Hoe weet je in hemelsnaam dat de bevalling begonnen is? Zeker als het je eerste kindje is, houdt die vraag je in de ban. Er bestaat – helaas? – geen eenduidig antwoord, want elke bevalling is anders.

Er zijn drie aanwijzingen dat de bevalling begonnen is:

1. Je hebt weeën

Weeën zijn kleine, voorbijgaande samentrekkingen die je voelt in je buik en je onderrug. Je kunt ze het beste vergelijken met menstruatiepijn. De eerste weeën voelen nog niet echt pijnlijk aan.

Als het je eerste kindje is, twijfel je meestal of je nu echt weeën voelt of toch iets anders. Je vraagt je ook af hoeveel tijd je nog hebt. Dat is moeilijk te voorspellen: bij sommige vrouwen neemt de ontsluiting een dag (of meerdere dagen) in beslag, bij anderen is het een kwestie van uren.

Weeën kondigen de bevalling écht aan als ze regelmatig (je kan ze timen) en steeds pijnlijker worden. Zitten ze nog in een pril stadium, haast je dan niet halsoverkop naar het ziekenhuis. Bij twijfel bel je best je arts of vroedvrouw op.

LEES OOK > Hé, is dat een wee? Zo kun je die eerste wee herkennen

2. Je verliest de slijmprop of wat bloed

De slijmprop zit in de baarmoederhals, sluit de baarmoeder af en beschermt jouw baby zo tegen infecties.

Verlies je de slijmprop (meestal samen met wat bloed), dan wil dat zeggen dat je baarmoederhals wijder wordt. Het kan nog wel even duren voor de bevalling écht begint. De meeste vrouwen verliezen de slijmprop echter zonder dat ze het weten.

3. Je vliezen breken

Verwittig in dit geval meteen je dokter of vroedvrouw. Omdat er nu meer kans is op infecties, mag je baby niet lang meer blijven zitten.

Niet zeker of je vruchtwater dan wel urine verliest? Wees gerust, dat verschil voel je duidelijk: urine kan je ophouden en vruchtwater niet.

Meestal beginnen de weeën spontaan binnen de vierentwintig uur nadat je vliezen gebroken zijn.

‘Tijdens mijn zwangerschap heb ik aan een paar handige apps veel gehad. Met een zwangerschapsapp kon ik week per week de evolutie van onze baby volgen.

En toen mijn weeën begonnen, timede ik die perfect met mijn ‘Contraction Timer’. Op die manier kon ik vlot aflezen hoelang elke wee duurde en hoeveel tijd ertussen zat. Handig!’ — Elke

Weeën

En daarna? Geleidelijk aan volgen de weeën elkaar sneller op. Ze worden regelmatiger en pijnlijker. Meestal is er een hevige druk onder in je rug en/of je bekken.

Je voelt aan alles dat er in je lichaam iets gaande is waarop je geen vat hebt, geen controle. De bevalling is begonnen, zoveel is duidelijk.

Veel vrouwen zijn dan prikkelbaar en willen dat iedereen hen gewoon met rust laat. Anderen hebben er net veel aan dat ze aangemoedigd en ondersteund worden. Voor de partner is het sowieso even zoeken.

LEES OOK > Je lichaam na de bevalling: 10 gevolgen die best vaak voorkomen

Persen maar!

Wie al een bevalling achter de rug heeft, weet dat nu – op het moment dat je het écht niet meer uithoudt – het ergste achter de rug is. Het duurt niet lang meer of de kracht van je persdrang wordt zo intens dat je spontaan gaat persen.

Eindelijk! Ook al kost het wat tijd, doet het pijn en lijkt het niet vooruit te gaan, gooi er al je energie tegenaan. En dan, met een laatste perswee, komt het hoofdje naar buiten.

Meestal moet je dan even stoppen met persen zodat de navelstreng gecontroleerd kan worden. Bij een volgende wee volgt het lijfje. Je baby is geboren!

Wanneer alles in orde lijkt, kan je je baby meteen bij jou nemen. Je partner mag de navelstreng doorknippen nadat die eerst volledig kan ‘uitkloppen’.

LEES OOK > Omgaan met pijn bij de bevalling: 7 tips

Moedergevoel?

Misschien dringt het nog niet echt tot je door en vind je het vreemd dat je niet overspoeld wordt door moederlijke gevoelens.

Wees gerust, zo eigenaardig is dat niet. Die gevoelens moeten even de tijd krijgen om aan de oppervlakte te komen. Liefde op het eerste gezicht is eerder uitzonderlijk.

Het is veel waarschijnlijker dat je vooral opluchting voelt: ‘Het is voorbij!’ En natuurlijk ook trots: ‘Ik heb het klaargespeeld!’

Na de geboorte

De ‘nageboorte’ komt gemiddeld binnen het halfuur na de geboorte. Vaak is het voldoende om nog één keer mee te persen tijdens een wee zodat de moederkoek (ook: placenta) naar buiten komt.

Ten slotte worden eventuele scheurtjes of een knip gehecht. Dat gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving.

LEES OOK > Geboortechecklist: wat moet je in orde brengen na de bevalling?

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 11/04/2022, laatste update op: 27/05/2022

Tags: