Zorgeloos van je kraamtijd genieten was sowieso al een hele uitdaging, en toen bracht corona nog wat extra zorgen met zich mee. Maar corona gaf de meeste kersverse ouders ook een waardevol geschenk: het beperkte kraambezoek, met rustigere baby’s en sneller herstellende mama’s als resultaat. Het beperken van kraambezoek in het ziekenhuis lijkt een blijvertje.
Kraambezoek beperken heeft veel voordelen
De coronacrisis zorgde voor een breuk met het gewone leven, op veel terreinen. Zwanger zijn en bevallen in coronatijden was plots helemaal anders. Ziekenhuizen beperkten het kraambezoek grondig: enkel de partner mocht aanwezig zijn.
En dat rustige verblijf blijkt interessante effecten te hebben op het welbevinden van moeder én kind. Mama’s recupereren beter, de baby slaapt beter, de borstvoeding komt sneller op gang …
De Vlaamse vereniging van vroedvrouwen en verpleegkundigen die de pasbevallen moeders begeleid hebben zagen alsmaar meer voordelen. Ook de ouders gingen de rust en het wegvallen van de sociale druk meer en meer waarderen.
LEES OOK > Hoera, vanaf nu altijd 14 weken moederschapsrust na de geboorte
Rust
‘We merken dat de baby’tjes op de kraamafdeling en thuis opvallend rustiger zijn. Logisch ook, want de kindjes krijgen minder prikkels binnen en alle aandacht van de ouders gaat nu naar de pasgeboren baby’tjes.’ vertelt vroedvrouw Joke Muyldermans.
‘Ouders moeten geen schuimwijn ontkurken voor het bezoek en kunnen borstvoeding geven op elk moment dat hun kindje daarom vraagt én zonder pottenkijkers. Dat mama’s nu puur kunnen focussen op hun pasgeboren zoon of dochter is prima voor de hechting. Bovendien krijgen broers en zusjes thuis een unieke kans om die nieuwe aanwinst te leren kennen en er een band mee op te bouwen.’
Ook pas bevallen mama Anke verzoende zich uiteindelijk met het leven in haar coconnetje: ‘Na de geboorte van Lucie bleef ik twee dagen in het ziekenhuis zonder bezoek, zonder suikerbonen om uit te delen, zonder cadeautjes en zonder de beloofde sushi van vriendinnen. Maar ook wel met ontroerende videogesprekken en veel rust om kennis te maken met onze dochter. Tijd om de borstvoeding rustig goed op te starten en langere gesprekken met de lieve vroedvrouwen die nu nergens bezoek moeten wegsturen.’
LEES OOK > Zwanger en bevallen tijdens de coronacrisis: de vroedvrouw stelt jullie gerust
Hoe zal kraambezoek er na corona uit gaan zien?
Nu de coronapiek voorbij is willen de vroedvrouwen en gynaecologen die positieve effecten bewaren. Ze stellen voor om het kraambezoek in het ziekenhuis blijvend te beperken.
Wat dit concreet zal betekenen is nog niet duidelijk: enkel de partner en de broers of zussen van de baby? Of ook de grootouders? Worden ook de uren waarop bezoek welkom is verminderd? Waarschijnlijk zal het afhangen van ziekenhuis tot ziekenhuis.
Hoe belangrijk vind jij de aanwezigheid van je (schoon)ouders, meter en peter, broers en zussen in die eerste twee of drie dagen? Bespreek dit met je partner. Voelen jullie dit gelijkaardig aan? Kunnen de grootouders er zich in vinden? Ook een babbel met andere mama’s of papa’s kan verhelderend zijn, zeker als het om je eerste kindje gaat.
Uiteraard wensen we alle jonge ouders de trotse blik van blinkende grootouders toe. En een écht babbeltje met vriend(inn)en daar bovenop. Maar misschien kunnen die babbels en bewonderende blikken wel een dagje of twee wachten?
Informeer je in ieder geval op voorhand over het beleid in het ziekenhuis waar je wil bevallen. Wie thuis bevalt, doet natuurlijk wat hij of zij wil.
LEES OOK > De komst van een baby verandert alles… En dat is soms lastig
Op maat van de baby
Dat de eerste dagen en werken in het leven van een baby best in alle rust verlopen zodat hij alle prikkels kan verwerken en zich kan hechten aan zijn gezin is al lang geweten. Baby’s ervaren stress maar kunnen die best aan als mama, papa of meemoeder er zijn om hen gerust te stellen. Bijkomende prikkels vermijden is dus zeker een goed idee.
Daarbij komt nog dat borstvoeding op gang laten komen ook wel wat tijd, ontspanning én inspanning vraagt. Kraambezoek beperken lijkt ons met andere woorden een mooi voorbeeld van het aanpassen van het beleid aan de noden van kinderen. De Gezinsbond noemt dat het toepassen van de ‘kindnorm’. Meer lezen over onze kindnorm in gezinstijd rond de geboorte kan hier.
Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!
Gepubliceerd op: 09/07/2020, laatste update op: 17/01/2022Tags: geboorte, geleerd door corona, na de bevalling, pas bevallen, pasgeboren baby