Elk jaar worden er wereldwijd zo’n 140 miljoen kinderen geboren, meestal zonder complicaties. Toch gebeuren er steeds meer medische ingrepen bij een bevalling. Ingrepen die vroeger maar in hoge nood werden uitgevoerd, zijn vandaag routine. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakte daarom een nieuwe richtlijn over de zorg voor moeder en kind tijdens de bevalling en meteen na de geboorte.
In hun nieuwe richtlijn benadrukt de WHO dat vrouwen vaak een natuurlijke en positieve bevalling willen ervaren. Centraal in de nieuwe WHO-richtlijn staat dat de duur van de bevalling van vrouw tot vrouw verschilt.
Geen onnodige ingrepen
Om onnodige medische ingrepen te vermijden, stelt de nieuwe richtlijn dat de vuistregel van één centimeter meer opening per uur, niet langer geldt. Een tragere ontsluiting mag niet meteen een indicatie zijn voor een interventie die de weeën versnelt en de geboorte bespoedigt.
Natuurlijk blijft een pre- en postnatale zorg erg belangrijk en moet er in geval van complicaties snel ingegrepen kunnen worden.
LEES OOK > Angsten tijdens de zwangerschap: geen reden tot paniek
Een unieke gebeurtenis
Voor de WHO moet een toekomstige mama een geboorte zo veel mogelijk als een positieve en unieke gebeurtenis ervaren. Daarom moeten toekomstige ouders zoveel mogelijk inspraak hebben bij de geboorte van hun baby.
Verder zijn er nog enkele andere elementen die volgens de WHO belangrijk zijn om van de bevalling een positieve ervaring te maken:
- Een zelfgekozen vertrouwenspersoon die aanwezig is bij de bevalling
- Respectvolle zorg en een goede communicatie tussen de mama en de zorgverstrekkers
- De waarborg van privacy en vertrouwen
- De mama zelf laten kiezen hoe ze met pijn omgaat
LEES OOK > Kindje geboren? Schrijf je in op ons gratis magazine en onze nieuwsbrief
Dit artikel verscheen in april 2018 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.
Gepubliceerd op: 05/04/2018, laatste update op: 14/01/2022Tags: mama worden, zwanger zijn