vraag en antwoord

Vraag & antwoord: Wat verandert aan kraamgeld en kinderbijslag in 2019?

Begin 2019 verwacht ik een kindje. Ik heb gehoord dat er vanalles verandert. Wat betekent dat voor het kraamgeld en de kinderbijslag?

logo consumentenadviesKinderen die vanaf 2019 in Vlaanderen geboren worden, krijgen hun kraamgeld en kinderbijslag in de nieuwe regeling, ook wel groeipakket genoemd. Het Groeipakket staat voor het geheel van financiële tegemoetkomingen dat de Vlaamse overheid voorziet voor elk kind in elk gezin.

Bedrag kindergeld

Vanaf 1 januari 2019 krijgt elke pasgeboren baby in Vlaanderen 163,20 euro per maand ‘kindergeld’. Elk kind krijgt evenveel, de rang in het gezin (eerste, tweede, derde, …) doet er niet meer toe. Ook zal het bedrag niet meer stijgen met de leeftijd. Het bedrag zal wel nog aangepast worden aan de index.

Voor kinderen geboren vóór 2019 verandert er niks. Zij blijven hun kinderbijslag ontvangen mét rangtoeslag (verschillende bedragen voor eerste, tweede, … kind) en leeftijdsbijslagen op 6, 12 en 18 jaar.

Gezinnen met kinderen geboren voor en na 2019 zullen dus met de twee berekeningen te maken krijgen.

Bedrag kraamgeld

Door deze nieuwe regeling wordt ook het kraamgeld (vanaf 2019 startgeld genoemd) voor elk kind gelijk. Het bedrag van dit kraamgeld of startgeld is 1.122 euro. Het kraamgeld of startgeld is een premie die je eenmalig kan aanvragen vanaf de zesde maand van de zwangerschap.

Het bedrag van dit startbedrag is voor eerste kinderen vanaf 2019 iets lager dan het kraamgeld nu (1272,52 euro), maar voor volgende kinderen iets hoger ( 957,42 euro nu).

Overgangsperiode

Voor wie zwanger is vanaf april 2018 en normaal gezien bevalt in 2019, wordt het wel iets ingewikkelder. Van oktober tot december 2018 is namelijk een overgangsperiode voorzien. Een zwanger koppel krijgt in deze periode een voorafbetaling op het kraamgeld: 1.122 euro voor een eerste kind en 957,42 euro voor een tweede of volgend kind.

Bij eerste kinderen die toch nog vóór het jaareinde geboren worden, komt daar nog een ‘extraatje’ van 150,52 bovenop. Zo wordt hun bedrag gelijkgeschakeld aan het kraamgeld voor andere eerstgeborenen in 2018.

Tweede en volgende kinderen die toch nog dit jaar worden geboren, krijgen eveneens het bedrag dat nu is voorzien. Komt het kindje ter wereld in 2019, dan wordt het bedrag aangevuld tot het ‘nieuwe’ startbedrag (+ 164,58 euro).

Het kraamgeld of de geboortepremie moet je zelf aanvragen. Dat geldt ook voor het startbedrag. Dit kan ten vroegste vier maanden voor de geschatte geboortedatum en tot vijf jaar na de geboorte.

LEES MEER over kraamgeld en kinderbijslag:

-Gezinnen worden niet armer van de nieuwe kinderbijslag

de bond maart 2018Meer vragen?

Deze vraag kwam aan bod in de Vraag & Antwoord-rubriek van De Bond (21 maart 2018). Heb je nog vragen of wil je een specifiek geval voorleggen? Contacteer dan adviesdiensten van de Gezinsbond. De gegevens vind je hier.
De Bond is het magazine voor leden van de Gezinsbond. Zij kunnen gratis beroep doen op advies van de Gezinsbond en genieten van tal van voordelen. Nog geen lid? Dat kan snel geregeld worden!
Gepubliceerd op: 11/01/2019

Tags: , , , , , ,