natuurlijke selectie: het vruchtje is niet in orde waardoor je lichaam het afstoot. Als het misgaat, gebeurt dat meestal tijdens de eerste twaalf zwangerschapsweken. Dat is ook de reden dat vaak gewacht wordt tot de twaalfde week om het nieuws te verspreiden. Al wordt het dan wel minder vanzelfsprekend om steun te vinden bij vrienden of familie als het toch misgaat voor die tijd …

Belangrijk ook om te weten is dat de term miskraam maar geldt tot 20 weken. Overlijdt het kindje alsnog voor de geboorte, dan wordt gesproken over een doodgeboorte.

3. Gewicht

Wat dan met je gewicht dat naar boven kruipt? Maniakaal op het cijfer op de weegschaal focussen heeft geen zin, maar eten voor twee is evenmin een goed idee. Met voldoende beweging en gezonde voeding hou je niet alleen de extra kilo’s binnen de perken, het verlaagt ook de kans op een keizersnede en andere complicaties, zo blijkt uit onderzoek.

Heb je een gezond gewicht voor je lengte? Dan bedraagt je ideale gewichtstoename 11,5 tot 16 kg. Vrouwen met een BMI hoger dan 25 komen het best minder aan.

LEES OOK > Ik ben zwanger, mag ik nog …?

4. (Geen) zin in seks

Bij sommige vrouwen piekt het libido tijdens de zwangerschap, anderen hebben net minder zin in seks. Er bestaat geen goed of fout. Iedereen beleeft seksualiteit tijdens de zwangerschap op een andere manier. Voor je ongeboren baby hoef je in ieder geval niet te vrezen. De vruchtvliezen, baarmoederwand en het vruchtwater bieden voldoende bescherming en ook het sperma geraakt niet tot bij je baby.

Dus tenzij je arts je anders adviseert – bijvoorbeeld bij een risico op vroeggeboorte – hoeft er tussen de lakens weinig te veranderen. Al kan het met een bolle buik fijn zijn om een andere positie aan te nemen dan je gewend bent. Luister naar je lichaam en deel je gevoelens met je partner, ook als het over seks gaat.

5. Bevalling

Naarmate je uitgerekende datum nadert, stijgt de spanning. Want ook al weet je perfect hoe een bevalling in theorie verloopt, niemand kan je vertellen hoe de jouwe eruit zal zien. Sluit jezelf af voor horrorverhalen over bevallingen en vertrouw op jezelf. Miljoenen vrouwen deden het je al voor, dus waarom zou het jou niet lukken?

Ook een zwangerschapscursus volgen of een geboorteplan opstellen kan helpen om met meer vertrouwen aan de start te staan. Hoe wil jij dat je bevalling eruitziet? Hoe sta je tegenover pijnbestrijding, een ‘knip’ … of misschien wil je wel aangepaste muziek in de arbeidskamer om je tot rust te brengen? Bespreek je wensen én je zorgen met je vroedvrouw of gynaecoloog.

LEES OOK > Omgaan met pijn bij de bevalling: tips!

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 31/01/2018, laatste update op: 14/01/2022

Tags: , ,