Een pasgeboren baby in huis, dat staat voor de meesten onder ons gelijk aan een ontploft huis, onregelmatig (en vaak ongezond) eten, een wasmachine die overuren draait en tussendoor ook nog bezoek ontvangen. Een verse maaltijd koken en de strijk gedaan krijgen staan dan meestal ergens onderaan je to-dolijstje – en al zeker als er ook nog een schattige peuter/kleuter in huis rondloopt. En net daarom is kraamzorg voor velen een perfect match in de eerste weken na de bevalling.

Nele: ‘Ik wist vooraf: een verbouwing én een pasgeboren baby in huis: dat is geen ideale combinatie. Dus beslisten mijn man en ik dat we hulp zouden inschakelen na mijn bevalling. Onze kraamhulp bleek echt een godsgeschenk!

Terwijl ik nog volop herstelde van mijn keizersnede, deed Lisa inkopen in de winkel of toverde ze een verse maaltijd op tafel. Had ik een vraag over de verzorging van Otis, dan stond ze me bij met raad en daad. De eerste keer de nageltjes knippen, bijvoorbeeld: ik had geen flauw benul hoe ik daaraan moest beginnen! Maar Lisa stelde voor het een keer samen te doen.

Bovendien was ze zo rustig dat ik haar aanwezigheid in ons gezin nooit als storend heb ervaren. Integendeel: doordat ze rustig was, kreeg ze Otis altijd meteen stil. De eerste weken kwam ze twee keer per week drie uur langs, daarna nog een keer per week. Ik zou zo’n kraamhulp iedereen kunnen aanraden!’

Wat mag een kraamhulp doen?

  • Hij/zij kan je helpen met de verzorging van je baby: een badje geven, het aan- en uitkleden van je kleintje, een pamper verversen, flesjes klaarmaken. Maar ook ondersteuning bij borstvoeding, nagelverzorging of het gebruik van medicatie behoort tot zijn/haar takenpakket. Heb je zelf hulp nodig in de douche? Ook daarvoor kan je op hem of haar een beroep doen.
  • Hij/zij neemt licht huishoudelijke taken van je over: van maaltijden koken tot afwassen, van boodschappen doen tot strijken. Moet je beddengoed nodig vervangen, of puilt de wasmand uit van de vuile was: ze helpen je graag een handje. Bovendien ondersteunen ze je graag wanneer er bezoek langskomt.
  • Hij/zij vangt je andere kinderen op: ze brengt hen naar school, begeleidt hen bij het huiswerk of helpt hen bij het aan- of uitkleden. Want die eerste weken of maanden na de komst van een kleine broer of zus lijk je immers 24/7 handen te kort te hebben.

LEES OOK > Hulp vragen is geen schande

Wat zijn de voordelen van kraamzorg?

  • Ben je wat onzeker, dan is iemand die je helpt en steunt altijd welkom! En laat hulp bieden nu net hét uitgangspunt zijn van een goeie kraamhulp. Ze geven je tips en tricks als je dat graag wil en geven je zelfvertrouwen dat extra duwtje.
  • Slaap wanneer de baby slaapt, krijg je vaak als gouden raad. Maar hoe doe je dat, als je ook nog een huishouden te regelen hebt? Wel, met een kraamhulp kom je misschien nét iets vaker toe aan een broodnodig dutje. Of heb je meer tijd voor jezelf dan alleen maar die twee minuten onder de douche.
  • Een kraamverzorger helpt je niet alleen met praktische zaken in het huishouden, ze bieden je ook een luisterend oor. Want die eerste weken en maanden na de bevalling zijn op zijn zachtst gezegd een emotionele rollercoaster.
  • Een bevalling of keizersnede, daar moet je lijf toch even van bekomen. Net daarom is gezonde voeding extra belangrijk. Maar vind daar nog maar eens de tijd voor als je sowieso al handen te kort lijkt te komen. De oplossing? De verse maaltijden van de kraamhulp.

LEES OOK > De langzame vroeggeboorte van een mama

Hoeveel kost dat?

Veel hangt af van je netto-inkomen, maar je betaalt maximaal 9 euro per uur. Bovendien betalen een aantal ziekenfondsen kraamhulp voor een groot stuk terug. Bij sommige ziekenfondsen kan dat tot 5 euro per uur zijn, al is dat meestal wel beperkt tot een maximaal aantal uren. Ook sommige verzekeraars betalen je de zorg (deels) terug.

Let wel, kraamzorg is meestal beperkt in tijd: je kan er (meestal) tot twaalf weken na de bevalling beroep op doen, en in sommige gevallen zelfs al voor de komst van de baby. Kraamzorg aanvragen kan vanaf de zesde maand van je zwangerschap.

Kraamzorg wordt aangeboden door heel wat organisaties. Op welke organisaties je beroep kan doen, verschilt per regio. Vraag aan je mutualiteit, vroedvrouw of in het ziekenhuis bij wie jij terecht kan.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 04/04/2022