De naam voor je baby is een van die belangrijke keuzes die je maakt tijdens de zwangerschap. Een keuze die bemoeilijkt wordt door de gigantische hoeveelheid aan babynamen. Hoe moet jij nu een babynaam kiezen? Deze sites en apps begeleiden je door het proces.

Babynaam kiezen? Een bestaan verschillende websites en apps die je helpen bij het kiezen van een babynaam. Een klein overzicht:

Websites die je helpen een babynaam te kiezen:

1. Populaire voornamen

Deze site registreert alle voornamen die gegeven worden in het Vlaamse Gewest en doet dat al sinds 2006. Je kan opzoeken welke namen het populairst zijn binnen een bepaalde regio of een bepaalde periode en hoe populair de voornaam is die je in gedachten hebt.

Wil je een populaire voornaam uit de laatste vijf jaar of net de origineelste van tien jaar geleden? Dat kan allemaal. De site geeft ook suggesties als je een beginletter of eindletter aangeeft, je kan namen met een bepaalde eindletter uitsluiten of beperken tot een maximaal aantal letters.

LEES OOK > Een duurzame start voor je baby? Zo begin je eraan!

2. Babynamen

Wie denkt aan een bloemennaam, een Scandinavische, Engelse, Franse of internationale naam, of liever klassiek Vlaams of wereldwijd verstaanbaar? De handige filters bij Libelle Mama zorgen voor kleine(re) lijsten. Ook kan je de betekenis van de naam opzoeken of alfabetische lijsten opvragen. Alleen jammer dat je geen filters kan combineren.

3. Babynamenoverzicht

Voor wie de nationaliteit van een babynaam belangrijk is, is deze site een topper. Niet alleen Belgische en Vlaamse namen, maar ook Friese, Afrikaanse, Italiaanse en Griekse namen passeren de revue. De site is wel niet erg up-to-date (overzicht van de top-20 namen tot 2010).

4. Babybytes

Nog meer origines voor je babynaam vind je bij het wél up-to-date Babybytes maar het nadeel is dat de lijsten ellenlang zijn. Voor wie grondig werk wil leveren en niks over het hoofd wil zien! Opgelet: het aantal keer dat de naam is gegeven geldt voor Nederland. Wil je de populariteit van de naam in Vlaanderen opzoeken, dan kan je terecht bij Kind en Gezin (zie bij 1. Populaire voornamen).

5. Voornamengids

Nationaliteit, eerste én tweede letter, aantal lettergrepen en al dan niet samengesteld: best veel opties bij voornamengids maar het werkt niet altijd geweldig als je ze combineert. De site is vertaald uit het Frans en dat is er aan te zien. Unieke babynaam kiezen: niet enkel de betekenis wordt weergegeven, maar ook kleur, plant, teken e.d. per naam.

LEES OOK> Een toffe naam kiezen voor je baby? Deze site helpt!

Bestaat daar geen app voor?

Babynaam kiezen met een app? Ja, natuurlijk! Enkele werken zelfs volgens het Tinderprincipe waarbij de partners zelf namen kunnen liken of niet. Bij een match (wat beide partners leuk vinden) krijgt je een bericht.

1. Kinder – Find Baby Names

Deze app werkt volgens het Tinderprincipe. Jij en je partner kunnen een naam simpelweg liken of disliken, en gematchte namen worden opgeslaan op een shortlist. In totaal kan er gezocht worden op 18.000 namen uit meer dan 40 culturen en talen. Te downloaden via Play Store en iTunes.

LEES OOK > Hoera, vanaf nu altijd 14 weken moederschapsrust na de geboorte

2. CharliesNames

Ook deze app werkt volgens het Tinderprincipe, met een heel aangename lay-out. Je hebt ook heel veel filters en je ziet meteen hoe populair een naam is. Beschikbaar in de App Store en Google Play.

3. Zwitsal babynamen

Ook een app die werkt volgens het Tinderprincipe, inclusief swipen. Ook deze app leert de voorkeuren en laat toe dat eigen namen toegevoegd worden, die gezien worden door de partner. Hoeveel namen de database telt, wordt niet vermeld. Er is ook geen mogelijkheid tot zoeken. Verkrijgbaar voor Android en Apple.

Veel succes en plezier bij het kiezen van een naam. En wees maar zeker, wat je ook kiest, ooit roep je je kind met de naam van de hond, een broer of zus …

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 21/08/2017, laatste update op: 02/02/2022