Wie momenteel zwanger is of pas is bevallen, zit met heel wat vragen en twijfels. Dat merken we ook op de redactie van ons tijdschrift ‘Brieven aan Jonge Ouders’. Zorgeloos van je zwangerschap en kraamtijd genieten was vroeger al een hele uitdaging, maar sinds de coronacrisis is het een bijna onmogelijke opdracht. En wat met bevallen tijdens de coronacrisis? We skypeten met vroedvrouw Joke Muyldermans en delen graag haar geruststellende woorden met jullie.    

Eerst en vooral: er leven duidelijk veel praktische vragen over het coronavirus, de gevolgen ervan en wat momenteel mag of niet mag. Omdat wij op dat vlak geen experten zijn en omdat we zeker willen weten dat de info correct en up-to-date is, verwijzen we je hiervoor door naar: opgroeien.be/veelgestelde-vragen-coronavirus. Daar staat ook een apart luikje over zwangerschap en bevallen.

Staat jouw vraag er niet tussen? Via corona@opgroeien.be krijg je snel een antwoord. Ook jouw vroedvrouw is een prima aanspreekpunt. Aarzel niet om je vragen en bezorgdheden met haar te bespreken.

Verwachtingen

Hoe proberen jullie angstige zwangere vrouwen en jonge mama’s gerust te stellen?

Vroedvrouw Joke Muyldermans: ‘Ik blijf vooral de boodschap van de overheid herhalen: als je je aan de regels houdt, de maatregelen rond hygiëne en handen wassen volgt, is er in principe geen schrik nodig. Ik leg ook uit waarom we bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen en wat het effect daarvan is.

Als ze mij bijvoorbeeld met een mondmasker zien, moeten ze niet bang zijn dat ik besmet ben. Nee, ik draag het om mezelf, mijn gezin en alle gezinnen waar ik langsga te beschermen. Bij veel mama’s helpt het om zo’n zaken uit te leggen, bij anderen zit de angst veel dieper.

Als de angst het van hen overneemt en ze niet meer gewoon kunnen functioneren, las ik een extra gesprek in of probeer ik samen met hen een afspraak vast te leggen voor verdere begeleiding, bijvoorbeeld bij een psycholoog of therapeut. Ook zij werken nu grotendeels online en kunnen op korte termijn hulp bieden. Voorlopig is dit gelukkig nog niet zo vaak nodig geweest.’

LEES OOK > Hoogzwanger tijdens de coronacrisis: mama Annelies schrijft brief aan haar ongeboren dochter

Zwangere koppels zijn in de eerste plaats bezorgd over de bevalling en hoe die zal verlopen. Moeten ze hun verwachtingen bijstellen?

‘In het begin van de maatregelen konden we hier moeilijk op antwoorden. Het protocol veranderde elke dag en verschilde van ziekenhuis tot ziekenhuis. Nu komen de meeste kraamafdelingen gelukkig op één lijn. Aan de bevalling zelf verandert er eigenlijk niet zo heel erg veel. Het zijn vooral de maatregelen errond die nu anders zijn.

Iedereen zal dus nog altijd z’n uiterste best doen om jullie geboorteplan grotendeels te volgen. Als de partner geen ziektesymptomen vertoont, kan hij of zij in principe gewoon bij de bevalling zijn. Een extra persoon of een geboortefotograaf is nu niet mogelijk.

Als mama word je momenteel in meer en meer ziekenhuizen getest op het coronavirus als je er binnenkomt. Ben je negatief dan verloopt je bevalling gewoon zoals anders. Met het enige verschil dat iedereen rond jou een mondmasker draagt, om zichzelf en anderen te beschermen.

In sommige ziekenhuizen moet je ook zelf een mondmasker dragen. Test je positief dan zal je bevallen in het covid-gedeelte van de kraamafdeling en zal iedereen rondom jou ingepakt zijn in een volledig beschermende outfit.’

LEES OOK > Bevallen in volle coronacrisis: ‘We voelen alle liefde misschien zelfs nog intenser vanop afstand’

De interesse in thuisbevallingen blijkt toe te nemen sinds de coronacrisis. Merk jij dat ook?

‘Ik kreeg inderdaad enkele bijkomende vragen. Een thuisbevalling kan heel mooi zijn, maar als het coronavirus de hoofdreden is om hiervoor te kiezen, raad ik dit af.

Een thuisbevalling moet altijd een weldoordachte keuze zijn waar op voorhand grondig over is nagedacht en die goed is voorbereid. Nu snel en impulsief voor een thuisbevalling gaan, is geen goed idee. Ik zie er trouwens ook geen enkele reden toe.’

