Er zijn al verschillende onderzoeken gevoerd naar elektromagnetische straling. De uitkomsten van die onderzoeken zijn vaak nog onduidelijk. Volgens sommige onderzoeken is elektromagnetische straling mogelijk kankerverwekkend, andere onderzoeken zeggen dan weer dat als er al een risico bestaat, dat wellicht groter is voor jonge kinderen. Maar eenduidigheid over de precieze gevolgen ervan bestaat niet.

Met al de onduidelijke informatie die je vindt over elektromagnetische straling, stel je jezelf misschien wel de vraag: waarom zijn jonge kinderen extra kwetsbaar? Of, kan ik mijn baby beschermen tegen elektromagnetische straling (EMS)?

Elektromagnetische straling wordt voorzaak door smartphone-gebruik, gsm-gebruik, wifi, draadloze telefoons en andere apparaten. Maar ook babyfoons, microgolven, radio en televisie zorgen voor EMS.

Extra kwetsbaar

Sinds 2011 beschouwt het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) EMS als mogelijk kankerverwekkend. In een rapport hierover stellen de onderzoekers van het IARC onder meer dat jonge kinderen hiervoor extra kwetsbaar zijn.

Zo absorberen de hersenen van jonge kinderen bijna dubbel zoveel straling als die van volwassen. Hun beenmerg absorbeert zelfs tot tienmaal meer straling. Bovendien zijn de hersenen van baby’s en jonge kinderen nog volop in ontwikkeling en zijn ze extra kwetsbaar voor schadelijke invloeden van buitenaf.

LEES OOK > Angsten tijdens de zwangerschap: geen reden tot paniek

Je baby beschermen

Ook ongeboren baby’s zouden kwetsbaar kunnen zijn voor elektromagnetische straling. Ze zijn nog volop in ontwikkeling en daardoor gevoelig voor storende invloeden van buitenaf. Vervuilende stoffen kunnen via de navelstreng binnenkomen en ook elektromagnetische straling kan tot in hun hoofdje doordringen. Maar wat de gevolgen hiervan zijn is niet duidelijk.

Wil je je (ongeboren) baby graag extra beschermen? Hieronder vind je vijf tips voor hoe je je baby zo weinig mogelijk aan elektromagnetisch straling bloot stelt:

  1. Vermijd om je smartphone op je lichaam te dragen

    Houd de afstand met je smartphone zo groot mogelijk en beperk de tijdsduur van het bellen.

  2. Vermijd om een draadloos toestel wanneer het aan staat tegen je lichaam te houden

    Je kan bijvoorbeeld je smartphone met luidspreker functie gebruiken.
    Gebruik je smartphone met luidspreker functie of gebruik een koptelefoon

  3. Hou je draagbaar telefoontoestel uit je slaapkamer

    Is je vaste lijn een draagbaar toestel? Zet hem niet in je slaapkamer maar op een andere plaats in je huis, bijvoorbeeld in de woonkamer of in de keuken.

  4. Schakel thuis je wifi-router uit wanneer je hem niet gebruikt

    Je kan je wifi-router bijvoorbeeld ’s nachts uitzetten. Zo stel je niet enkel jezelf en je baby minder bloot aan elektromagnetische straling, maar bespaar je ook nog eens energie.

  5. Plaats de babyfoon niet te dicht bij je baby

    Best zet je de babyfoon op minimum een meter afstand van je baby. Wil je de blootstelling aan EMS nog verminderen? Kies dan voor een babyfoon met stemactivering. Die zenden enkel een signaal wanneer ze worden geactiveerd door de stem van de baby. Een babyfoon met videofunctie zendt altijd signalen uit.

LEES OOK > Zwanger? Vraag ons gratis zwangerschapsnummer aan

Dit artikel is een uitbreiding van een artikel dat eerder verscheen in De Bond (18 april 2018), het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 18/04/2018, laatste update op: 14/01/2022

Tags: , , , ,