Een bevalling is serieuze arbeid. Geen wonder dat het herstel ook serieus lang duurt: zo’n jaar, zo blijkt uit Brits onderzoek. En dus niet zes weken, zoals vaak gezegd.

Julie Wray interviewde verschillende vrouwen over het herstel na een bevalling. ‘Hersteld na zes weken? Een droombeeld’, zo noemden de vrouwen het.

Lichamelijk versus geestelijk

Na zes weken ben je lichamelijk wel voldoende hersteld om terug te gaan sporten. Daarmee is de ervaring nog lang niet achter de rug. Fysiek herstel is één ding, mentaal iets helemaal anders. ‘Ze zouden dus ook steun moeten krijgen na die eerste zes à acht weken.’

Veel vrouwen vertelden druk te voelen snel weer de oude te moeten zijn. En dan is het teleurstellend dat dit lang kan duren. Dat je lichaam er na zes weken niet weer zoals voor de zwangerschap uitziet, draagt daar zeker toe bij. En de beelden van celebs die ‘snel’ weer ‘fit’ zijn (wat altijd met hard werk en veel trainen bereikt wordt) voeden die frustratie nog.

LEES OOK > Terug fit na de bevalling

Niet zoals je dacht

De psychologische overgang is nog moeilijker. Wennen aan het nieuwe leven, de vermoeidheid, het constant nodig moeten zijn: dat komt niet bij iedereen vlot en natuurlijk.

Ook die fantastiëen die je had over mama zijn (of je leven na mama zijn, zoals na drie maand in de fitness staan), verdwijnen snel in de vuilbak.

Ziekenhuis

Voor Wray moet dit herstel starten in het ziekenhuis. Ze waarschuwt voor te snel ontslagen worden uit het ziekenhuis, zoals in Groot-Brittannië, waar sommige moeders al zes uur na de bevalling naar huis werden gestuurd.

Om te besparen zet ook onze regering in op kortere ziekenhuisverblijven, maar dan gaat het wel nog altijd om twee à drie dagen. ‘Vroeger werd aan vrouwen getoond hoe ze moesten zorgen voor de baby, ze werden pas naar huis gestuurd als ze klaar waren.’

Onzekerheid en het gevoel hebben dat je niet weet wat je doet: universeel voor alle nieuwe mama’s. Of een langer ziekenhuisverblijf helpt, hangt wellicht af van mama tot mama. Feit is dat het ‘herstel’ een pak langer duurt dan zes weken, en dat het eigenlijk nooit écht wordt als voorheen …

LEES OOK > Roze wolk gezocht

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 14/04/2017, laatste update op: 13/01/2022

Tags: , , , , ,