Geen bezoek

Dat je na de bevalling geen bezoek kunt ontvangen, ook niet van broertjes of zusjes, beïnvloedt de beleving natuurlijk…

‘Het verblijf in het ziekenhuis wordt sowieso zo kort mogelijk gehouden. Als alles medisch in orde is, kunnen mama’s al na één dag terug bij hun gezin zijn. Ik begrijp zeker dat het bezoek erbij hoort en dat kersverse ouders nu misschien teleurgesteld zijn, maar de situatie heeft ook voordelen.

We merken bijvoorbeeld dat de baby’tjes op de kraamafdeling en thuis opvallend rustiger zijn. Logisch ook, want de kindjes krijgen minder externe prikkels binnen en alle aandacht van de ouders gaat nu naar de pasgeboren baby’s.

Ouders moeten geen schuimwijn ontkurken voor het bezoek en kunnen borstvoeding geven op elk moment dat hun kindje daarom vraagt én zonder pottenkijkers. Dat mama’s nu puur kunnen focussen op hun pasgeboren zoon of dochter is prima voor de hechting.

Bovendien krijgen broers en zusjes thuis een unieke kans om die nieuwe aanwinst te leren kennen en er een band mee op te bouwen. Hetzelfde geldt voor partners die momenteel thuiswerken. Ook zij kunnen er nu meer zijn voor hun kindje en de mama. Ik zie dus zeker ook positieve kanten.’

LEES OOK > De komst van een baby verandert alles… En dat is soms lastig

Ook grootouders blijken het lastig te hebben met het feit dat ze niet op bezoek kunnen bij hun kersverse kleinkind. Heb je een tip voor hen?

‘Ik hoor dat ‘raambezoek’ nu een ding is. Maar er zijn ook oma’s en opa’s die het niet zien zitten om hun kleinkind aan het venster te bewonderen omdat ze het dan nog lastiger vinden dat ze hem of haar niet mogen vastpakken. Heel begrijpelijk! Voel je daar dus vooral niet schuldig over.

Als grootouder kan je veel andere dingen doen, zonder er fysiek te zijn. Sommige grootouders bezorgen heerlijke ovenschotels, grote kommen soep en andere kraamkost op de stoep van het jonge gezin. Dat vind ik een prima plan!’

Alleen

Uit de reacties in onze mailbox en op Facebook blijkt dat jonge ouders het gevoel hebben dat ze er nu deels alleen voorstaan. Begrijp je dat?

‘Ik snap dat ouders ongerust zijn over de opvolging voor en na de bevalling wanneer ze horen dat sommige afspraken wegvallen. Maar intussen is Kind en Gezin in een aangepaste vorm terug opgestart en wij zijn als vroedvrouwen aan het werk gebleven. Met al hun vragen en twijfels kunnen ouders dus nog altijd bij ons terecht.

We blijven hen van nabij begeleiden. Tijdens hun zwangerschap, maar ook tijdens het verblijf in het ziekenhuis en erna verder thuis. Misschien wat minder fysiek dan vroeger, maar ik kan iedereen garanderen dat we het onderste uit de kan halen.

Als het nodig is, komen we langs en anders zijn we bereikbaar via Skype of eender welke online weg. Veel vroedvrouwen hebben intussen ook een systeem waarmee ze prenatale lessen kunnen geven vanuit hun living, individueel of in groep.’

Maar eens een koffie drinken met een vriendin, dat kan nu niet meer …

‘Klopt. En ik begrijp dat het wegvallen van dit soort steun het nu extra moeilijk maakt. Die eerste maanden met je baby zijn ontzettend overweldigend en dan doet het deugd om daar met iemand over te babbelen.

Dat dit nu niet in het écht kan, ervaren vooral mama’s duidelijk als een gemis. Probeer daar nu toch een virtuele draai aan te geven, het is heel belangrijk dat je die gevoelens niet opkropt.’

Heb je nog een laatste boodschap voor zwangere vrouwen?

‘Nu het verblijf in het ziekenhuis tot het absolute minimum wordt beperkt, is het extra belangrijk dat je thuis goed opgevolgd wordt na de bevalling. Neem daarom nu alvast contact op met een vroedvrouw. Zo leren jullie elkaar kennen en kan zij de consultaties die wegvallen eventueel opvangen.

Durf aan haar ook eerlijk te vertellen hoe met je gaat, want in dit soort van crisisperiodes is het belangrijk om je mentale gezondheid goed op te volgen. Waarschijnlijk leef je nu grotendeels op adrenaline en maak je er ondanks alles het beste van, je kan ook niet anders.

Maar probeer je emoties daarbij niet te negeren. Als angstige of neerslachtige gevoelens nu bedekt worden en blijven sluimeren, komen ze later extra hard naar boven. Als vroedvrouw kunnen wij jou daarbij helpen. Hou je dus niet in om ons te vertellen wat er écht in je hoofd omgaat. Nu, tijdens en na de bevalling.’

Meer artikels over je gezinsleven tijdens de coronacrisis kan je hier terugvinden.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 08/04/2020, laatste update op: 02/02/2022

Tags: , ,