Elk jaar worden er wereldwijd zo’n 140 miljoen kinderen geboren, meestal zonder complicaties. Toch gebeuren er steeds meer medische ingrepen bij een bevalling. Ingrepen die vroeger maar in hoge nood werden uitgevoerd, zijn vandaag routine. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) maakte daarom een nieuwe richtlijn over de zorg voor moeder en kind tijdens de bevalling en meteen na de geboorte.

In hun nieuwe richtlijn benadrukt de WGO dat vrouwen vaak een natuurlijke en positieve bevalling willen ervaren. Centraal in de nieuwe WGO-richtlijn staat dat de duur van de bevalling van vrouw tot vrouw verschilt.

Geen onnodige ingrepen

Om onnodige medische ingrepen te vermijden, stelt de nieuwe richtlijn dat de vuistregel van één centimeter meer opening per uur, niet langer geldt. Een tragere ontsluiting mag niet meteen een indicatie zijn voor een interventie die de weeën versnelt en de geboorte bespoedigt.

Lees ook: Angsten tijdens de zwangerschap: geen reden tot paniek

Natuurlijk blijft een pre- en postnatale zorg erg belangrijk en moet er in geval van complicaties snel ingegrepen kunnen worden.

Een unieke gebeurtenis

Voor de WGO moet een toekomstige mama een geboorte zo veel mogelijk als een positieve en unieke gebeurtenis ervaren. Daarom moeten toekomstige ouders zoveel mogelijk inspraak hebben bij de geboorte van hun baby.

Verder zijn er nog enkele andere elementen die volgens de WGO belangrijk zijn om van de bevalling een positieve ervaring te maken:

  • Een zelfgekozen vertrouwenspersoon die aanwezig is bij de bevalling
  • Respectvolle zorg en een goede communicatie tussen de mama en de zorgverstrekkers
  • De waarborg van privacy en vertrouwen
  • De mama zelf laten kiezen hoe ze met pijn omgaat
Dit artikel verscheen eerder in De Bond van 21 maart 2018. De Bond is het gratis ledenmagazine voor leden van de Gezinsbond. Meer weten over een lidmaatschap? Dat kom je hier te weten!
Volg ons ook via de Facebookpagina van de Gezinsbond
Gepubliceerd op: 05/04/2018, laatste update op: 15/02/2019

Tags: , ,