Mama Anke koestert enkele speciale herinneringen aan haar kraamperiode. Ze is op 25 maart bevallen van een prachtige dochter, Lucie. In volle coronacrisis. Haar verhaal lees je hier.

Vrijdag de dertiende

Die vrijdag de dertiende. We zullen hem ons als bevolking allemaal nog lang herinneren. Dertien maart 2020, nog drie weken te gaan tot mijn uitgerekende datum.

Hoogzwanger van ons dochtertje ga ik de laatste weken zwangerschap in met onze peuter van 2,5 plots voltijds in huis én mijn echtgenoot die zijn conference calls van thuis uit verder zet.

Zelf moet ik normaal nog twee weken werken, maar in overleg beslis ik verlof op te nemen omdat er nog weinig eenduidigheid is over de risico’s voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kindjes.

‘Mama, ik moet kaka doen’

Terwijl mijn man aan het videovergaderen is met collega’s in Polen, roept mijn zoontje Lex plots luid dat hij dringend kaka moet doen. Terwijl ik me snel recht probeer te hijsen en hem waggelend naar de badkamer volg, kunnen ze er in Polen live van meegenieten.

Zo volgt nog een kleine twee weken van dagschema’s aan de muur, verven, koekjes bakken en onze peuter achter het behang plakken. Tussendoor staat er ook nog een prenataal consult bij de gynaecoloog in de agenda.

Een lege parking, kille wachtzaal en al het personeel voorzien van mondmaskers en beschermingskledij. Meerdere vragen rond de hele covid-situatie flitsen door mijn hoofd wanneer we stipt op tijd (voor de eerste keer in heel mijn zwangerschap), bij de gynaecoloog worden binnengeroepen.

Maar wanneer tijdens de echo blijkt dat ons dochtertje wat kleiner en lichter dan de zwangerschapsduur is geschat, vergeet ik plots alle coronazorgen en hoop ik vooral op een gezond meisje.

LEES OOK > Zwanger en bevallen tijdens de coronacrisis: de vroedvrouw stelt jullie gerust

Nieuwsupdates

Tijdens de laatste loodjes hou ik me steeds meer bezig om de nieuwsupdates bijna obsessief te volgen. Alle schaarse nieuwsberichten en informatie omtrent bevallen tijdens de coronacrisis heb ik gelezen.

Het helpt ook niet dat familie en vrienden alle nieuws ook goedbedoeld massaal naar me door WhatsAppen. Ik besef dat ik me er niet zo intens door mag laten leiden (of lijden) en probeer binnen onze cocon wat tot rust te komen.

LEES OOK > Hoogzwanger tijdens de coronacrisis: mama Annelies schrijft brief aan haar ongeboren dochter

Bevallen tijdens de coronacrisis

Op 25 maart rond 2 uur ‘s nachts wordt het wat minder ontspannen in mijn onderbuik. Na vier uur aanhoudende krampen beslis ik mijn man te wekken en de meter van Lex op te bellen om af te komen.

Bevallen in volle coronacrisis: 'We voelen en beleven alle liefde misschien zelfs nog intenser vanop afstand'

Om 7 uur komen we aan in het ziekenhuis waar ze onze temperatuur meten. Bij verhoging zou ik op een speciale corona-kamer moeten bevallen en moest mijn man koorts hebben zou hij niet bij de bevalling aanwezig mogen zijn.

Gelukkig meten ze de verhoging van mijn hartslag op dat moment niet en worden we beiden naar de verloskamer gebracht. Daar vertelt de gemaskerde vroedvrouw dat mijn gedroomde onderwaterbevalling ook geen optie meer zal zijn, gezien water de kans op overdracht bij besmetting zou vergroten.

Terwijl ik mijn weeën, tranen en emoties probeer onder controle te houden, heb ik vooral mijn dochter voor ogen. Na een lange bevalling komt Lucie uiteindelijk om 16:39 uur na twee keer persen op deze wereld terecht.

Met haar nipte 46 centimeter en 2 kilo 810 is het inderdaad een kleintje, maar zit ze gelukkig boven de belangrijke 2 kilo een half. Hierdoor mag ze mee op de kamer, maar willen ze ons wel nog zeker een dagje houden om haar gewicht goed op te volgen.

Veel rust en tijd

Opnieuw krijg ik het wat moeilijk, we zouden ons zoontje Lex dus zeker nog een dagje extra moeten missen. Op voorhand zag ik hem al fier de ziekenhuiskamer binnen wandelen. Voor de eerste keer op bezoek bij zijn kleine zus in het ziekenhuis, zoals in de boekjes die we hem al een paar maanden aan het voorlezen zijn.

Het worden echter nog twee dagen zonder bezoek, zonder suikerbonen om uit te delen, zonder cadeautjes en zonder de beloofde sushi van vriendinnen. Maar ook wel met ontroerende videogesprekken en veel rust om kennis te maken met onze dochter.

Tijd om de borstvoeding rustig goed op te starten en langere gesprekken met de lieve vroedvrouwen die nu nergens ongevraagd bezoek moeten wegsturen. We missen onze vrienden en familie maar genieten ook van de tijd met ons drie.

Op dag twee blijkt dat onze dochter erg goed drinkt en helemaal is goedgekeurd door de kinderarts en besluiten we richting ons ‘kot’ te vertrekken.

Bevallen in volle coronacrisis: 'We voelen en beleven alle liefde misschien zelfs nog intenser vanop afstand'

De eerste kennismaking

Wat is het een super mooi moment wanneer we Lex laten kennismaken met zijn zusje. We beseffen dat het niet op een dagje kwam en dat de locatie er eigenlijk helemaal niet toe doet.

De afgelopen dagen waren dagen zonder kraambezoek en onze suikerbonen staan hier nog onaangeroerd op de kast. Maar gelukkig zijn er genoeg moderne manieren om in contact te staan en zelfs onze grootmoeders kregen via familie ondertussen een oude smartphone, waardoor ze hun eerste achterkleindochter al digitaal konden bewonderen.

Liefde vanop afstand

We kregen vele kaartjes, tekeningen en postpakketten met cadeautjes, kraamkost werd tijdens ons ziekenhuisverblijf in de diepvriezer gestoken en bloemen op onze tafel gezet. We voelen en beleven alle liefde misschien zelfs nog intenser vanop afstand en het geluk bij het (weer)zien zal des te groter zijn.

Lieve Lucie, we hopen je snel trots te mogen voorstellen aan onze fantastische familie en vrienden. Maar voorlopig blijven we nog wel even in ‘ons kot’ en genieten we van jou als extra persoontje in onze cocon. Je bent nu al een bloem van een dochter.

Meer artikels over je gezinsleven tijdens de coronacrisis kan je hier terugvinden.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Het allerleukste? Onze boekjes groeien mee met jouw kindje: van een wolk van een baby tot een koddige kleuter. Ontvang je ons tijdschrift nog niet? Geef dan snel je gegevens door.

Gepubliceerd op: 08/04/2020, laatste update op: 17/05/2022

Tags: